Pomarančovo-cibuľový šalát

marianne - fotkamarianne, 4. júna 2015
Pomarančovo-cibuľový šalát
Foto: marianne

Pofiderná mi bola tá kombinácia, ale je leto - horúčavy, vtedy šalátujem. Risk je zisk, oplatilo sa, mne to chuti veľmi, ale Zobraziť celý popisPofiderná mi bola tá kombinácia, ale je leto - horúčavy, vtedy šalátujem. Risk je zisk, oplatilo sa, mne to chuti veľmi, ale uznávam, že ja mávam divné chute. Z knihy: IBA 4 SUROVINY. Mal by to byť španielsky recept, ale neručím. Odporúčam dobre vychladený.

4
porcie
5-10 minút
príprava

Suroviny

4 ks
2 ks
16 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pomaranče ošúpeme, odstránime zvyšky bielej dužiny. Nakrájame na plátky, odstránime zrniečka. Na taniere do kruhu poukladáme pomarančové kolieska a cibuľové krúžky, osolíme a ochutíme čiernym korením. Do stredu každého taniera dáme 4 olivky a šalát pokvapkáme oliv.olejom. Prikryjeme a pred podávaním necháme 30 minút odstáť.

    Pomarančovo-cibuľový šalát - obrázok 1

Diskusia k receptu

elixir
A prečo nie, môže to byť chutné, veď cibuľa aj olivy sa kombinujú aj s iným ovocím... Keď som bola pozrieť doma, videla som v kníhkupectve knižku, ktorú spomínaš - ma lákala, ale nakoniec som odolala. :)
marianne
@elixir kup si ju, neskutocne dobroty tam vedia vycarit zo 4 surovin..budem postupne davat,mozno Ta presvedci:-)...@pusta ved prave, upiekla som na veceru pekne dve stehna z domaceho brojlera a toto sa mi k tomu pacilo..@micanela skus, nesol, v najhorsom pripade cibulu vyhod, oslad a mas na sladko:-)..
kecemis
TAk toto je velmi pekny a chutny letny salat. Ja ho este navyse pokvapkam cervenym vinnym octom. Vyborne sa hodi napr. k smashed chick peas. Dakujem.
mijaita
Az vyzkousim, ocenim :-) Nikdy by me to nenapadlo, ale po tom zeli s cibuli cervenou a jablickama (viz recept u me), uz vim, ze ovoce s cibuli je hodne dobre. Zatim povedu v patrnosti :-)
havino
odpadnem z teba moja, aké chute, ale viem, konzumuje sa to vo svete, prisam fakt v čo najbližšej dobe dám túto kombináciu na jazyk, čo mi na to povie
kecemis



Tak toto je s pomarancom. Tu davam len trosku cervenneho vinneho octu, posypem oreganom a nasekanymi orechmi.



A toto je s grapefruitom. V tomto pripade davam trosku viac cerveneho vinneho octu, ktory ciastocne potlaci horku chut grapu. Niekedy je to vyborne ak das pod toto list ladoveho salatu.
marianne
@mirko to bola bleskovka:-) mas to krasne. Mozno ze to nie je recept kazdemu po chuti, ale k pecenym vcerajsim stehnam bol vynikajuci. Tiez som chcela dat cervenu cibulu, ale ked pisali bielu, tak bielu. Urcite aj na Sicilii to poznaju, tam robia z pomarancov vsetko, uplne uzasny maju pomarancovy med, alebo citronovy. Som si doniesla tento rok. A pomarance su tam najchutnejsie ake som kedy jedla, fantazia. Rastie imto tam spolu s citronami v kazdej zahrade a priekope.:-)
@vsetkym dakujem za komentare.
pusta1
@marianne , k tej cibuli len toľko, mne by chutila aj tá biela, hoci je ostrejšia, vo všeobecnosti sa červená cibuľa dáva do šalátov, lebo je oveľa jemnejšia, inak tam rozdiel nie je.
marianne
Máme v mestečku Lipovú ulicu, kde v čase kvitnutia nádherne rozvoniava. A niekde majú pomarančové ulice. Tieto ešte nepozbierali z minulého roka, v apríli ešte viseli na strome.


adakovalinka
@Marianne musím priznať že som podobný šalát nikdy nemala, ani v španielsku ani v inej krajine, a to všade ochutnávam čo sa len dá, pridávam do KK :)
marianne
@adakonvalinka a vieš, že ani ja nie..musela som si doma kúpiť kuchársku knihu, aby som ho tam našla:-) ktovie či to tam ozaj robia..
pusta1
@marianne , bud si istá, že ho v Španielsku robia, dokonca ho podávali k rybám na svadbe Kristíny, dcéry španielskeho kráľa Juana Carlosa I., v Barcelone, je to veľmi známy a obľúbený šalát.
marianne
Je to možné @pusta to sú pomarančové krajiny, jedná aj druhá. Španielsko je moja milovaná krajina, ak som tam frčím na ich strave, ale tiež som to tam nejedla. @2010 ho má pod názvom sicílsky šalát,možné aj tam, lebo toľko pomarančových, citronových, olivových,mandľových hájov som po kope eše nevidela a viníc..Sú to veľký agrárnici. Dievčatá lúčim sa s vami mám povinnosti. Pekný deň
pusta1
@kimlo , ty si bol komorášom pri všetkých receptoch, ktoré si pripravil podľa niekoho????
no ak by si chcel naozaj vedieť, nie nebola som. recept som čítala uverejnený, spravila a pridala, ten istý recept bol aj v TV.
môžeš mi povedať, prečo si ku mne permanentne sprostý???
@2010 si sa totiž nespýtal, či robil ten svoj pomarančový šalát na Sicílii.
garantujem ti, že ten šalát však odtiaľ je.
si fakt trapný a už veľmi dlho.
@marianne , ospravedlňujem sa ti za seba, svoje komentáre a linky som pridala v dobrej viere, za toto nemôžem.
prepáč mi.
dakujem.
frezia68
To je ono,ďakujem @marianne :-).Práve som tu nakukla,lebo hľadám recept na sladký karfiol.Ak nájdem,pridám,ale najprv musím ochutnať,lebo neviem,neviem,akú to má chuť.Na trhu mali väčšie karfioly,tak budem improvizovať :-)
katka78
Páči sa mi na sladko aj slano, len olivy mi nejako nechcú zachutiť. A keď už sme pri tých pomarančoch, škoda, že u nás už bežne nedostať tie kubánske, čo sme jedli ako deti, mala som veľmi rada ich chuť.
tatranocka
Ak tu niekto tvrdí,že takýto šalát bol súčasťou kráľovského menu,tak čítal riadnu haluz ☺ Surová cibuľa určite nebola v tom šaláte ,jedine ak blanšírovaná.
Ja by som to tiež skúsila s červenou blanšírovanou cibuľou,ale nie plátky pomarančov;vyrezala by som mesiačiky.Len dobré pomaranče kúpiť-to je problém.
marianne
@katka78 sem-tam este na ne natrafim v Jednote. Ale niekedy su zvadnute a vysusene. Take s tou cervenou duzinou boli vyborne
mariamka
fuha pomaranc vs. cibula, odvazna kombinacia, ale ked to jedli hostia na kralovskej hostine, co sme horsi? :) marianne diky za inspiraciu. @kecemis krasne kvietky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia