Popara fotorecept

denyany - fotkadenyany, 19. februára 2015
Popara (fotorecept)
Foto: denyany

Poznáte? Možno pod iným názvom. Toto jedlo varievala svokra a nevedeli sa ho dojesť. Ja ho robievam manželovi občas, tak ako dnes, keď som Zobraziť celý popisPoznáte? Možno pod iným názvom. Toto jedlo varievala svokra a nevedeli sa ho dojesť. Ja ho robievam manželovi občas, tak ako dnes, keď som upratovala mrazák a našla som tam zamrazené zvyšky chleba. Najlepšie je použiť 2-3dňový.

20 minút
príprava

Suroviny

400 g starší
100 g
150 g (alebo podobný)
3-4 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny: chlieb, slaninu a syr.

    Popara (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Chlieb nakrájame na kocky asi 3x3cm. Syr pokrájame na menšie kocočky, asi 1x1cm.Syr môžte použiť, aký máte, chcete, ja som raz kombinovala aj s taveným- 2 trojuholníčky sa povaľovali dlhšie v chladničke, tak som ich použila. Slaninu tiež na kocočky, ako to robievate napr. na halušky.

    Popara (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz na dno nádoby, v ktorej vlastne dokončíme celé jedlo, dáme vrstvu chleba, jemne posolíme( myslíme na to, že slanina i syr slané už sú, tak aby sme to vo finále nemali presolené. Radšej dosoliť na tanieri.) Na chlieb pár kociek syra a takto pokračujeme, kým máme suroviny. Na vrchu by mal byť chlieb..

  4. 4

    Slaninu vyškvaríme. Vodu dáme variť.

    Popara (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb so syrom zalejeme vriacou vodou a prikryjeme pokrievkou. Počkáme 3-4 minúty a pozrieme, či chlieb je všetok nasiaknutý. Môžme aj premiešať. Chlieb by mal byť vlhký, syr by sa mal ťahať. S tou vodou opatrne! Niekedy vznikne takmer kaša, ak je vody viac. Ale závisí to aj od kvality chleba. Ak je to málo vlhké, pridáme ešte trocha vody a počkáme.

  6. 6

    Nakoniec primiešame vyškvarenú slaninku aj s výpekom a môžme jesť. Jedlo nevyzerá veľmi vábne, niekedy aj tak, akoby už raz konzumované bolo. Ale ak niekto skúsi, tak dajte vedieť, ako chutilo.

  7. 7

    Fotila som prvý raz, tak sorry za tie fotky. Ale zistila som, že ma to ani nejak nebaví. Radšej varím.-;)

Diskusia k receptu

motyka
Určite to stojí za vyskúšanie. Niekedy aj recepty "co dum dál" stoja za to. Mala by som ale jednú otázku. Ten postup, keď dáme chlieb a syr do hrnca a zalejeme horúcou vodou sa robí na sporáku / plyne / alebo už len v hrnci bez varenia ?
1x meluza
denyany
@lacquer , je sa to, tak je to jedlo. Prvý raz, keď som to pred 20.rokmi uvidela, len s najväčším sebazaprením som to ochutnala- nechcela som uraziť budúcu svokru.:-)Ale je to jedlé. Veď skús....
dvorka
Práve som si spravila túto rýchlovku. Dobre tvrdý rožok som zaliala horúcim mliekom a pridala som okrem syrov kolieska párku. Je to jedlé, určite som to nerobila prvý a posledný raz.
huck
Mile varechačky a varechači zadajte ujovi Google-ovi nazov tohoto jedla a zistite, že je to stare , (velmi často oblubene) narodne jedlo juznych bratov slovanov. Tento recept je len variacia na temu, podobne ako u nas halušky a ine stare slovenske jedla. @denyany nam len približila, vdaka svojej svokre ako sa stravovali v davnych časoch predkovia južnych slovanov. Absolutne nesuhlasim s prenahlenym ironickym nazorom @lacquer. ale na konci koncov, každy ma pravo na svoj nazor. Trošku ma boli to , že(niektori) svoje chvalime do nebies a susedove bez toho, aby se to vyskušali, zatrepeme "drevom a kamenim" len preto že je to ine...
afataga
no teda naozaj to nevyzera moc vabne, ale mozno je to jedle
denyany
Vďaka za komenty, Varecháčky a Varecháči! Najmä @huck , že si dala tú námahu. Je to jedlo bulharské(aj), svokor je Bulhar, takže asi on doniesol základ a svokra to prispôsobila slovenským podmienkam. Nepátrala som po histórii tohto jedla, ale 3-4x do roka ho mužovi urobím a on je z toho pár dni celý happy. Pekný deň všetkým!
mariamka
je to presne tak, ako pise @huck , @denyany to, co si napisala v komente 14:49, by patrilo do uvodu, aby sme boli hned v obraze :) tiez som si guglila ten zahadny nazov a moze to byt chutna rychla polievka, treba sa odhodlat, ako vravis :), do tagov by som naozaj doplnila tu balkansku kuchynu, ps. polievka za foto nemoze :)
denyany
@mariamka , nie je to polievka-teda aspoň tá naša popara. Zalieva sa to vriacou vodou, ale len toľko, aby to ten chlieb vsiakol a stal sa mäkkým a trocha vlhkým. A máš pravdu, v úvode som mala napísať, odkiaľ jedlo pochádza.
nalpa
@denyany , velke vdaka za krasny recept :) urcite skusim..milujem stare ludove recepty..si mila ze si sa podelila a fotky su tiez pekne :)
1x meluza
kukulienka71
@denyany , svet je malý:-) aj švajčiarska syrová polievka sa pripravuje veľmi podobne  www.recepty.sk/recepty/12097-svajciarska-syrova-poliev...
aj keď sú rozdiely medzi kantónmi, niekde sa zalieva nakrájaný chlieb a syr horúcou vodou, niekde vývarom, niekde sa dokonca spolu ešte varia a potom mixujú. Ja osobne by som zaliala skôr vývarom, pre lepšiu chuť. A keďže to jedlo na tanieri nevyzerá moc vábne, radšej by som ho obložila "odpútačmi pozornosti", kúskom deravého Eidamu, čerstvým chlebíkom, kúskom slaniny na lopáriku... Ja verím, že sem ešte nejaké recepty s fotkami určite dáš;-)
zolik
toto tzv. sedliacke jedlo je v oblastiach Tirol, Voralberg, Kärnten, severne a stredne Svajciarsko znamy. vzdy sa pouziva na dochutenie syr (roztopeny) Ide o spracovanie starsieho chleba. nieco podobne ako u nas na Slovensku topinky, alebo vajickovy chlieb. Je to velmi jednoduche, stare a vydatne jedlo, este z cias ked si ludia nemohli dovolit vyhadzovat potraviny. aj taketo recpty na Varechu podla mojho nazoru patria. prajem pekny vecer.
safran
pradávno sa presne takto pripravoval demikát... štipka rasce, štipka soli, štipka papriky, nakrájaná cibuľka na dno taniera, na to nalámaný suchý chlieb, rozdrobená bryndza a zaliať vriacou vodou... kde mali, dali kúsoček masla, kde nemali postrašili masťou a pre dospelých aj trochu čierneho korenia - bez varenia... a možno nám to zostalo po Turkoch a po ich popare
zolik
@safran , nemam ani tusenie co slovo "popara" znamena, ale myslela som to podobne. :-)
jozka2
@denyany ,priznam sa,na prvy pohlad to posobi ako taka velka gebuzina,ale ked precita clovek jeho pripravu tak ti verim,ze je to velka dobrota.Ja sa hlboko sklanam pred takymito receptami,ktore z nicoho kucharky svojou umnostou dakedy davno vytvorili vynikajuce jedla.Mam zopar takychto doslova gebuzin,ktore chutia vynikajuco.Z fotiek si nic nerob.Ty nie si fotografka,ale kuckarka,a hlavne ,ze sa to jedlo da pozriet,no co mas odo mna plnych 5 aj s *
jozka2
Citam vase komentare k receptu,Mate pravdu na ozdobu na vrch trosku syra potriet na tanier,alebo ja by som napr.pokrajala petrzlenovu ci koprovu vnat,nabralo by to aj na chute,ale za ten recept aj tak velke vdaka.
honestka
jedlo tiez nepoznam, ale ucelom mojho prichodu na tuto stranku bolo spoznavat prave taketo originalne jedla nasich starusikov.
Verim, ze keby si bola @Denyany prehodila obrazky a pouzila ako hlavnu fotku c.1 alebo 2, recept by nebol vyvolal tento typ diskusie, ale ja by som si ho zase asi nebola vsimla :-). Takze fajn.
Dakujem, ja iste vyskusam aj ak sa jedlo nestane stalicou, som rada uverejnovaniu receptov tohto typu.
denyany
@mil é, zlaté varecháčky, ďakujem za komentáre a vcelku kladné hodnotenia! Čo sa fotiek týka- mňa fotenie nebaví a jedlo som fotila prvýkrát. K tomu v rýchlosti, lebo som to chystala pre manžela na raňajky, na určitý termín a že to nafotím a pridám recept mi napadlo až keď som to chcela krájať. A hotové je najlepšie čerstvé, horúce, takže naložila som na tanier, fotila a už aj kládla pred muža. Až potom mi došlo, že som mohla dať jedlo na stôl, k tomu koreničky, trocha to nadekorovať.... ale akosi bolo málo času. A toto jedlo ozaj nie je fotogenické. A keďže ho pripravujem len párkrát za rok, chcela som to zdokumentovať teraz. Krásny deň želám všetkým!
gubics
Dobrý nápad ako zúžitkovať vysušený chlieb. Tým ktorím sa recept nepozdával by som doporučila pripraviť to jedlo z malého množstva, napr. 1 krajec chleba, a k tomu primerane aj ostatné ingrediencie. Keď nebude chutiť, tak vám nebude ľúto také malé množstvo vyhodiť, ale za pokus to stojí. Na tejto Vareche boli aj "čudnejšie" recepty, a predsa sa ujali.
gubics
Vygooglila som si tento recept. V Horvátsku ho tiež pripravujú. Nechce sa mi urobiť doslovný preklad, len podstatu sem napíšem.Suchší chlieb nakrájajú na kocečky , a dajú vysušiť do rúry, potom sa odkladá na vzdušné miesto do plátených vrecúšok, keď sa nazbiera väčšie množstvo, dá sa voda zovrieť, do ktorej sa pridá cca 1/8 masla (závisí od toho koľko je toho chleba), odstaví sa zo sporáku, a vložia tam tie vysušené chlebové kocky,ktoré majú zmäknúť,ale nie na kašu, potom sa pridá syr a smotana. Pani píše, k tomu receptu, že sa môže pridať aj vyškvarená slanina. Tak tu máte ďalšiu variáciu na toto jedlo. Aj ja som sa s týmto jedlom stretla prvý krát, predtým som robila strúhanku zo suchého chleba.
gubics
Ešte raz som si prečítala ten recept v origináli, zabudla som tu napísať,že do tej vody s tým roztopeným maslom sa pridá ešte mlieko.
denyany
@gubics , vďaka za príspevok. Raz som urobila poparu s mliekom a keďže aj slaniny bolo málo, pridala som trocha masla a bolo to tiež jedlé. Ani som nevedela, že robím chorvátsku verziu. Mužovi chutilo, ale dodal, že jemu chutí najviac tá pôvodná najjednoduchšia verzia.
huck
@zolik , kedže hovoriš, že nemaš tušenia, čo to "popara" može znamenat, tak ti skusim dočarovat jej meno- nazov Popara je podstatne meno - nazov tohoto jedla a znamena niečo oparene, sparene, zaliate vriacou vodou, zabarene... Ale, ved to ma aj svoju logiku... :) Inak popara je zname jedlo nielen v Bulharsku a Chorvatsku, ale na celom Balkanskom poloostrove.
gubics
Zdá sa ,že sme si našli balkánske jedlo, aj tým obohatíme našu kuchyňu. Dobre, že si to tu dala na Varechu, nikdy by ma nebolo napadlo ho pripraviť, keby som o tom niekde čítala.
pusta1
@denyany , veľmi krásny a chutný recept, no vidíš, aj pekné fotky, raz treba začať, každý raz začínal, ja veru veľmi veľmi neskoro a stále sa učím, talk sa do toho pusti aj ty s chuťou. :-)
*****
aroooo
aj mne sa páčia recepty našich starých materí z našich pôvodných surovín a hlavne také, čo sú z "ničoho", rýchlo spravené a lacné. a neviem, ako by sme si to predstavovali, keby tam neboli aspoň takéto fotky, veď druhý krát sa s nimi pohráš /trochu asi zväčšiť či odfotiť z blízka/ Ja ukladám do mojej rubriky Recepty starých materí.....
denyany
Ďakujem za zhovievavosť, čo sa týka fotiek. A ak niekto vyskúša, dajte vedieť, ako to dopadlo. Všetkým krásny víkend!
hubata
Podobne robím zapraženú polievku, ešte dám cesnak, rascu, zel. petržlenovú vňať a opečené kocky starého chleba..... Práve som dočítala sťažnosť jednej mladej mamičky že dieťa nič nechce jesť. Možno keby skúsila takéto obyčajné recepty na polievky, malému by sa napravil žalúdoček pokazený hot-dogmi, pizzami, špagetami s kopou kečupu a horčice.
aandulka
Mám rada tieto jedlá našich starých mám, sú zaujímavé chutné, šetrné k peňaženke a aj zasýtia. Moja stará mamička robievala niečo podobné, bývalo to na raňajky. Starší chlieb nakrájala na väčšie kocky, do hrnčeka dala variť mlieko a rozbila do neho vajíčko a miešala, keď bolo vajíčko v mlieku uvarené preliala ním nakrájaný chlieb a posolila. (množstvá surovín podľa počtu stravníkov). Toto jedlo je chutné a zasýti aj na celé dopoludnie a chlebík sa nevyhodí.
denyany
@aandulka , o takomto niečom som ešte jakživ nepočula. Je to zaujímavé - urob a pridaj do receptov, veď takých ako ja, je iste viac!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia