Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru z rýb, vajec, cesnaku a koriandrovej vňate. Podávala sa samostatne ako hlavné jedlo alebo príloha k rybe ci kúsku mäsa, so surovým vajcom uprostred, ktoré si stravníci sami vmiešali do kaše. Okrem kašovitej existuje aj polievková verzia tiež so surovým vajcom, ktore dnes v reštauráciách nahradili vareným. Pridaním kreviet vznikne velmi chutné a výdatné jedlo s prekvapivo výraznou chuťou.

6
porcií
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ja som nemala dosť suchého chleba, tak som si pomohla suchými žemľovými kockami, ktoré v Rakúsku predávajú ako polotovar na prípravu knedlí. Cesnak pokrájame na plátky, chlebovíé kocky namočíme do studenej vody, koriandrovú vňať nastriháme na drobné kúsky, krevety rozmrazíme, ak treba vylúpneme z pancierikov (moje boli už vylúpané), pancieriky múžne uvariť v malom množstve vody a získame tým vývar, ak nemáme, použijeme buď domáci rybí vývar alebo obyčajnú vodu. Vajíčka rozbijeme a rozšľaháme.
  2. Najskôr na rozohriatom olivovom oleji osmažíme krevety, smažíme ich dovtedy, kým nezružovejú a neskrútia sa do klbka. Hotové ich vyberieme z panvice a odložíme.
  3. Na olej, kde sa pražili krevety pridáme na plátky nakrájaný cesnak
  4. a keď zružovie, pridáme rozmočený chlieb aj s prípadnou vodou, ktorá zostala na dne nádoby. Miešame a podľa potreby pridáme rybí či krevetí vývar alebo vodu, spolu s 50 ml suchého bieleho vína. Kašu za stáleho miešania varíme 15 až 20 minút, kým nezíska do istej miery homogénnu kašovitú konzistenciu.
  5. Do takmer uvarenej kaše pridáme usmažené krevety,
  6. premiešame, pridáme rozšľahané vajcia,
  7. za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým trošku nezhustne a vajcia nie sú dokonale uvarené. Napokon pridáme postrihanú koriandrovú vňať, prisolímem pridáme čerstvo zomleté čierne korenie, dôkladne premiešame a necháme chvíľku odstáť.
  8. Podávame v nádobe, v ktorej sa açorda pripravovala, ozdobené čiernymi olivami. Açordu bez kreviet zvyknú v súčasnosti v Portugalsku podávať ako prílohu napríklad ku grilovaným či praženým sardinkám, ktorých sezána sa ešte neskončila. S prídavkom kreviet či rybieho mäsa je acorda plnohodnotným a výdatným hlavným jedlom, ku ktorému sa najlepšie hodí suché biele víno, napríklad Joao Pires.