Pošírovaný zubáč na gratinovaných zemiakoch
Autor receptu: redakcia
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
4 porcie |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Rybie filety stiahneme z kože, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, bielym vínom,
prípadne posypeme nasekanými čerstvými bylinkami. Zrolujeme do valčeka a stiahneme do fólie,
ktorá udrží požadovaný tvar valčeka. Valček by mal byť dlhý asi 12 cm a mať pravidelný tvar.
Zubáča dáme do parného kúpeľa alebo do vriacej vody asi na 12 - 15 minút.
- Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na kolieska ako uhorku do šalátu. Zemiaky zmiešame so šľahačkou
a s vajcami, ochutíme tymianom a soľou a na plechu z nich vytvoríme asi 1 cm vysokú vrstvu
tak, aby boli podliate šľahačkou a vajcami. Zemiaky dáme do rúry na 180 stupňov asi na 40 minút
podľa hrúbky vrstvy.
- Po upečení by zemiaky mali byť zlatisté. Nakrájame ich do ľubovoľného tvaru a servírujeme so zubáčom.