Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďakujúc dobre zásobovaným veľkoobchodom, môžeme si na praženici s rôznymi druhmi čerstvých húb, pochutnať aj v priebehu zimy. Tak to bolo aj v posledný deň roka, kedy sme si na „Ringless Honey Moshroom“ pochutnali v rámci Silvestrovského menu. Ja som ju poslovenčil na medovku prstienkovitú, ale poprosím znalcov u nás doma o jej správne pomenovanie! Vopred Vám pekne ďakujem a prezradím, že má vynikajúcu chuť. Vyskúšal som ju aj v polievke s hubami, v kombináci so zmesou sušených hríbov a kozákov.

2 - 3
porcie
12 - 15 minút
príprava
5 - 7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na túto výbornú raňajkovú dobrotu toho naozaj nepotrebujete veľa. Podľa pomeru hlavných ingrediencií, by som to kľudne mohol nazvať aj ako „Huby s vajíčkom“
  2. pridávam detailnejší záber na huby (Shiitake to určite nie sú)
  3. v rajnici som krátko „obškvaril rezance“ pokrájanej údenej slaniny, pridal ku nej na pásiky pokrájanú červenú cibuľu
  4. a po orestovaní aj dočistené, papierovým obrúskom utreté, pokrájané „trsy“ húb, ktoré som 3÷4´ podusil (než som ich zbavil tekutiny); potom som podľa chuti pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie a borievku_jalovec; pomiešal, nadstavil čerstvým maslom, odstavil zo zdroja tepla, pridal lístočky petržlenovej a zelerovej vňate a ligurčeka lekárskeho; ešte stale mimo zdroj tepla som „vbuchol“ dve väčšie vajíčka, jemne všetko zmiešal, vrátil na rozohriatu (nie veľmi horúcu) platňu a priebežným miešaním dokončil výborné raňajky, ktoré sme zajedali domácim chlebom
  5. pokiaľ by v niektorom z komentárov bolo uvedené správne pomenovanie huby, ktorú som použil v rcp, prosím redakciu o prepis názvu nad titulným obrázkom! Vopred Vám ďakujem! Veľmi pekne ďakujem aj našemu váženému priateľovi @klukodvody (Jožka Senohrábek zo Šanova?) za jeho rcp na „Vepřové medailonky se sázeným vejcem“, podľa ktorého som ja do bodky, pripravil svoju verziu, až na to, že bravčové mäso som vymenil za kurčacie prsia. Naozaj nám veľmi chutilo!