Praženica s hubami
Praženica s hubami

Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. júna 2018
Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept)
Foto: sracz

Hubárska sezóna je u nás doma v plnom prúde. S chuťou by som si zjedol buď halušky, alebo „aspoň” raňajkovú praženicu „podľa mňa” a Zobraziť celý popisHubárska sezóna je u nás doma v plnom prúde. S chuťou by som si zjedol buď halušky, alebo „aspoň” raňajkovú praženicu „podľa mňa” a samozrejme s čerstvými hubami. Variant využitia zvyšku šunky, v kombinácii so šalotkou, pórom a hlivou. Doma by som si hlivu dopestoval hoci aj na zasklenenom balkóne, tu som ju však kúpil v obchode. Finálna chuť je výsledkom aj mletej červenej údenej papriky, čerstvo mletej borievky a tzv. „zeleného trojboja“, v podaní petržlenovej, zelerovej i ligurčekovej vňaťky.

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
2-3 ks väčšia
1 ks menší
1 ks malá
200-250 g čerstvá
2-3 PL
1-1,5 KL
1 ČL (jalovec) čerstvo mletá
1 KL
podľa chuti
podľa chuti
150-200 g
3-4 PL
3-4 PL
3-4 ks
podľa potreby (oštiepok údený) strúhaný
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Už pred viac ako ¼ storočím som hlivu ustricovú pestoval aj ja, no najlepšie výsledky dosahoval kamarát Ing. Milan Getlik, ktorému výhonky hlivy, po ploche plastového vreca „na stojáka”, dorastali aj vyše 30 cm. Vtedy sme „kultúru” hlivy, ale aj iných húb, kupovali v 700 ml zaváracích pohároch, v „Potrebách pre záhradkárov” v Košiciach, oproti bývalej predajni „Barum”. Dnes je vraj dostať plné vrecia so slamou už zmiešanou s patričnou „kultúrou” húb a doma si už určite nájdete plochu 500x500 mm (v pivnici, či zatienené aj na balkóne) a hlivu si už potom ľahko dopestujete aj sami! Na začiatku prípravy nedeľňajších raňajok, to na mojom kuchyňskom pulte vyzeralo takto,

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ale „naštartoval” som krátkym, do sklovita, orestovaním pokrájanej šalotky, póru (tak 120÷150 mm) a ¼-ky červenej cibule, v rajnici na 3÷4 PL rastlinného oleja, pridal som hlivu, premiešal a

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po orestovaní, opäť krátkom, som do zmesi pridal kocku masla; hliva totiž „vypila” veľa tuku; keď sa roztopené maslo spojilo so základom.

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridal som do panvice soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mocca lyžičku čerstvo mletej borievky (jalovca), kopcovitú KL mletej červenej papriky a sušeného ligurčeka; na úplné doladenie predstáv mojich chuťových buniek mi chýbali ešte 3÷4 PL lístkov čerstvého ligurčeka; musel som však využiť sušený, pretože „živý“ som veľkoryso, čo teraz ľutujem, zanechal novému majiteľovi našeho bývalého domu v Des Moines Iowa.

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som dôkladne, ale jemne, premiešal a než sa chute spoločným „dusením” zladili, pokrájal som lístočky čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate, ako aj dva hrubšie plátky údenej šunky, ešte zo zvyšku „mrazničkovaného” po Veľkej Noci a

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridal ich do hotovej nádherne voňajúcej „perinky”. Po premiešaní som nechal „rezance” šunky tak 69´´ zohriať,

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    „vbuchol” ku nim vajíčka a

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po ďalších 2÷3 minútkach som mohol túto dobrotu servírovať s nastrúhaným tvrdším syrom, údený oštiepok ešte do Peorie_AZ nedocestoval, ozdobenú ďalšími lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate; halúzky pokrájané na „broky” som podusil už spolu s cibuľovinami.

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pre tých, ktorí vydržali až do konca tohoto rcp, ešte polnočný pohľad na naše, tentoraz červené, ruže. Všetkým Vám s úctou a pozdravom želáme krásne dni, priatelia na Varecha.sk.

    Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia