Pompos - pompoš fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. februára 2014
Pompos - pompoš (fotorecept)
Foto: pusta

Pompos patrí medzi staré, veľmi chutné a obľúbené maďarské pochúťky, ide o kysnuté chlebové cesto, potreté zmesou kyslej smotany a cesnaku,obložené najčastejšie cibuľou a Zobraziť celý popisPompos patrí medzi staré, veľmi chutné a obľúbené maďarské pochúťky, ide o kysnuté chlebové cesto, potreté zmesou kyslej smotany a cesnaku,obložené najčastejšie cibuľou a údenou slaninou, avšak sú aj iné varianty - napr. s údenou klobásou, pre vegetariánov s lečom, môže sa posypať strúhaným údeným syrom. Pôvodne sa piekol v pekárňach v peci, na dedine i v meste. Predáva sa aj dnes a vždy stojí sa na ne dlhá fronta. Pridávam recept na jednoduchú domácu verziu.

1 dávka
porcia
90 minút
príprava
5+20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
300 g
2 čl
25 g
1 čl
250 ml
Zálievka:
200 ml
podľa chuti
2 veľké strúčiky
Na obloženie:
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Do múky premiešanej so soľou som namrvila čerstvé droždie, posypala cukrom,...

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zaliala vlažnou vodou.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené zemiaky som ošúpala, ešte za tepla prelisovala a pridala k vykysnutému kvásku.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesila som všetko spolu dôkladne rukami na cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky a nechala som ho na teple vykysnúť asi 1 hodinu.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kyslo, pripravila som si zálievku premiešním kyslej smotany so soľou a prelisovaným cesnakom.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájala som cibuľu na mesiačiky a klobásu na kolieska.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto dosť lepí, preto som ho dobre pomúčenými rukami rovnomerne roztlačila na plech s pečiacim papierom, popichala som ho husto vidličkou a...

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...dala som ho predpiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov asi na 5 minút, kým povrch jemne nezružovel, aby sa cesto spevnilo.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vybrala som ho z trúby, na povrchu som ho hned potrela zálievkou z kyslej smotany, obložila som ho cibuľou a údenou klobásou.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C ešte 20 minút, kým okraje nezružoveli.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte teplé som pokrájala na obdĺžniky, po kuchyni sa linula nádherná vôňa údenej klobásy, smotany a cesnaku s opečenou cibuľou. Pompos je výborný aj za studena.

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pompos je veľmi chutné, výdatné sýte jedlo, kedysi gazdinka doma pri pečení chleba odložila kus vykysnutého chlebového cesta, potrela hustou smotanou s cesnakom, obložila domácou údenou slaninou, klobásou, cibuľou, upiekla v peci a podávala k obedu. Môžete použiť rôzne obloženie podľa vašej chuti, základom je vždy chlebové cesto a kyslá smotana s cesnakom, tiež sa môže posypať strúhaným údeným syrom a nechať zapiecť syr do ružova. - čo sa týka obloženia, fantázii sa medze nekladú :-) Dobrú chuť prajem!

    Pompos - pompoš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

luss44
no teda, napiekla si presne pre mňa, takéto slané dobroty môžem kedykoľvek, kombinácia obloženia je výborná, posielam 5*****
anic
to jsem nikdy neslyšela,ale moc se mi to líbí..ukládám +5*****
eviana
Teeeeda @pusta milá, to vyzerá prudko "žravo", krásne a ten názov je taký rozprávkový :) Jedla som niečo podobné na jednej oslavke tu na juhu, v záhradnej peci pečené, výborné... super, že si pridala recept, vyskúšam doma v rúre spraviť, ďakujem :) 5*
jerica
@pusta , výborné, pohotové :-)
mám ale otázku: bola cibuľa prepečená?
moja skúsenosť so surovou cibuľou je, keď ju dám len na chvíľu piecť surovú do rúry, nebýva prepečená, skôr surová, aj ked je tam smotana, len na okraj mojej skúsenosti. Neviem, možno sa mýlim :-) ale povedz & napíš pravdu !.
Ďakujem :-)
Iné je, keď robím pečené rezne na plechu s cibuľou , tam je istota , že cibuľa bude prepečená.
megdesign
yo yo... mangelka tiez robila take slane buchte s rascou a solou a cibulu surovu dala navrch... na nech je... a bola surova... som jej hovoril, ze keby sa oprazila na chrumkavo a potom dala hore, bola by fayn... ako slaninka smazena :)
elena
NO asi bude ozaj lepšie tú cibuľu najprv trochu predpiecť, resp. opražiť, aby nebola ťažká surová. Podľa môjho názoru. Vlastne je to taký slaný osúch ...v maďarskej verzii.
pusta
@jerica milá, pôvodne som piekla 15 minút /5+10/, tiež som mala pocit, ako ty, že cibuľa nie je prepečená, preto som vrátila pompos do trúby a sledovala som, po 20-tich minútach /5+20/ - ked som predĺžila pečenie o 10 minút, už cibuľa na povrchu chytala do čierna hore sem tam, vybrala som koláč z trúby. Ochutnala som cibuľu a bola akurát správne prepečená, dostatočne mäkká, miestami do chrumkava. pozri úvodné foto.
odskúšaj, ochutnaj kúsok cibulle a ak myslíš, ak treba, pridaj ešte pár minút.
nemyslím, že je to smotanou, tá môže len napomôcť zmäknutiu cibule, okrem toho aj klobása pustí dosť tuku, čo tiež pomôže prepečeniu.
dakujem za pochvalu.
pusta
@luss44 , aj u nás letia koláče na slano, pôvodne som chcela dať domácu údenú slaninu, ale zbadala som domácu údenú klobásu v špajzi a bolo rozhodnuté :-) obložiť môžeš čímkoľvek podľa vlastnej chuti, je veľmi variabilný.
dakujem za uznanie a 5*****
pusta
@anic , to nevadí, neboj, len skús.
som rada, že sa ti pompos páči :-)
dakujem za pochvalu a 5*****
pusta
@eviana milá, vôbec sa nedivím, že v tom kraji si ochutnala, děvčica moja, ani mi nemluv, ztej pece to musel byť iný vyšší level :-)
šak pôvodne sa len v peci piekol pompos, ale aj z elektrickej trúby je výborný.
tichučko ti pošepkám ešte jednu výbornú kombináciu ako milovníčke húb, skombinuj huby so slaninkou a cibuľou, ale túto najprv spolu trocha orestuj, nie dlho a potom daj na vrch + aj údený syr nastrúhaj. potom už peč koláč asi o 10 minút kratšie ako tento s klobásou..
je veľmi prudko žravý tento koláč, len sa po ňom zaprášilo hned po upečení :-)))))
je výborný, jednoduchý, takmer bez práce, sýty a pre chlapov tvojich doma ako stvorený, ale aj pre nás pikantných :DDD
dakujem za krásnu pochvalu a *****
pusta
@megdesign - Marcel, mne by tiež nevadila v tomto prípade surová cibuľa, keby bola, šak ku klobáse, niije? ale naozaj nebola surová.
šak, ked steš, klidne najprv osmaž a do chrumkava, len potom treba dať pozor, aby sa nespálila pri pečení na buchté hore potom - šak odsleduješ :P.
