Praženica, ktorou odmeňujem... fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. mája 2010
Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)
Foto: sracz

Dnes je posledný deň mája, mesiaca lásky, no ... but love continues! K prezentácii tohoto môjho receptu ma inšpiroval náš priateľ Varechy Stefanm, môj Zobraziť celý popisDnes je posledný deň mája, mesiaca lásky, no ... but love continues! K prezentácii tohoto môjho receptu ma inšpiroval náš priateľ Varechy Stefanm, môj krajan a kamarát Pišta - praženicou, ako sme začínali. Nuž a ja, ako som dospel. Robím ho už 6. rok, sem_tam niečo pozmením, ale základ ostáva. Tak, ako viem "odprosiť" lahôdkou, tak dobrou mňamkou viem aj "odmeniť". Možno môj spôsob komunikácie, či sociálneho dialógu v partnerstve, pomôže aj niekomu z Vás? Uznajte, prosím, že za pokus to stojí!

2
porcie
7´ minút
príprava
7´ minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ÷ 7 ks
2÷3 PL
4 ÷ 6 ks
2 ÷ 3 PL
1÷2 ks
1÷2 ML
1,2÷1,5 PL
1 vetvička
0,3 ÷ 0,5 ks
podľa potreby štipka
podľa potreby troška




Postup

  1. 1

    pripravíme si potrebné ingrediencie, panvicu a varešku.

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    zdroj tepla rozohrejeme na 1/2 výkonu a uložíme naň panvicu (rajnicu) s 2 PL olivového oleja a pokrájanou mladou cibuľkou aj s vňaťou; restujeme zľahka až do "sklovita"; pridáme 2 PL masla a necháme ho iba rozpustiť (!!!neprepražovať!!!).

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    pridáme 4 rozbité vajíčka (1 odložíme na finiš), trojuholník(y) taveného syra, ja som použil druh "kravička s úsmevom", osolíme a pri stredne teplote, miešaním, postupne vareškou priberáme kúsky syra, až dostaneme praženicu zrazenú asi na 3/4 nami požadovanej konzistencie.

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    v tejto fáze vytvoríme uprostred rajnice "jamku", do ktorej pozorne vložíme posledné "finišvajíčko"; bielko postupne opatrne odoberáme a spájame s okolitou masou, až získame požadovanú hustotu praženice, ktorej centrum zdobí neporušené oko žĺtka.

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    a ideme do finále; praženicu priamo na rajnici ochutíme a zároveň ozdobíme hrubšie mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkami paradajky a zelenou vetvičkou zeleru; dnes som pridal aj 2x2 PL čerstvej pochúťky "SALSA" (recept už spracovávam, fotím a uvediem aj pre Vás).

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    servírujeme na rajnici s domácim chlebíkom a kocháme sa pohľadom na reakcie subjektu našej priazne; jeme malými vareškami, spoločne ako

    Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)  - obrázok 6

Diskusia k receptu

monzet
:-))) Opäť ma tvoje spracovanie receptu dostalo,a mám úsmev od ucha k uchu...Krásne,milé,s láskou...
stefanm
No dá sa dokonalosť vylepšiť??Nedá!!!Zase si mi potvrdil čo si o sebe raz napísal.Perfekcionalista:Ja by som opravil."Pán" perfekcipnalista.Má to "hlavu i pätu".Uvod s jemne irunizujúcou narážkou na priateľské vzťahy,hlavnú časť,kde čitateľ a "pozerateľ" so zatajeným dychom čítaa čaká či sa dielo podarí a tŕpne aby sa to "centrálne" vajíčko umiestnené v absolútnom strede nevychílilo ani o mikrometer,no a záver ktorí tak trochu čitateľ očakáva ale aj tak ho prekvapí natoľko,že stráca záujem o recept (veď je to len praženica) a drží autorovi palce do jeho ďalších "výmyslov".Verím,že hovorím za väčšinu z nás : drž sa (trim še) aby si nás mohol aj naďalej prekvapovať.Odmenu za tento príspevok som ti poslal (hoci som ho ešte ani nečítal) pri jednom mojom (schválne tak "sucho" spracovanom) recepte.
michsamant
uz som tak dlho nerobila prazenicu! tak upeciem chlebik a vecer si dame tvoju za odmenu ku dnu deti :)
sjuz
vyskúšam s tým syrom :) - inak na masielku a cibuľke robievam aj ja , a taktiež si neviem praženičku predstaviť bez mletej papriky a vňaťky:)
ale to centrálne vajíčko je úplne skvelý nápad:)) !
evusik
@sracz ty si to super navaril a krásne nafotil a @stefan ty si to perfektne okomentoval, takmer niet čo dodať .... len maličká otázočka, nešlo by to spraviť tak, že z jedného vajíčka oddelíš žĺtok, zo všetkého tak ako si písal spravíš praženicu a keď je to už skoro hotové dáš do stredu žĺtok a necháš dôjsť, aspoň by som sa nebála že sa mi v strede roztečie.
jezibabka1
@sracz neuvažoval si o vydaní svojich receptov? myslím, že Tvojim spôsobom napísaná "kuchárka" by nemala konkurenciu:) @stefanm to presne vystihol, ja si najskôr recept preletím očami a potom si vychutnávam Tvoj popis:)))
sovka62
To nie je recept, to je báseň, no a ten úvod..... Nemáš chybu.
evanaaa
Nuž tu je vidieť, že aj obyčajná praženica sa mení na báseň. Ja tiež občas , keď mám chuť, urobím podobnú : Nadrobno nakrájam cibuľku ( je jedno, akú) , na ňu dám popražiť na malé kúsky slaninku a tiež na malé prúžky papriku. Pridám rozmiešané vajcia a urobím praženicu ne veľni hustú ale ani riedku. Tiež ju posypem mletou paprikou a kedˇmám, posypem to aj pažítkou.
babav
Ocividne si ju robil s laskou ,z lasky ;-) .Perfekt!
honestka
aj u nas je oblubenou zlozkou rychlej stravy, hlavne weekends na ranajky. robievam ju aj s klobaskou... a pridavam sa k jezibabke!
enge149
tá praženica je super aj foto,tiež mám strýka v USA a nedajú dopustiť na slovenské jedlá,nechodia do reštaurácii...všetko poznám,ale so syrom nie ,tak vyskúšam,ale iba naše domáce vajíčka,čo sliepky krmime a pasieme,aby boli "bio"ale máme takého kohúta,čo mňa aj mamičku hocikedy ďobne do nohy,a keď sa otočíme aj do "zadku",ináč je to pekný kohút a pekne spieva,bolo by mi ľúto ho zabiť,tak chodíme okolo s palicou"
jody
Pán Sracz, skláňam sa, hlboko. Vy aj zo zovretia vody urobíte dramatickú zápletku. :-)
sracz
monzet, sovka62, babav, jody – veď to, dievčence moje milé, ak máš komu variť a on_a, i, y Tvoju snahu, námahu i ♥ prijíma a opätuje s láskou, realizuješ sa o dušu rád. Milujem chvíle, keď s utierkou na ľavom ramene, opierajúc sa o rám dverí, ticho (s ? v očiach) sledujem, čo moje dielo urobí s mojim “stravníkom”!
Ďakujem, stefanm! Vysoko si vážim slová Tvojich komentárov, lebo v nich vidím nielen prácu a Tvoje myšlienkové pochody, ale aj snahu pomôcť a zároveň ochotu sa niečomu priučiť. Netrafil si sa iba do, citujem “Úvod s jemne ironizujúcou narážkou na priateľské vzťahy”. Nikdy by som si nedovolil iróniu v priateľstve. Beriem ho s detskou naivitou úprimne a navždy! A dva razy ho nikomu neponúkam!
michsamant, sjuz, evanaaa, enge149 – s chuťou do toho. Pochutnáte si a určite získate obdiv minimálne taký veľký, ako ja Váš.
evusik – “aj tak še da i tak še da včera”, ja to tak robím už 6. rok. Odpoveď máš aj u môjho múdreho Bubo Buba_Sovky62, jej komentár na praženicu Stefanm, ma milo prekvapil, na moju škodu som ten prípad nečítal. A to mi môžeš (te) veriť, že ja som už naozaj veľký “knihomoľ”!
• jezibabka1 – ale áno. Dokonca si mi to už dávnejšie radila práve Ty a ja som Ti odpovedal – napísaných a uložených receptov mám niekoľko stovák, ale nafotené sú iba tie, ktoré pozná Varecha – už som sa vyznal na Skype, keď ma honestka aj fónicky inšpirovala k väčšej aktivite, za čo som jej veľmi povďačný, le všetko chce čas. Ja ho naviac nemám, lebo ešte pracujem (chvála Bohu a našťastie) aj v soboty a naviac som mám novú milú priateľku – VARECHA.sk, ktorej z duše I zo srdca potrebujem byť verný.
enge149 - USA, široký pojem, ak strýko chce, môže ma osloviť na mojej E-mailovej adrese. Môžeme si navzájom pomôcť. Porozmýšľam o nejakom svojom recepte s kohútim mäsom; aj ja som choval sliepky a mám podobnú skúsenosti s kohútmi. Zvlášť s tým posledným. Volal som ho, zhodou okolností Pišta VII. Jediný kohút, ktorý pravidelne telefonoval s Des Moines Iowa, sediac na mojom stehne. Foto mám a určite ho k receptu pripojím. Vopred však musím poznamenať, že ja som mu k odchodu na druhý svet nepomáhal. To už som bol za morom!
enge149
ahoj sracz,vďaka,ten kohút ešte žije,ale mali sme aj takú sliepku,čo som ju naučila piť zo šálky kávičku,ja by som ani jednu našu sliepku domácu nezabila,je mi to ľúto a kupované kurence tiež moc nemusím,lebo sú rýchlo vychované a majú čierne kosti a už mi viackrát bolo zle z takého obeda..najlepšie je domáce prasa,čo máme a ešte hovädzinka/chovali sme aj kravu aj teliatko/,lepšie menej a kvalitnejšie ako veľa a nezdravé ....
gittka
@sracz ,kobúk dole pred tvojím 6zmyslom všetko krásne opísať a skvele okomentovať.si majster varešky a pera.vdaka...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia