Pôstna fazulica na kyslo fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. januára 2015
Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept)
Foto: pusta

Toto je fazulica na kyslo, výborná sama o sebe, teda bez klobásy či iného mäsa alebo údeného vývaru, zahreje, zasýti a osvieži najmä teraz Zobraziť celý popisToto je fazulica na kyslo, výborná sama o sebe, teda bez klobásy či iného mäsa alebo údeného vývaru, zahreje, zasýti a osvieži najmä teraz v zime, ked boli moji synovia ešte malí, zavarila som do nej ešte rezance alebo tarhoňu či malé halušky, po mnohých rokoch som si na túto vynikajúcu polievku spomenula a pridávam recept.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

250 g suchá
2 ks čerstvá
1 ks
50 g
2 ks menšia
3 veľké strúčiky
4 ks menšie
4 čerstvé vetvičky
1 malý zväzok
3 lístky
podľa chuti
250 ml
podľa potreby studená
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Deň vopred som zaliala suchú fazuľu studenou vodou, na druhý deň som ju zliala, doplnila som čerstvou studenou vodou v dostatočnom množstve, priviedla do varu, opäť som vodu zliala a vymenila znovu za čerstvú vodu, týmto som odstránila nadúvavé látky a opäť som všetko priviedla do varu, potom som už varila polievku stále na strednom plameni. Na obrázkoch je fazuľa pred namočením a po namočení, ked už napučala.

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som očistila cesnak, cibuľu, ktoré som nechala vcelku, očistenú koreňovú zeleninu som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm a menšie tvary, zeler som pokrájala na osminky...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som k fazuli pripravenú zeleninu,...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...bobkové listy,...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vetvičky čerstvého tymiánu, malý zväzok petržlenovej vňate a varila som takmer do zmäknutia fazule,...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...asi 15 minút pred koncom som pridala pokrájané paradajky, to úplne stačí, nemajú byť rozvarené, až teraz som polievku osolila,...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..ked bola fazuľa mäkká u mňa za 90 minút, priliala som sladkú smotanu a nechala spolu prevrieť,...

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vypla som plameň, hotovú polievku som nechala chvíľku odstáť a dochutila citrónovou šťavou, do tejto polievky som nedávala žiadne korenie, sú v nej len bylinky, zásmažku som tiež nerobila, je hustá sama o sebe, kto chce, môže zásmažku dať alebo zahustiť zátrepkou, tiež môže použiť miesto sladkej smotany hustú kyslú smotanu, v polievke nie je žiaden voľný tuk, postačuje tuk zo smotany, je to taká diétna verzia, čiže Pôstna fazulica, plná prírodných chutí, pred podávaním som odstránila vetvičky tymiánu a petržlenovej vňate, cibuľu a cesnak.

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala som k nej cesnakové lístkové pagáče, ktoré boli vynikajúcou prílohou k tejto úžasnej pôstnej fazulici.

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    záber zblízka: ide o fazulicu plnú prírodných chutí len z fazule, zeleniny a byliniek, ktorá zahreje, zasýti a osvieži zároveň, ked boli moji synovia ešte malí, vtedy som im do tejto fazulice zavarila bud domáce rezance alebo domácu tarhoňu, niekedy som spravila do tejto polievky malé haluštičky, vrelo odporúčam vyskúšať aj tento spôsob dobrej fazulice a prajem Dobrú chuť :-)

    Pôstna fazulica na kyslo (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

safran
fazuľovíc je ako kapustníc :-) táto vyzerá najkrajšie zo všetkých Tebou pridaných fazulíc, páči sa mi ten kyslý akcent, čo dodá paradajka, aj keď dávam menej a tiež, že tam nie je ocot ale citrón
marika21
Fazuľovica s cesnakovými pagáčmi veľmi chutí. Poznám a robievam.*****
pusta1
Milá@safran , tiež si myslím, že fazuľovíc nikdy nie je dosť, každá z mojich fazuľovíc je vynikajúca, každá je iná a chutí výborne, to je ťažké povedať, že niektorá z nich je lepšia, ako predchádzajúca.
skôr záleží na tom, komu čo chutí viac.
na túto práve som si spomenula až po mnohých rokoch a pridala som recept, o ktorom si myslím, že je tiež veľmi chutný.
hej paradajky krásne zvýraznia kyslý akcent a citrónová šťava jej dáva potrebný šmrnc. :-)
dakujem za uznanie.
pusta1
@marika21 , správne, táto fazulica úžasne chutí s cesnakovými lístkovými pagáčmi. :-)
som rada, že poznáš túto fazulicu a kedže ju robievaš, vieš aj potvrdiť, že je skutočne výborná.
dakujem za pochvalu a za 5*
dandika1
@pusta takuto polievku som este nevarila(((na kyslo ano ale fazula zemiaky cibula cesnak kysla smotana korenie))) toto je pre mna nieco nove zaujimave po zasluhe 5* ukladam (namiesto paradajok nemoze byt domaci parad.pretlak??? koli synovi ))Tesim sa az ochutnam.
frezia68
Robievam tiež bez múky,bez paradajok,ale dám menej smotany,pridám za hrsť kyslej kapusty a na záver kúsok masla.Mrkva by mala byť súčasťou jedál s tukom,lebo tuk pomáha vstrebať beta-karotén,ktorý sa v tele mení na vitamín A. Varíme podobne.....:-)
pusta1
Milá@dandika1 , aj takú robievam, je tiež výborná. táto je však iná, žiadne korenie, len bylinky, žiadne zemiaky, tie celé paradajky v tejto fazulici majú svoj osobitný význam čerstvej zeleniny a zdôraznenia kyslého akcentu, v žiadnom prípade by som nedávala domáci paradajkový pretlak, zmenil by sa charakter polievky, už by to nebola táto polievka, ale paradajková fazulica - tiež výborná, toto je tzv. "biela polievka".
teší ma, že vyskúšaš, iste nebudeš sklamaná, je to polievka plná prírodných chutí :-)
ak kvôli synovi pridáš radšej paradajkový pretlak, stratí šmrnc tejto polievky, bude to potom tzv. "červená polievka", to sa musíš rozhodnúť sama, čo si vyberieš.
dakujem za tvoje milé hodnotenie a za 5*
pusta1
@frezia68 , s kyslou kapustou je fazulica vynikajúca, ani mne tam múka vôbec nechýba, súhlasím s tebou, že mrkva potrebuje tuk, z dôvodov rozpustenia beta karoténu, s tým maslom to je na mieste a polievka bude ešte lepšia, páči sa mi tvoj spôsob :-)
ja som do tejto polievky už žiaden voľný tuk už nepridávala, je tam dosť sladkej smotany s vysokým obsahom tuku,ktorý pre mrkvu a beta karotén postačuje, napokon aj kvalitné maslo sa z nej vyrába, ale kto má chuť a chce, môže si ešte do polievky čerstvé maslo na záver pridať, polievku ešte len zlepší :-)
tiež mám ten pocit, že varíme podobne mnoho jedál :-)
ty varíš bezkonkurenčne vynikajúco, to je púhe konštatovanie z mojej strany, ale aj uznanie už dávno.
dakujem za tvoje zastavenie u mňa, potešila si ma.
motyka
taktiež takýto druh fazuľovice nevaríme. Robíme takú, ako uvádza @dandika. Určite táto bude výborná, ako všetky Tvoje recepty. Ukladám do K.K. Len neviem, dokedy ich všetky vyskúšam.
zinnajdha
Pekný postup:
najprv recept na slaný zemiakový koláč - výborný k fazulici, ale fazulice niet...
potom recept na cesnakové pagáče - výborné k fazulici, ale fazulice niet...
Teraz konečne fazulica !
Už je to kompletné. Dojeme moju fazulicu a urobím tú Tvoju.
pusta1
@motyka , poznám veľa fazuľovíc, táto je taká pôstna, aj diétna - výborná pre bezlepkových, ale aj zdravých, je plná prírodných chutí, osviežujúca, zasýti a zahreje, sú v nej strukoviny i vitamíny.
je to pre mňa veľká česť, ako sa vyjadruješ o mojich receptoch, veľmi ma to potešilo :-)
určite časom vyskúšaš všetky moje recepty rad radom, prajem ti k nim Dobrú chuť :-)
dakujem ti za skvelé hodnotenie a za uloženie do kk.
pusta1
@zinnajdha , vážim si tvoju mienku o postupe a o recepte samotnom :-)
no vidíš, dočkala si sa slaného zemiakového koláča, dokonca až dvoch, tiež výborného receptu na cesnakové pagáče a napokon aj receptu na dalšiu fazulicu :-)
teší ma, že všetky sa ti páčia a vyskúšaš aj tento recept:-)
dakujem za pochvalu a za uznanie.
marika21
Daj ty niečo @stanislavsestak , aby sme si uvarili z tvojich receptov. Bohužiaľ tam nič nemáš. Tak si vyberieme, asi niečo , čo sa podľa tvojho vyjadrenia .....! nám sa to podaktorým podarí niekedy v budúcnosti uvariť. Každý je na niečo iné naučený a radi vyskúšame aj niečo iné variť, čo sme ešte nevyskúšali. Niekedy som prekvapená z nového receptu.
1x pusta1
pusta1
@marika21 , správne si to povedala :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)))
dakujem krásne za pochvalu.
elalea
...poprosim tento rcp.radsej vymazat....fazula vyvarena v mlieku....brrrrr....z foto 7.a 8. to vidiet uplne jasne,ten cudny vyvar radsej autorka vyliala,lebo by to bolo fakt nejedle....a to posledne foto.....predstavte si tu chut.....nejedle....a od vas vsetkych,ktori ste chvalili tento rcp.ocakavam hodnotenie,ci sa to dalo jest....alebo....ci?napiste pravdu prosim.dakujem...;-)
frezia68
@elalea :tuším si tiež plný zloby.Fazuľa nie je vyvarená v mlieku,pridáva sa do polievky a už len sa prevarí.Obchádzam recepty autorky,výnimočne som pridala komentár.Nemám rada ostré,neslušné až vulgárne diskusie.A už vôbec brrrrr ....aký vývar vyliala?V úvode vodu a tá sa zlieva,skúsené gazdinky zlievajú a predídu nadúvaniu.Ak nevieš,uč sa. Už sa tu nevrátim a ďalej budem obchádzať.Len na vysvetlenie,polievku robím podobne(a sú rôzne spôsoby,s klobásou,údeným.......)a predstav si,že je chutná.
dandika1
@mila pusta dnes som varila Tvoju fazulicu,sla som presne podla rcp.aj s rajcinami(((synovi som urobila tiez fazulovu ,ale inak)))a na moje velke prekvapenie si dal tu od teba boli sme nou ozaj milo prekva peny a nemozem inak 5*s radostou.VYBORNA ulozena do KK. A ku komentu @elalea najprv treba rcp.vyskusat a potom sa takto neslusne vyjadrovat, ked sa Ti rcp.paci tak ho vyskusaj ked nie tak nechaj tak a nehovor ,ze je to nejedle lebo nevies ako to chuti.Rada od Teba nieco vyskusam ak pridas nejaky rcp.(Ziaden nevidim) .
elalea
...mile damy,@dandika1 a @frezia68.... je pravda,ze tetaz mi nejde o rcp.,ale o autorku....;-).tej zene treba pomoct,je vazne chora a narusena...;-).snazim sa jej v dobrom vysvetlit,aby cim skor vyhladala odbornu pomoc,pretoze sa moze stat nejaka tragedia...;-).pri vcasnom zasahu psychoterapeuta a pravidelnom uzivani liekov sa snad z toho dostane,ale musi byt fakt silna a bojovat s tou chorobou...ste mile,ze sa zaujimate o tu ubohu pani,je to obdivuhodne,ze este niekto veri v jej uzdravenie....ste super,dakujem vam....snad sa nam spolocne podari dat ju opat "na poriadok"...dakujem vam;-)))
micanela
@elalea - neviem kto si ale nie si o nic lepsi ako Tebou nenavidena pusta.
Mne sa recept nepaci tak som ho nekomentovala ale Tebe to zjavne robi radost.
1x pusta1
pusta1
@frezia68 , nevidím dôvod, prečo by si nekomentovala recept, ktorý robíš podobne a vieš ako a prečo sa tak má robiť.
aj ty vieš rovnako, ako aj ja, prečo niekto tu vypisuje somariny, to je však jeho problém, že sa správa ako posledný buran, ktorý sa poriadne ožral.
svedčí to len o jeho vysokej úrovni po každej stránke :-)))))
mňa on uraziť nikdy nemôže, lebo je aký je, mám ho na háku.
je jeho problém, ak v tejto pozícii zotrvá.
mne ublížiť nedokáže, keby čo robil :-)
1x pusta1
pusta1
Milá@dandika1 , čo sa týka toho pána, sú len dve možnosti, a síce, prvá vec, absentoval výchovu doma, inak by sa k žiadnej žene nevyjadroval, ako sa on vyjadruje a už tobôž nie k starej žene. ak ho nedokázali vychovať doma, ja hulváta vychovávať nemienim.
a tá druhá vec, ktovie aký alkohol s akou tabletkou nakombinoval, a dlhodobe, zmylo to z neho všetok náter slušnosti a hovorí z neho táto kombinácia pri nevychovanosti a základnej povahe, potom potrebuje on liečenie pre seba, o ktorom tu hovorí, a to vo vlastnom záujme.
o jeho gastronomických znalostiach a skúsenostiach sa budem vyjadrovať, až tu uvidím jeho recept, zatiaľ tu prejavuje len svoju neznalosť a hlúposť.
je mi ukradnutý, mne žily netrhá.
veľmi správne si mu všetko povedala - dakujem ti.
čo sa týka tejto polievky, @dandika1 , si naozaj príjemne prekvapila, som rada, že si u uvarila, predovšetkým ma teší, že sa ti vydarila a chutila tebe a mám radosť, že i synovi, teda musela byť výborná, ako píšeš, veľmi si ma potešila :-)
dakujem ti za úžasnú správu, za skvelé hodnotenie, za uloženie do kk
a za 5*.
2x pusta1 a elef




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia