Pomarančový cheesecake fotorecept

lucialujza - fotkalucialujza, 1. februára 2014

Keď chlap prinesie domov tri kilá pomarančov a fakt ich treba spotrebovať, tak tento recept je presne to pravé tvarohové. Tak som trochu pošmejdila Zobraziť celý popisKeď chlap prinesie domov tri kilá pomarančov a fakt ich treba spotrebovať, tak tento recept je presne to pravé tvarohové. Tak som trochu pošmejdila po internete a ahaho:

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
400 g alebo aj iné
100 g
Plnka:
500 g
150 g alebo trstinový (podľa chuti)
50 g
25 g
2 ks
1,5 ks
3 ks (oddelené žĺtka a bielka)
150 ml
Poleva:
6 ks
200 g
2 PL alebo brandy
150 ml




Postup

  1. 1

    Dôkladná príprava - polovica úspechu a najmä skrátenie času prípravy.

    Pomarančový cheesecake (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som lenivá, takže načo sa dá použiť stroj, neváham. Keksy som nasekala a potom znovu ešte premiešala so zmäknutým maslom. Na plech s rozmermi 20x30 cm som dala papier na pečenie - netreba potom príliš umývať a ľahšie sa vyberá z plechu. Drvinu som rovnomerne rozdelila a utlapúštila na plechu. A šup s tým do chladničky. Zapneme rúru a dáme vyhriať na 170°C.

    Pomarančový cheesecake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielka vyšľaháme. Šľahačku vyšľaháme. Ostatné ingrediencie, okrem pomarančovej šťavy vymiešame spolu na krémovú hmotu. Pomaly pridávame šťavu a vymiešame dohladka. Ja som všetko vymiešala naraz a potom som sa musela dlho šľahať pomerne nehomogénnu hmotu. Jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku a bielka. Rovnomerne rozotrieme na keksíkovú hmotu. A šup s tým do vyhriatej rúry. Budeme piecť cca 1 hodinu, možno dlhšie, podľa toho, ako bude koláč spolupracovať a plnka zhustne a jemne zhnedne. Rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť.

    Pomarančový cheesecake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a s touto časťou sa musíte jednoducho zmieriť :-)

    Pomarančový cheesecake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz príde tá najpiplavejšia čas práce, ktorá však tomuto koláču pridáva šmrnc luxusu. Všetkých 6 pomarančov ošúpeme a odblaníme. Dáme do misky a prelejeme pomarančovým likérom. Pokým šúpeme pomaranče, dáme variť cukor s vodou, až kým sa z toho nestane karamelový sirup. Opatrne pridáme vodu alebo pomarančovú šťavu a pomaly urobíme z karamelu a šťavy nie príliš riedky sirup. Pozor, pri príliš rýchlom ochladení sa karamel zrazí a bude sa s ním ťažko pracovať. Hmotu nalejeme na marinované pomaranče a necháme zachladiť. Ja som to celé robila v noci, takže až ráno nastal ten správny čas. Všetko bolo odležané, zachladené a maximálne chutné. Koláč nakrájame a na tanieri pridáme pomarančovú zmes. Môžete to urobiť aj do tortovej formy. Len uberte surovín. Ja sa zvyknem o koláče deliť a štvorcoidné sa ľahko delia. Tento koláč môžete dať aj do mrazničky a vytiahnuť, kedy bude vhod. Ak teda niečo zostane.

    Pomarančový cheesecake (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

askadaniela
To vy zerá dramaticky, ale prudko jedlé :-) Recept sa mi páči, ukladám a ďakujem :-)
marcelle
Vydaril sa Ti. Dvakrát by si ma nemusela s ním núkať.
Najviac sa mi páči pomarančovo-karamelová omáčka.
eviana
Vyzerá krásne aj chutne... zaujímavé chute si pospájala, veru neodmietla by som :)
alex37
recept sa mi veľmi páči, neviem sa však vysporiadať s bodom č.4, vŕŕ
;-)
janger
Podla surovin a aj podla fotky musi byt toto velmi dobre. Stoji to za tu namahu a piplacku s pomarancami :-). Tie riady, to je vzdy strasna otrava...A vidim, ze je to tvoj prvy recept, tak vitaj medzi nami :-).