Pravá debrecínka

Autor receptu: tassiedevil

Tento recept je originálny a pochádza z doby, ked mäsové výrobky ešte obsahovali aj mäso....Určite si mnohí pämatate ked v mäsiarňach nebolo až tak veľa mäsových výrobkov ale boli oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Mnoho krát čítam ako sa mnohí sťažujú na kvalitu mäsových výrobkov na Slovensku...nie je tomo inak ani tu v Austrálii...ani psi to nezožerú....ak si chcete zajesť niečo dobrého, musíte si to vyrobiť sami.....

Suroviny

Postup

  1. Ja som použil karé aj s trochu bôčikom..debrecínka nie je suchá...kto nechce mať debrecínku mastnú môže použiť len čisté karé.. mäso jemne naklepeme tlčikom na mäso..hladkou stranou...tak asi 10 minút...potom soľ rozpustíme vo vode a pridame sanitru alebo dusitanovú soľ...podľa návodu..nie viac ako 2 g na kilo mäsa... potom injekčnou striekačkou nastrekujeme do stredu masa slaný roztok...tak asi každé dva centimetre pichneme do stredu mäsa a strekneme kým nálev začína vytekať na povrch mäsa..vložíme do vhodnej plastickej nádoby dolejeme zbytok slaného nálevu dobre zakryjeme a vložíme do chladničky na 3-5 dní a usilovne mäso obraciame v slanom náleve 3 krát denne...
  2. preležané mäso zrolujeme ak je mäso v jednom kuse, ak ho máte v dvoch kusoch, spojíme a dobre previažeme motúzom....
  3. zaviazané mäso vložíme do mikrotenového sáčku...z oboch koncov jeden sáčok...vložíme do formy a dobre pritiahneme, vodu v hrnci zohrejeme na 80 stupňov, vložíme formu a potom varíme už len pri teplote 72 - 75 stupňov 2 a 1/2 hodíny. Po uvarení formu pritiahneme ,opláchneme studenou vodou a necháme vychladnúť..
  4. obalíme parikovým pokryvom pripravený z uvedených prísad...ja ho natieram štetcom...
  5. ak máte možnosť, údime asi 2-3 hodiny....
  6. necháme dobre vychladnúť, znovu môžene potrieť paprikovým pokryvom , dobre zabalíme do potravinárskej plastickej folie aby nám nevyschla.... a môžeme papať...