Pórková polievka s hráškom

alena45 - fotkaalena45, 26. januára 2016
Pórková polievka s hráškom
Foto: alena45

u nás je mimoriadne obľúbená.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
2 hrste (alebo čerstvo vylúpaný)
1 PL
1 ČL
1 ČL
300 ml
200 ml
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny na varenie - zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky, pór umyjeme a pokrájame na kolieska, hrášok opláchneme v sitku v studenej vode, ak je to potrebné. Ja mám svoj hrášok a pred zmrazením ho neumývam, môže sa tam dostať aj nejaká nečistota. V hrnci, v ktorom budeme variť, roztopíme maslo a zľahka opražíme na kolieska pokrájaný pór. Posypeme ho múkou a ďalej pražíme. Posypeme soľou, cukrom a čiernym korením. Zemiaky a hrášok máme pripravené v miske zaliatej čistou vodou. Vylejeme do polievky, pridáme bobkový list a miešame, aby sa nám neurobili hrčky. Zemiaky poslúžia ako habarka.

  2. 2

    Dolejeme vodou a mliekom do želaného množstva, cca 2 litre. Varíme na slabom plameni, občas premiešame a asi po 15 minútach skontrolujeme, či sú zemiaky uvarené. Polievku na lyžičke okoštujeme a prípadne dochutíme.

  3. 3

    Ak je všetko hotové, dáme polievku dole z ohňa, miešame a asi po pár sekundách vidíme, že var sa zastavil, vtedy pomaly vlejeme sladkú smotanu. Vrátime na oheň prehriať. Podávame buď s posekaným uvareným vajíčkom, alebo s kockami syra, alebo s opečenou slaninkou, dá sa naozaj s hocičím, ja mám rada aj s lyžičkou Eros Pištu, ale chutí aj samotná. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

alena45
ďakujem, že ste si všimli, v našej rodine naozaj obľúbená, a takto v zime krásne pohladí bruško. Akurát sa mi zdá, že na foťáku mám nejaké beľmo, tie fotky sú stále horšie a horšie.
babkamt
ja som polievková, takže si ju ukladám, vyskúšam.
katka78
Vyskúšané, polievka je výborná, jasná správa. Ďakujem pekne za recept, aj tip s Eros Pistom, zapasovalo na jedničku! :-)


haji
Krásný recept, samé dobré věci, které mám ráda! Děkuji!
mijaita
Hrášek jsem neměla, nahradila luskama. Erös pista take podle tveho receptu. Polivka je naprosto famozní. Jsem vděčná za tenhle recept.


kucharka
Vcera sme mali na veceru tuto vybornu polievku. Ja som ale miesto zahustovania mukou odobrala ku koncu hrncek polievky a rozmixovala.
Zabudla som odfotit, hadam nabuduce, urcite este u nas bude...
Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia