Pravý macedónsky ajvar (fotorecept)

Autor receptu: danja301

K mojim macedónskym receptom neodmysliteľne patrí ajvar, ktorý je charakteristický pre macedónsku kuchyňu asi tak ako bryndzové halušky pre tú našu. Nech sa páči... tu je môj recept v podobe, ako sa v tejto krajine robí a ako sa jeho receptúra traduje z generácie na generáciu.

360 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetku zeleninu a ingrediencie. Umyjeme a necháme na slniečku vysušiť. Papriky budeme opekať na ohni, alebo na grile. Neodporúčam papriky piecť v rúre, aj ked je aj takáto možnosť, lebo výsledný efekt síce môže byť naoko rovnaký, ale chuť je iná. Platí to aj o mäsku, ktoré opekáme na grile a tom, ktoré pečieme v rúre. Tí, ktorí máte možnosť grilu, uprednostnite túto možnosť. Je síce zdlhavejšia a pracnejšia, ale výsledný efekt stojí zato.
  2. Opečieme papriku a baklažány. Pálivú papriku nepečieme, stratila by svoju pikantnosť . S jedným kilogramom pálivej papriky dosiahneme mierne pikantný efekt ajvaru. Samozrejme ju možno aj úplne vynechať.
  3. Ukladáme ich do nádoby, ktorú uzavrieme.
  4. Takto, ako to vidieť na obrázku. Počkáme, kým trošku vychladnú a začneme ich lúpať tak, aby sme ich očistili nielen od vrchnej blany, ale aj od vnútorných semiačok. Ak vám to nejde a lepia sa vám prsty, pripravte si nádobu s vodou a prsty, či papriku v nej kľudne opláchnite.
  5. Olúpanú zeleninku si pripravíme na mletie. Necháme ju scediť od zbytočnej vody, ktorú však nevylejeme, lebo po mletí ju scedíme cez sitko a vlejeme do pomletej zmesi. Cedíme ju preto, lebo pri mletí veľmi strieka na všetky strany:)
  6. Olúpanú papriku, baklažány a neopečenú pálivú papriku spolu pomelieme na mlynčeku na mäso.
  7. Získame takúto zmes, ktorá je zobrazená po vliatí a scedení paprikovej tekutiny. Na fotke odrazy slniečka urobili svoje:)
  8. Do hrnca vlejeme prvý liter oleja, zahrejeme ho a vmiešame pomletú zmes. Zmes privedieme do varu a neprestávame ju miešať. Pridáme šálku cukru, šálku octu a soli. Soľ stačí len na začiatok a pridávame postupne podľa vlastnej chuti po hrstiach . Ja som pridala asi 3-4 nie plné, až kým som nedosiahla výslednú chuť takú, aby mi ajvar chutil. Nesmie byť bez chuti. Závisí aj akú soľ použijete, preto neuvádzam konkrétne množstvo. Ked pridávate po hrstiach, v takom veľkom množstve a pri ochutnávaní ho nemôžete presoliť. Samozrejme, že dochucujete postupne, máte na to kopec času, vzhľadom na fakt ako dlho sa varí. Musí vám chutiť.
  9. Po dvoch hodinách varenia sa nám zmes zahustí. Ja som urobila na skúšku takéto stopy varechou, aby bolo vidieť, aká je zmes hustá. Olej prilievame postupne po pol litri a neprestávame miešať.
  10. Po troch hodinách je ajvar takýto pekne hustý. Olej je vliaty celý a skúšame už len hustotu a chuť- soľ.
  11. Kým sa nám takto pekne neoddeľuje cestička, nie je hotový. Nám sa začala takto pekne oddeľovať po 3 a pol hodinách varenia na miernom ohni, musí stále vrieť za neustáleho miešania. Manžel odbehol od inej práce, aby som mohla fotiť a zároveň miešal, lebo v tejto fáze už môže najkôr prihorieť, preto ten prst:)
  12. Vlejeme do fliaš, pevne uzatvoríme, zabalíme do teplej deky - suchý dinst, a necháme, aby nám vrchnáčiky pekne chytili, neodkrývame až do úplného vychladnutia. Ak máte možnosť, vyhrejte fľaše na slniečku, prípadne ich dajte zahriať do rúry. Hrniec znázorňuje hustotu zeleninovej zmesi. Z tohoto množstva nám vyšlo 19 klasických sedemdecových fliaš. Množstvo uvádzam v množstve v akom sa na Balkáne robí. Klasický recept je z 30 kg kápie.
  13. V zime už len natrieť na domáci chlebík a užiť si nebíčko v papuľke. Dobrú chuť;)