Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je fazulica na kyslo, výborná sama o sebe, teda bez klobásy či iného mäsa alebo údeného vývaru, zahreje, zasýti a osvieži najmä teraz v zime, ked boli moji synovia ešte malí, zavarila som do nej ešte rezance alebo tarhoňu či malé halušky, po mnohých rokoch som si na túto vynikajúcu polievku spomenula a pridávam recept.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred som zaliala suchú fazuľu studenou vodou, na druhý deň som ju zliala, doplnila som čerstvou studenou vodou v dostatočnom množstve, priviedla do varu, opäť som vodu zliala a vymenila znovu za čerstvú vodu, týmto som odstránila nadúvavé látky a opäť som všetko priviedla do varu, potom som už varila polievku stále na strednom plameni. Na obrázkoch je fazuľa pred namočením a po namočení, ked už napučala.
  2. Zatiaľ som očistila cesnak, cibuľu, ktoré som nechala vcelku, očistenú koreňovú zeleninu som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm a menšie tvary, zeler som pokrájala na osminky...
  3. ...pridala som k fazuli pripravenú zeleninu,...
  4. ...bobkové listy,...
  5. ...vetvičky čerstvého tymiánu, malý zväzok petržlenovej vňate a varila som takmer do zmäknutia fazule,...
  6. ...asi 15 minút pred koncom som pridala pokrájané paradajky, to úplne stačí, nemajú byť rozvarené, až teraz som polievku osolila,...
  7. ..ked bola fazuľa mäkká u mňa za 90 minút, priliala som sladkú smotanu a nechala spolu prevrieť,...
  8. ...vypla som plameň, hotovú polievku som nechala chvíľku odstáť a dochutila citrónovou šťavou, do tejto polievky som nedávala žiadne korenie, sú v nej len bylinky, zásmažku som tiež nerobila, je hustá sama o sebe, kto chce, môže zásmažku dať alebo zahustiť zátrepkou, tiež môže použiť miesto sladkej smotany hustú kyslú smotanu, v polievke nie je žiaden voľný tuk, postačuje tuk zo smotany, je to taká diétna verzia, čiže Pôstna fazulica, plná prírodných chutí, pred podávaním som odstránila vetvičky tymiánu a petržlenovej vňate, cibuľu a cesnak.
  9. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala som k nej cesnakové lístkové pagáče, ktoré boli vynikajúcou prílohou k tejto úžasnej pôstnej fazulici.
  10. záber zblízka: ide o fazulicu plnú prírodných chutí len z fazule, zeleniny a byliniek, ktorá zahreje, zasýti a osvieži zároveň, ked boli moji synovia ešte malí, vtedy som im do tejto fazulice zavarila bud domáce rezance alebo domácu tarhoňu, niekedy som spravila do tejto polievky malé haluštičky, vrelo odporúčam vyskúšať aj tento spôsob dobrej fazulice a prajem Dobrú chuť :-)