Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu)

tinka13 - fotkatinka13, 14. marca 2012
Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu)
Foto: tinka13

Toto sa mi stalo pred 3 rokmi, ale akoby to bolo včera.. tento postup však dodnes používam s absolútnou pravidelnosťou, hlavne vtedy, ak je Zobraziť celý popisToto sa mi stalo pred 3 rokmi, ale akoby to bolo včera.. tento postup však dodnes používam s absolútnou pravidelnosťou, hlavne vtedy, ak je možné niečo jednoduché skomplikovať - keď sa to najmenej hodí PS: Berte tento recept ako recept na úsmev :-)

Suroviny

1ks pokazená, roztečená
2x a viac šálka
1x a viac štamperlík čohokoľvek




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: dvojročné dieťa zn. ukecané 1x, dvd s krtkom 1x - stále dokola, upršaný deň 1x, aby sa zabezpečila istota, že deti sa budú motať pod nohami... Takže: takto vyzerá správne rozpadnutá torta... V podstate môj pôvodný plán bola jednoduchá piškóta s parížskym krémom. Kedže sa mi korpus nepodaril, a zostal celý " zdrcnutý", tak som sa rozhodla upiecť ešte jeden a urobiť ešte jeden krém.....

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 1
  2. 2

    ... toto urobí veľa plnky, ľahučkej ako sen, a korpusy, ktoré sa, chúďatká nemali na čo posadiť.. a tak sa začali rozchádzať.. Okrem iného, je čas zaliať kávu, lebo to vyzerá na dlho.. Zatiaľ ubehlo celé doobedie, krtko sa po tisícikrát spustil po zadku na malom kopčeku a môj výsledok je priam ohurujúci !!!!

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 2
  3. 3

    a posledný pohľad na krásavicu tortu.. Teraz prišiel čas na nejaký destilát. Pod zámienkou hľadania práškového cukru v špajzi, buchla som si poriadneho frťana, dobre som si vduchu zanadávala, a rozhodovala som sa čo robiť... Keby som to celé šmarila do koša, asi by sa mi uľavilo. Ale nebol čas na nič nové.... tak som urobila experiment...

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 3
  4. 4

    hrdina dnešného dňa - vandlík (viem, od spisovného pomenovania to má ďaleko..), vystlala som ho tenkou fóliou...

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 4
  5. 5

    a s radosťou som tam pleskla celú tortu. V podstate, to už bolo jedno, už som to viac pokaziť nemohla. A ten pocit!! Jednoducho tresknúť !!! Prináša úľavu a kus zadosťučinenia...

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 5
  6. 6

    Vandlikový zázrak zakrytý alobalom putoval na niekoľko hodín do chladničky. Nuž čo, napriek vyskúšaným receptom, ktoré mám, a na ktoré sa môžem spoľahnúť, musím stále niečo nové vyskúšať a tak mi treba. ..V mojom prípade to bude asi nejaká diagnóza. .

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 6
  7. 7

    tu je dôležité, aby ste boli v kuchyni - pri vyklopení tejto torty (akože torty) samé, alebo - aby ste sa tvárili vyslovene šťastne, že to konečne vyšlo podľa vašich predstáv.. a najlepšie, ak sa z hrdla vyderie slabučký výkrik: " Ach, ten dokonalý tvar, presne takto som si to predstavovala!!" Aj ja som niečo zašepkala, dúfajúc, že si manžel nevšimne kropaje potu na čele..

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 7
  8. 8

    odstránime fóliu a výsledok je tu....

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 8
  9. 9

    To by bol v tom čert, aby sa mi podarila poťahovacia hmota ako sen, všakže, takže jednu stranu som namočila do plnky, keď sa mi ju podarilo konečne vyvaľkať ... no ale je to tam, takže zase jeden krok vpred..

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 9
  10. 10

    pochopila som, že už je všetka ozdoba len otázkou maskovania, takže nastali samé praktické pásikaté ozdoby...

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 10
  11. 11

    vybrala som pár drobných kvietkov, sviečka sa mi zlomila v ruke, (zase som chcela utiecť do špajze po práškový cukor :-)... ale som ju nahriala nad pecou, a zatavila naspäť, ale dotiahla som to do konca... Musím dobre porozmýšľať kam ju dám, lebo naposledy som dala tortu na 70tku mojej svokričke do špajze, môj muž išiel v dobrej vôli povysávať schodište, zapol šnúru do špajze a zhodil dosku na mäso na dobre vychladenú dvojposchodovu tortu. ... Vtedy som pochopila, čo je to, keď naozaj prebehne mráz po chrbte... Takže pilates som si nezacvičila, akvárium som tiež nevyčistila ale zajtra, zajtra si môžme posedieť pri káve. Toľko moje drobné nehody v kuchyni, ktoré sa stávajú najmä vtedy keď som si ohromne istá, že to dobre dopadne...

    Pravá Vandlikova torta (alebo ako skomplikovať jednoduchú tortu) - obrázok 11

Diskusia k receptu

honestka
parada,
ani napad nieco vyhodit ked sa nepodari - v kuchyni sa vzdy najde riesenie na dalsie uplatnenie pokial fantazia zapracuje.
A tymto skvelym obrazkom si povzbudila dalsie "coby nepodarky" v tom, aby vytvarali svoje jedle-umelecke minidielka.
babinka
viem ta pochopit, prave dnes som robila osvedcenu tortu, ktoru som nikdy nepokazila a pri otvarani dvierok, ze idem sparatkom skusit, ci uz je..... mi dvierka na rure dako poskocili a prudko sa zabuchli, pohlad do rury bol....ako do krematoria. Torta klesala a klesala, krater hlboky, okraje nahor, po chvili uz suche, ale krater este neupeceny. Co uz? Vytiahla som to neboziatko, naco zbytocne elektrinu minat? Keby som vedela tvoj postup, mozno by som ho pouzila. Takto som sa rozhodla tuto tortu nazvat "pokusnou" a nechat ju na domace pouzitie pri prilezitosti dvojdnoveho husteho dazda. Lenze chyba lavky, namiesto trepanej plnky som musela hladat iny krem, ktory neobsahuje maslo, lebo som ziadne maslo doma nenasla a do obchodu mame pridaleko. Tak podme, urobila som pudingovo-tvarohovu zmes s marhul. kompotom, zlepila tortu a zacala robit polevu, ktora by zamaskovala to, co ostalo z torty po jej obkrajani. Deti nedockavo pobehovali okolo, esteze krem z misky im chutil, chvila pokoja bola zaistena. Potom moje obvykle problematicke cokoladovo polevove radovanky, vsetko pokryt, odlozit z oci a kazdemu povedat, ze bude torticka. Aby sa deti nepobili, kazda mohla do torty vopchat po jednej sviecke (aj s odtlackami prstikov). No kym som upratala, bol vecer a tak torta sa na noc nenakrojila, pocka do zajtra, kedy budem piect znova :)))
Prepac, ze som sa tu tak rozpisala, ale ten cirkus okolo tvojej torty a tvoje pocity - ako keby si bola u nas.... Vdaka ti za to, ze si to vyrozpravala, ba aj zdokumentovala.... pomohla si aj mne zotavit sa z jedneho neuspechu. Zajtra svitne novy pekny den :))
babinka
bozinku, zabudla som tvoju tortu pochvalit, esteticky dojem na jednotku... prave preto som otvorila ten recept, lebo ma prekvapila originalita zdobenia, palcek horeeeeeeeeeeee
tetrisss
Super, taketo pocity ma zavse kazdy, ale nie kazdy vie to takto bravurne zniest, za to ti davam dobry bodik, perfektne :)
pacik
Tak toto zažila určite už každá/ý z nás :-)
1ariana
Dnes som sa veľmi pobavila pri čítaní receptu. Bola by som sa smiala na celé kolo, lebo to je veľmi vtipne napísané, ale už 3 týždne chodím denne k zubárke s jedným zubom..dnes som mala sľúbené, že mi ho vytrhne, ale ešte nemohla kvôli zápalu. Že vraj zajtra. Takže neprišla som do práce s veľmi dobrou náladou, ale Ty si mi ju vylepšila na 100%. Ja som podobná kuchárka ako Ty, tiež sa i hocikedy všeličo nepríjemné pritrafí, len ja to neviem tak nádherne upraviť ako Ty. Ke´d žil môj svokor, tak on vždy na môj nepodarok povedal , že ale chuťove to je dobré. Tebe gratulujem, lebo sa Ti z toho čuda podarilo vyrobiť nádhernú tortu a že je chuťove dobrá, tak o tom ja vôbec nepochybujem. :o))
apka
Tak to nemalo chybu, okrem toho že som sa veľmi dobre zasmiala, tak to bol úžasný nápad.
Aj mne sa už niečo podobné stalo, a robili sme maskovanie.Vidno že máš veľmi dobrý postoj k životu, si moja krvná skupina.
astheart
lol Obdivuji vynalézavost a trpělivost! Já bych s tím práskla do koše! S dortem se mi to nestalo, ale kdysi jsem dělala 90 velkých větrníků a máslový krém nešel našlehat a ke všemu se pak ještě srazil! Zkoušela jsem všechno možné, jak ho napravit; vždyť to znáte, těch metod je pár! Jenže krém vypadal pořád stejně a k tomu mě to stálo další máslo. Málem to šlo do koše! Pak přišla sousedka, která vlastní silnější, výkonnější šlehač. Tím jejím se to konečně podařilo našlehat! To byla úleva! Dovedete si představit, kolik másla bych vyhodila?
claretka
Ja som toľko šťastia nemala, keď som pred pár rokmi robila dcére tvarohovo ovocnú tortu k narodeninám, tak so ma na vrch miesto čokolády dala tvaroh, na to urobila vzor z jahôd, kivi, ananásu ... a zaliala želatínou. Tortička sa vydarila, išla na balkón do chladu stuhnúť. Po gratuláciách sme tortu naložili na taniera a s chuťou sa zahryzli a milá tortička išla do koša. Dodnes neviem prečo, ale kombinácia tvarohu a kivi - neviem či k tomu prispela želatína, urobila zo sladučkej tvarohovej plnky horkú, nejedlú hmotu, ktorá sa nedala ani pri najlepšej vôli prehltnúť. Odvtedy som kivi na žiadny zákusok nedala.
valeri
Ja ti nedávam bodík, ale rovno 100 bodov, ten tvoj komentár nemal chybu, toto sme zažili všetky, len ten Tvoj nadhľad sa mi strašne páči. Ja by som z toho bola hotová kôpka nešťastia, aj keby som to určite tiež zachránila, ale moje nervy by dostali zabrať. Torta sa m páči veľmi, ale ešte viac tvoj zmysel pre humor, že toto všetko by dokázalo 9 ročné dievča............ hihihihihi
ethanel
Tak toto klobuk dolu, finalna uprava a co z nepodarku vzniklo ... zasnem naozaj mozeme len obdivovat ako sa viete vynajast ...
bibia1
neuveriteľné, tu apelujem na redakciu, aby ti zaslali nejakú odmenu - tá torta je krásna, a keby nepridáš tie prvé úvodné fotky, nikto ti neuverí, čo si v ten deň v kuchyni zažívala.
Vtipne opísaná situácia, z ktorej si sa majstrovsky vykrútila ako víťaz, ťa v mojich očiach pasuje za ženu roka :)
fakt klobúk dole
sonulienka
Tak to ja paráda 1******** a určite mi každá dá za pravdu, že nám aj pomohla lebo určite sa nám to už nie jednej stalo.@Tinka13 si dobrá!!!!!!
evusik
gratulujem k odvahe, trpezlivosti, originalite, nápadu, k nadhľadu a hlavne k humoru a ľahkosti s akou si zvládla nezvládnuteľnú situáciu... raz darmo, my ženy, ak nás situácia zatlačí do kúta, zvládame aj takéto katastrofy :-) a ty si to zvládla bravúrne....
tinka13
Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne, chcela som možno trochu pomôcť, ak aj príde k nepodarku, aby nikto nevešal hlávku... Pekný deň, víkend sa blíži - tak varechy do ruky :-))))))) Šikuľky ste tu všetky do jednej :-))
PS: Aj mňa pobavil môj vek na vareche - 9 ročná - to sa len mne môže prihodiť :-))
cica2
supér si sa vynašla a výsledok stojí za to! :-))
dadmara0807
tak úžasný komentár k tomu akoby si bola každou z nás alebo všetky s tebou v kuchyni lebo aj u mňa to takto prebieha :) torta je krásna a je vidieť že si šikovná lebo moja by šla asi za úžasným pocitom " do koša " vlastne nie oprava mojmu svokrovy lebo ten zje všetko :) torta je krásna a ešte vďaka za podnet odteraz si aj já pri nerve z pečenia pôjdem do špajze pohľadať " práškový cukor " :)))
marcy
čo povedať,skláňam sa pred Tvojím receptom,komentárom,postojom,kedy ja by som šla do kolien Ty riešiš s nadhľadom a optimisticky....ďakujem za skvelú terapiu,nezabudnem :O)
sracz
Paráda, blahoželám a ďakujem! Podobne ako ja, tak aj Ty, vážená a milá, pracovitá a šikovná, Tinka13, musíš byť kombináciou Škóta, Žida a bársakého černocha (myslím to vo véééééééééľmi dobrom), lebo zásadne nič z komory, chladničky, hrnca či kuchyne NEVYHADZUJEM! Všetko sa dá použiť a všetko je jedlé, iba je treba vedieť, ako na to!
jody
Super! A oddnes aj ja chodím do špajze výhradne na práškový cukor... :-DDDDDDDDDDDD
ela77
@Tinka13 , klobúk dolu, pred nápadom a podaním receptu a popisu prác až na ten vek spojený s manželom chichichi. Pozdravujem šikovných popradčanov. Som tiež bývalá popradčanka.
hannah22
je krásna iste chutná a ten opis nemá chybu, dík za pekné čítanie, vidno že nehádžeš varechu do žita ale bojuješ ako správna žena....:))
aroooo
Nápad,vynaliezavosť,podanie 1************** a ide do KK
irenaw
@tinka13 už som tento tvoj boj s tortou raz čítala a výborne som sa pobavila. dnes si ma rozosmiala opäť, chodenie po práškový cukor nemá chybu, asi aj ten môj preložím do komory. takéto príhody by mali spestrovať kuchárske knihy, aby začínajúcim gazdinkám dodali odvahu a humor :O)
radulienka
Krása a to ako 8-ročné dievča, zase to niekto nevedel správne napísať, ale @tinka13 , nedaj sa odradiť, napíš adminovi, aby to opravil, ty máš tri krát toľko...
julica
Wau, budem na tvoju rozvahu mysliet, ked nieco nepojde podla planu. Ty sa teda nevzdavas, perfektne. len tak rozmyslam, ci by bol takehoto husarskeho kuska schopny nejaky muz... co myslite? :)
mojack
Uložené....a ja dnes mam tiež nepodarok...z kuchyni cez okno vidieť krasne Poprad , žeby som skočila , čo z toho vytvoríš? A ja si zatiaľ pozriem krtka ..aj práškový cukor podám....:-))))
jazzfunk
:o))))) Chvilkami som pri citani mala pocit, ze ja som Ty a Ty si ja....Nedavno sa mi stalo cosi podobne pri tvoreni citronovej torty....Teraz prave v duchu vymyslam scenare a vyhovorky, ako manzelovi zdovodnim, ze zrazu mame praskovy cukor v skrinke s alkoholom....
babkamt
Šikovne si sa vynašla. Tak humorne opisuješ ten horor , čo si zažívala v kuchyni, že sa nechtiac usmievam.Vyšla si so cťou. Torta je pekná. A určite aj chutná. Veď si tam dala dobré ingrediencie.Aby ti nebolo ľúto a nemyslela si , že trapas v kuchyni je len tvoja parketa. Aj najlepšiemu kuchárovi sa vždy všetko nepodarí na 1.
chudka
Úžasný príbeh z kuchyne. Gratulujem. Určite by si sa mohla živiť písaním. Opísala si svoje trampoty tak, ako keby som tam bola. Z chuti som sa zasmiala a ako totálna neskúsená amatérka, čo sa týka pečenia torty (upiekla som zatiaľ dve), sa mi potvrdilo staré známe:"Všetko zlé, je na niečo dobré. Pekný zbytok dňa.
tinka13
mojack: jasné, pribehni, niečo vymyslíme, práškový cukor mám a aj nové časti krtka :-))
ola111
No ale torta na hlavnom obrázku nemá chybu,ale ten opis toho robenia-
ešte dlho sa budem smiať,prepáč,ale keby sa ti podarila hneď,nedala by
si to sem v takomto podaní:-)))
porzellanka
aj ja chcem spajzuuuuuu! my mame kuchynu otvorenu a alkohol v bare.... musim nieco vymysliet :-)))
Vynasla si sa vyborne, sikovne dievca. A tak som sa schuti zasmiala, ako keby som videla v kuchyni seba. Vzdy mam pocit, ze nieco "vylepsim" alebo "zjednodusim" a potom sa to skonci ... no desaster.
raz mali k nam prist na navstevu vzdialeni pribuzni z kanady a ja mlada domaca pani som sa chcela vytiahnut. Upiekla som kubanske rezy. 100 krat sa mi podarili, ale vtedy sa mi jeden roh na plechu vobec nezdvihol, opacna strana bola krasne zdvihnuta... tak som piskotu prekrojila a prevratila tak, aby na spodnom najvyssom ceste bolo vrchne najnizsie. Bolo to nakoniec priblizne vyrovnane, ale nebola som spokojna, aj som sa hanbila taky nepodarok dat na stol, tak som nechala kolac v chladnicke. No a co sa nestalo, mily pribuzny chcel vodu z chladnicky a objavil tam moj nepodarok. Tak som ho musela dat na stol, ale som sa nepriznala, ze je to nepodarok. A navsteva - boli nadseni, ze mali domaci zakusok :-)
sovka62
Teeeda, diagnózu máme rovnakú, tiež vymýšľam a skúšam nové veci a niekedy je výsledok na porazenie. Keď som v recepte videla ten alkohol, myslela som si, že si tortu zgebzala do kopy, prskla do nej alkoholu, sirupu a pod. a vyrobila guličky - tak to robím ja). Ale nie, ty si alkohol aj nepodarenú tortu použila lepšie, musím si z teba zobrať príklad a doplniť zásoby v špajzi, lebo tam je len rum na pečenie a ten nepijem.
A pripomenula si mi minuloročného Silvestra. Po troch hodinách márneho dusenia tatárskeho azu z hovädziny bolo mäso tvrdé, som si spomenula na radu ktorejsi Varecháčky, že treba pridať pohárik koňaku. Manžel mi doniesol fľašu, bolo v nej asi jeden a pol deci. Pridala som, po ďalšej polhodine sa mäso nezmenilo. Vzala som fľašu do ruky a zvažovala, či mám do hrnca ešte priliať, alebo vypiť zvyšok rovno z fľaše, ľahnúť si spať a vykašľať sa na Silvestra aj hostí, ktorých sme čakali. No nevypila som, azu zjedli hostia len zo zdvorilosti alebo obavy odmietnuť, aby som ich po toľkom trápení niečím neovalila. Na budúce sa možno rozhodnem inak.
klaura
ja to furt tvrdím ... slovenská žena si vždy dokáže poradiť ... :) skvelo podaný recept, no a viac ako skvelý výsledok ...
tinka13
pre sovka62: Ďakujem, že nie som sama s tou "diagnózou" :-))) A ešte trpím uchýlkou, že ak sa niečo v kuchyni nedarí, pribúda kopa riadu, výsledku nikde a sobota v háji, predstavujem si šikovnú mladú žienku, ktorá si rozvrhne sobotu úplne ináč, venuje sa rodine, ide si zacvičiť a po vzore spisovateľky Emmy Tekellyovej si namočí navečer ruky do ružového oleja :-)) A potom sa ma sestra opýta, prečo si komplikujem život a ja neviem odpovedať...
yogy1972
100 bodov,si skvela ..Niesom tak vynaliezava ako ty ale teraz ked zijem v Rakusku a vidim ako Rakusanky robia z komara somara som na Slovenky pysna... my si vieme naozaj poradit so vsetkym:))
jerica
Už dávno som sa netešila pri čítaní tvojho receptu na tz. krtka , milé opísanie a súčasne priznania k neú & úspechu , určite nie som sama čo som sa videla v tvojom zážitku ako sa zvŕtam v kuchyni keď majú prísť deti alebo hostia.
jasama
Myslím, že každá máme nejakú podobnú skúsenosť. Ja som sa raz rozhodla, že urobím jablkový maslový koláč. Cesto som pekne vyvaľkala, ale pri prenášaní sa mi celé zosunulo na plech a dotrhalo. Keď sa mi to nepodarilo ani na druhý krát. Chytila som to cesto do ruky až nad hlavu a tak som ním trepla na dosku od zlosti. A išla sa vyplakať do obývačky. A môj drahý zatiaľ vyvaľkal, preniesom na plech a dal piecť. Chichichi.
rozmarin
Výborne som sa pobavila a pospomínala na svoje neúspechy v kuchyni
:-)
monnikka
finálny výrobok nemá chybu, vynaliezavosť v kuchyni je na nezaplatenie....šikulka a so zmyslom pre humor!
zdezda
...:-))))) aj mňa si potešila :-))))), krásny výsledok a určite veľmi chutný
dejna42
dávno som sa takto z chuti nezasmiala,krásna torta a neskutočný komentár, skladám klobúk!!!
orchidea
veru nie si v tom sama, každej z nás sa aj nepodarí.... tá čo tvrdí opak asi veľmi nehovorí pravdu ale dotiahla si to do krásneho konca a to je hlavné, výsledná torta je prekrásna...
jansam
Tinuš,vieš ako sa to hovorí?"Že keď sa ser..........,tak sa s......" :-))))
mamataja
kuchárske a cukrárske umenie spočíva v schopnosti improvizácie :-)))), ....a keď sa to ešte takto nádherne pútavo prerozpráva.......... slovom UMENIE, klobúk dole!
hedviga
Obdivujem Váš zmysel pre humor,veľmi milo popísané.A torta vyzerá veľmi lákavo.
marlenka
Včera som mala depku a rozosmial ma jeden mail od kamošky,dnes nemam depku,ale tvoj tortový pribeh ma velmi pobavil,je to presne rok ako bol uvedený recept.Moja teta dodnes(stalo sa pred 35rokmi/ spomina ako sme s bratrancom jedli lyžicami z plechu pozbieraný zo podlahy skydnutý tvarohový kolač,bol výborný,ešte lepši ako krajaný.
staja
Tak som sa nasmiala na tom Tvojom recepte a komentoch, až mi slzy vyšli :)
Takéto "úspechy v kuchyni zažíva občas každá z nás, bez toho by to nebolo. Ale obdivuhodná šikulka si určite.
zizazi
tak toto bolo genilálne...musím si na to spomenúť, ked sa mi "bude dariť" aj ja som už šmarila tortu do smetiaka:-), proste nebola, aj tak sa dá osláviť..dakujem za spríjemnené čítanie, blahoželám k vynachádzavosti ale si šikovné žieňa, takže nech s ti darí
evita1b
Veľmi ma potešila táto vandlíková torta a hlavne Tvoj prístup s komentárom. Myslím si, že aj sem patria úsmevné a odľahčené epizódky. Každému z nás sa sem, tam niečo nepodarí, veď nie sme roboti. Nie som expert na pečenie a pár zaujímavostí (nepodarkov) som tiež vyrobila. Preto obľubujem heslo ,, kto nič nerobí ani nič nepokazí". Môj manžel to miluje, lebo vtedy mu ostane najviac a niekedy aj všetko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia