Popoluškine oriešky

Autor receptu: gabrelia

Recept na ne mi dala svokra. Piekla ich už jej mama a stará mama, ktorá žila za Rakúsko -Uhorska v Berehove. Dnešná Ukrajina.

Postup

  1. Všetko na cesto zmiešame a plníme vymazané formičky na orechy. Pečieme na 175 °C.
  2. Z vajec a práškového cukru uvaríme nad parou na husty krém. Mali by sa tvoriť záveje. Ja varím asi 20-25 min, max teplota hmoty 80 °C, aby sa vajíčko nezrazilo.Po vychladnutí vmiešame 250g jemne vyšľahaného masla . Ak sa nám zdá krém hustý, stačí doliať troška alkoholu- vaječný likér, brandy. Zvyknem dávať do vajíčok pred varením zrniečka z vanilkového struku, ktoré síce potom v kréme vidieť, ale tá chuť a vôňa...
  3. Krémom plníme oriešky, necháme ich pootvorené a do medzierky nasypeme lesklé perličky alebo ryžu. Pekne ukážu aj upečené mušličky s perličkou vo vnútri. Krém je bez mlieka, pudingu, preto v chladnej komore vydrží aj 2 týždne.