Pomarančová torta

Pomarančová torta s pistáciami

Autor receptu: redakcia

8-10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Pomaranče nakrájame na tenké plátky. Preložíme do kastróla, zalejeme vodou a pridáme cukor. Varíme, kým pomaranče nezosklovatejú.
  2. Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie, vytrieme maslom a posypeme múkou. Na dno formy naukladáme časť plátkov pomaranča. Zvyšné plátky rozmixujeme s trochou pomarančového sirupu.
  3. Cesto: Múku zmiešame s kypriacim práškom a mandľovou múčkou. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozmixované pomaranče a postupne zapracujeme múčnu zmes. Cesto nalejeme do tortovej formy na plátky pomaranča. Pečieme pri 165 °C 45 minút.
  4. Cukrové pistácie: Medzitým do kastróla vložíme pistácie a krupicový cukor. Podlejeme trochou vody a postavíme na oheň. Miešame, až kým sa neodparí všetka voda a pistácie sa pekne obalia cukrom.
  5. Na krém nastrúhame kôru z jedného pomaranča a odšťavíme. Pridáme mlieko, cukor a Zlatý klas. Zmes necháme prejsť varom. Krém miešame do vychladnutia a postupne doň zapracujeme maslo.
  6. Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti a naplníme krémom. Navrchu by mala byť časť korpusu s pomarančovými plátkami. Posypeme cukrovými pistáciami.