Marcelko môj, ani mi nemluv s tou údenou slaninkou, až si mi slinotok spôsobil, najbližšie také slané buchte napečem :DDD
na šetky spśoby sú fayn.
dakujem ti.
pusta
@ellena , to je starý tradičný madarský slaný kolláč - taký slaný osúch v slovenskej verzii :-), či už tak alebo tak, to je úplne jedno, je skutočne výborný.
v tomto prípade netreba cibuľu predsmažiť, nie je to nutné, pri verzii s hubami áno, ak dáš vlastné domáce lečo s cibuľou, tak tiež nie.
ak však chceš, kľudne sprav podľa seba, predsmaž hoci do chrumkava, len potom fakt daj pozor, aby sa pri pečení, ked dáš už takú chrumkavú na vrch, aby sa nespálila ak budeš musieť potom piecť koláč kratšie, aby cesto nezostalo nedopečené.
dakujem ti za zastavenie.
medovnicek
tak a teraz už viem čo pripravím cez víkend:), opakujem sa, ale mám veľmi rada recepty, ktoré sú špecialitou v tom - ktorom kraji, vďaka za recept
yogicek
@pusta
Aj ja chcem vyskúšať. Skúsim cibuľu najprv posoliť, aby pustila vodu, potom obalím v múke a uvidím. Viac nenapíšem, aby som Ťa zas nevyľakal. Najhoršia smrť, je smrť zo zľaknutia.:):):)
pusta
@medovnicek , teeda...máš sa na čo tešiť na ten víkend :-)
som rada, že máš rada špeciality toho kraja, vedia, čo je dobré a to v celkom obyčajnej vidieckej kuchyni, v mestách aj toto, aj vyšší flanc:-)))
dakujem ti veľmi pekne :-)
pusta
@yogicek , pokojná rýchla smrť je mojim zbožným želaním :-))))) avšak nie zo zľaknutia , teda nie také "šľaktrafenie" volané :DDD
potom som sa z chuti nad tvojim komentíkom zo srdca krásne rozosmiala, ked som pochopila a si vydýchla už :D
čo sa tej vysmážanej cibule obalenej v múke týka - príma nápad, ale to potom už na hotový koláč, ale čo to tu kecám, také ty predsa vieš :-)
som rada, že vyskúšaš a podáš správu.
dakujem ti vopred.
rea1
ahaho, aká novinka, že pompoš. a pritom je to starý známy, poznáme sa od detstva, len v rodine mojej maďarskej "naďma" sa tomu vždy hovorilo lepín. :-))
zinnajdha
lepín ? - zaujímavý názov. ale aj pompoš je dobrý názov.Už ich len upiecť...
pusta
@rea1 - nie je to tak, pompos je iné a lepény teda tvoj lepin je zase niečo iné, majú odlišné cesto aj pečenie :-)
oba sú vynikajúce.
pusta
@zinajdha , lepény /lepín - slov. skomolenina/ a pompos sú odlišné, iné cesto a iné pečenie.
toto je pompos :)
obor123
Páči sa mi tvoj recept. Už ho mám v kk. @pusta môžem jednu otázku? Ako volas po maďarský vianočné pupaky, lebo v našom kraji tie sa nazývajú pompos - pomposka.
eviana
@obor123 , chcela som pozrieť z akého si kraja, nemáš uvedené... Ja som v Šamoríne a tu sa tomu hovorí mákoš guba :) Netuším, čo znamená guba, ale mákoš je makové isto. Dovolila som si @pusticka odpovedať výrazom z "môjho" súčasného kraja, možno prešporáci majú iný výraz na bobaľky :) By bolo zaujímavé spraviť si taký prieskum ako sa čomu kde hovorí :)
pusta
@obor123 , v madarčine názov pompoš pre to isté ako ty poznáš nepoznajú, pompos je tento recept.
teraz som sedela 2 hodiny na telefone s rodinou a diskutovali sme o tvojej otázke, na vianoce sa robievalo bud obyčajné rezancové cesto s makom označované ako mákos tészta /tésta/ alebo zemiakové cesto, z ktorého sa krájali hrubšie kúsky, ktoré sa rozšúľali v dlaniach na šúľky a posypali makom - mákos derelye, tiež sa prekladali ako štvorce do trojuholníkov a plnili slivkovým lekvárom, a dozvedela som sa ešte jeden taký zaujímavý názov - Istenke billéje / pánbožkov pipík :-)/.
tvar vianočného makového cesta býva rôzny, názov podľa zvyklostí a regionu, čosi ako od domu k domu inak.

tak ako @evianka milá nám píše, že madarsky guba - napr v Šamoríne, v slovenčine bobáľky, inde zas šúľanky a iné, tiež podľa regionu a tej ktorej domácnosti, názvov veľa a rôznych pre to isté, čiže kde ako :-)
dakujem ti za otázku, snád som odpovedala dostatočne :-)
@evianka moja, tebe dakujem za milé zastúpenie :-)
obor123
Milá pusta. ďakujem Ti za odpoveď a za ochotu vypomôcť mi čo najviac. U nás pompošky robíme tak,že na kysnuté upečené cesto sa zaleje vriacim mliekom a posypú sa bohato mletým makom. Menej náročné domáce panie rohlíky nakrájajú na krúžky a to zalejú s horúcim mliekom. Netvrdím , že je to pravý pompoš ,ale v našom kraji si toto jedlo predstavujeme pod týmto názvom.
pusta
@obor123 , toto sa robilo na vianoce aj u mojej babičky, len sa to nevolalo pompošky, robilo sa zo starších rohlíkov, zabarilo sa horúcim mliekom a posypalo makom, volalo sa to Forrázot mákos kifli - to jre doslovný preklad :-)
vdaka za info :-)
johny46
Pompos v Madarsku je Focacia v Taliansku. To máme radi a takúto kombináciu som ešte neskúšal. Určite skúsim.
sracz
Všetko "domáce" má u mňa 5* zelenú, @pusta milá a určite to nemusí mať iba zahraničný "punc"! Jedávali sme to aj u nás doma a keď som si v rokoch 1963÷1969 "prizarábal k žoldu", tak aj u hospodárov vo Vajnoroch, či Rači! Za nič Tvoje, moje, naše, ich, ..., sa nemusíme predsa "červenať"!!!
pusta
milý@sracz - ferikkém drágám, tak ako ty sa hlásiš pyšne k svojim,tak aj ja sa hlásim k svojeti, ktorej krv mi pulzuje v žilách a som hrdá na špeciality a tradičnú kuchyňu madarského národa, ktorého dobroty sa rozšírili do blízka i daleka a miluje ju ako blízke zahraničie i celý svet.
niet sa za čo červenať a niet čo tajiť, čo je dobré, to je dobré a chváli sa samo. hlavne, že nám chutí :-)
pre mňa to nie je zahraničný punc, pre mňa to je punc madarskej národnej kuchyne a jej špeciality!
mne rovnako chutia tiež špeciality iných národov bez rozdielu :-)
som rada, že aj ty pompos poznáš, chváliš a chutí ti. vôbec sa nedivím, že aj u vás doma ste to jedávali :-)domáce je domáce. :-)
dakujem ti za 5***** a za uznanie.
pusta
@johny46 , každý jeden národ má svoje národné špeciality, či už madarský, taliansky, slovenský alebo ktorýkoľvek iný a všetky sú výnimočné.
tak napr. ja sa môžem utĺcť za slovenskými bryndzovými haluškami a mnohým iným čisto slovenským :-)
budem rada, ak aj ty skúsiš - je to úžasná domáca dobrota :-)
dakujem ti.
pusta
@johny46 , ešte doplním, pôvodne sa madarský Pompos piekol výhradne len v peci na pečenie chleba, nikdy nie nad otvoreným ohňom.
talianska Foccacia sa zase pôvodne piekla nad otvoreným ohniskom v kuchyni,
nazývanom foccus - ohnisko a odtiaľ pochádza aj jej názov.
pusta
@obor123 , ešte som si spomenla, že moja drahá stará mama piekla v domácej peci na vianoce Puszta kalács = pustý koláč- ide o kysnuté cesto na sladko, podobné vianočke, nezaplietala žiadne pramene, len tak v pekáči a na hladko bez akýchkoľvek hrozienok, mandlí alebo iných prísad, časť tohto koláča natrhala, zabarila horúcim mliekom a husto posypala mletým makom, čo sa dnes robí z tých rohlíkov, o ktorých hovoríš.
rea1
@pusta , ako píše @obor123 : jedno jedlo, sto názvov. takže ťa ubezpečujem, že tvoj pompoš je v našej rodine lepín a pôvodný lepény sa u nás volá báleš. ja presne viem, ktoré z toho je z akého cesta, ale - sto názvov, jedno jedlo.
pusta
@rea1 , nie je to to isté, aj ked obidve cestá sú kysnuté, ssú odlišné.
1. pompos - chlebové cesto zemiakové
2. lepény - cesto neobsahuje zemiaky, ale na rozdiel od cesta na pompos má miesto vody mlieko + vajce + masť.
pusta
pompos - sa predpečie, až potom sa dáva náplň.
lepény - sa nepredpečie, náplň sa dáva hned a pečie spolu naraz.
toto sú základné rozdiely.
pusta
@rea1 , to, čo sme sa bavili s @obor123 , bolo o inom a vianočnom jedle, nebolo to ani o pompos a ani o lepény - to bolo o mákos guba, ktorá má 100 názvov, podľa toho, kde a ako :-)
ubka
@pusta našepkávam: šúľance=angyal bógyóló /čiarky nad "o" sú dvojbodky:-)/ preklad anjelské bimbišky :-))) to je kuchynskou rečou.
ubka
@jerica od jednej starej kuchárky som dostala radu, že cibuľu vždy keď používam pri pečení je potrebné nechať najskôr zapariť v kastrolku, inak sa vždy pripáli ak trčí z osúcha. určite nechcem puste skúsenej gazdinke oponovať, ani jej, nech Boh chráni poúčať :-) ale takúto radu som dostala pred viac ako 40 rokmi a tak aj ja robievam.
rea1
no proste, ty keby si nemala pravdu, ani by sa ti nerátal deň. už chápem tých, ktorí sa radšej tvojim receptom a diskusiám k nim vyhnú.
pusta
@rea1 , to vôbec nie je pravda, len som sa podelila s tebou o svoje vedomosti, nič viac.
ty si to volaj ako to tebe je lepšie, vôbec mi to nevadí, nepresviedčam ťa.
mrzí ma, že si to vzala takto a nič si nepochopila. :-(
pusta
@ubka , dakujem - to som ešte nepočula - rozšírila si moje znalosti.
pusta
@ubka , vôbec onechápem ako poúčanie, ale rozdelenie sa o vedomosti, to je u mňa ždy vítané.
dkujem srdečne.
pusta
@rea1 , prekvapila si ma, veľmi zle mi to padlo od teba.
mne nevadí, ak ktokoľvek diskutuje pod mojimi rcp, ak má pravdu, viem ju prijať.
mrzí ma však, ak sa do nekonečna rozoberá koho je to národná špecialita, správnosť názvu receptu, nie raz som aj premenovala, s čím sa u ostatných veľmi nestretávam, aj ked je evidentne nesprávny, rozoberajú sa suroviny, ktoré som použila, napr. prečo morská soľ a nie obyčajná,aký olej som použila, podrobnosť receptu, kvalita fotografií /mobil/, tágy, štýl, akým píšem,potom či je recept drahý alebo nie je, kde ho varím, s kým ho varím, u koho ho varím...a množstvo iných vecí, ale nerozoberá sa, či je recept kvalitný a dobrý, chutný, náročný, jednoduchý...
ja to iným nerobím.
ak sa mi recept páči, tak ho aj pochválim, ev. pridám svoju skúsenosť, ak sa mi nepáči, nevyjadrím sa. ak sa ma slušne spýtajú, poradím ako najlepšie viem.
ak nazvem správne surovinu, tak sa bude polemizovať o tom, že je to vedecký názov, čo zase nie je pravda, lebo ide o obyčajný obchodný názov, pod ktorým ho kúpiš. ak na to upozorním, tak hned poúčam, čo tiež nie je pravda, nedaj bože, ak niečo vysvetlím.
než recept pridám, poriadne si ho naštudujem, prečítam si o ňom, čo sa len dá a podelím sa o to nezištne, aj poviem, odkiaľ je, čo sa tu tiež často nerobí.
každý môže diskutovať beztrestne a povedať svoj názor, ale ak ho poviem ja, tak ako ho povedia ostatní, tak hned je oheň na streche...však dávam recepty, o ktorých si myslím, že sú dobré a stojí za to ich pridať.
myslím, že toto by aj teba mrzelo, mýlim sa?
ak áno spokojne ma oprav!
dakujem.
julica
Keď napíšeš, ako si veľmi podrobne študovala metódu prípravy a zloženie ingrediencií, pričom ide o posúch so slaninou a rozdiel je naozaj zanedbateľný (podľa mňa sa hoci aj predpečený smotanou omočí), nečuduj sa reakciám - sama sa zosmiešňuješ. Nehovoriac o nesprávnych tagoch. Tváriš sa strašne učene a naduto, a preto keď sa pomýliš, dávajú/dávame ti to pocítiť. presladené slová nič nezachránia.
pusta
@julica , tebe som nič nepísala, či áno?
láskavo sa vyjadruj len sama za seba, nie za iných - OK?
netrápi ma, či som tebe smiešna a čo si ty o tom myslíš.
je mi to úplne jedno :-)
od teba neočakávam, že to pochopíš :-)))))
pusta
@julica , ked už si taká dôkladná, neomylná a dokonalá, tie tágy by ťa mohli zaujímať aj u iných varecháčov a tých nesprávnych je až-až neúrekom.
julica
Láskavo sa vyjadrím, keď sa mi chce. Nebuď taká paranoidná, nemôžeš vedieť o všetkých upozorneniach naokolo. (a tie smajlíky za povýšeneckými vetami hovoria o tebe zase o čosi viac)
julica
Nejaká si schizofrenická vo svojich výpovediach. Nezabudni oddychovať
pusta
:D hovoríš o sebe, o tom niet pochýb :DDD
kukulienka71
U nás (Mužla a okolie Štúrova)sa nazýva po maďarsky tiež jedlo na Vianoce Mákos pompos-makové bobáľky.To len preto píšem,lebo ma názov @pustinho receptu zmiatol v tomto zmysle...ale bolo to tu vysvetlené,iba som pridala svoj postreh...Horeuvedené jedlo nazývame sós lepény -slaný posúch...
pusta
@kukulienka71 , vdaka za postreh.
mňa by zase zmiatlo, keby mi v Budapešti dali, ked som si už vystála dlhú frontu, ktorá sa krúti od množstva čakajúcich ľudí, miesto tu opísaného Pompos, napr. slaný posúch - sós lepény - mimochodom aj ten zvyknem piecť, nehovoriac o tom ako by ma prekvapil sladký makový pompos, ktorý sa robí na Vianoce a má toľko rozličných názvov v oboch jazykoch. :-)
nuž, každý si môže vysvetliť po svojom...ale v Budapešti dostaneš tento Pompos , ktorý je v mojom recepte popísaný.
takýto môj Pompos poznajú aj v Šamoríne a inde tiež.:-)
zhrnula by som celé asi tak, že iný kraj, iný mrav...
pusta
@elysa ,presne tak.
pre poriadnych chlapov a pre tých, čo majú radi pikantné koláče.
dakujem ti :-)
pusta
@anic , som rada, že sa ti pompos páči.
dakujem za uloženie do kk, pochvalu a 5*****
pusta
@prevsetkych
prosím, nikoho nepoúčam, len som sa snažila vysvetliť, aký je rozdiel medzi Pompos a medzi Lepény po slovensky posúch.
len na porovnanie pridávam link na dva moje recepty na Lepény - smotanový posúch,potom hádam pochopí každý, že ten rozdiel tam skutočne je a zásadný.

 varecha.pravda.sk/recepty/smotanovy-posuch-s-domacimi-...

skvarkami-fotorec/38320-recept.html
 varecha.pravda.sk/recepty/smotanovy-posuch-s-udenou-slani...


prosím, porovnajte tieto dva lepénye - posúchy s Pompos receptom a
predosielam, že som sa nikoho týmto nechcela dotknúť, nedaj bože niekoho poúčať, len vysvetliť :-)
dakujem.
pusta
@hrkalka milá, prosila si ma o recept na Túrós kapros lepény na sladko - tvarohový kôprový posúch.
síce tu práve taký nemám, ale skúsim ti vyhovieť aspoň takto:
Náplň:
300 g tvarohu, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor 1 balenie, 2 žĺtky, nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna, 20 g hrozienok i viac, citrónová šťava podľa chuti, čerstvý kôpor podľa chuti do plnky + na povrch na posypanie.
Príprava:
tvaroh dobre vymiešať so žĺtkami, s cukrom práškovým a vanilkovým, s nastrúhanou citronovou kôrou , ochutiť citrónovou šťavou, pridať hrozienka predtým namočené v teplej vode a dobre odkvapkané, veľa posekaného čerstvého kôpru a zmiešať.
Hotovú plnku naniesť na cesto, rovnomerne rozotrieť a hojne posypať nasekaným čerstvým kôprom, potom upiecť.
cesto sprav podľa môjho receptu na Tejfölös lepény - Smotanový posúch s domácimi oškvarkami:

 varecha.pravda.sk/recepty/smotanovy-posuch-s-domacimi-skv...

dúfam, že som ti pomohla a bude ako od tvojej drahej maminky :-)
staja
Dnes som piekla tvoj pompos a môžem doporučiť. Urobila som zopár úprav - na menší plech z menšieho množstva múky, do ktorej som zamiešala aj trochu celozrnnej - cesto bolo výborné a aby to aj na povrchu bolo bohatšie, pridala som ešte zopár kúskov sušených rajčín a pár olív. Chutilo aj manželovi a dostala som pochvalu. Skúsim pridať obrázok zbytku:



Takže dodatočne 5* za vydarený recept.
pusta
@staja , vidím, že si správne pochopila cesto na pompos, ktoré je odlišné od cesta na lepény. :-)
náplň je veľmi variabilná, obloženie perfekné, chuťovo výborne skombinované, nádherne sa ti vydaril, úžasné foto :-)
som veľmi rada, že chutilo tebe i pánovi manželovi :-)
dakujem za skvelú správu!
pusta
@hrkalka , rado sa stalo :-)
niet za čo dakovať, som rada, že som pomohla :-)
staja
Ďakujem za uznanie a je mi jedno, či sa toto volá pompos alebo lepeny, chcela som ukázať, že sa výtvor vydaril aj v kombinácii s celozrnnou múkou, pričom mi ho vymiesila iba technika. Cesto bolo chutné a plnky som dala viac, aby to bolo chutné :)
pusta
@staja , skús aj ako lepény s touto oblohou, bude to iné a tiež vynikajúce :-)
tiež rada kombinujem múky a ty máš štruktúru cesta naozaj krásnu :-)
chvályhodnú.
ešte raz - som rada, že chutilo a dakujem.

staja
Všimla som si, že sa stratil obrázok, ktorý som pridala, skúsim ho pridať: