Pomarančová marmeláda fotorecept

ivopivo - fotkaivopivo, 2. februára 2016
Pomarančová marmeláda (fotorecept)
Foto: ivopivo

Kedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma napadlo Zobraziť celý popisKedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma napadlo prikúpiť ešte ďalšie a urobiť marmeládu. Keď som nenašiel žiaden recept s málom cukru a bez chémie, vznikol tento spojením a zmiešaním viacerých už existujúcich.

60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

5,0 kg
1,5 kg
50 g
1 liter
podľa chuti
5 cl




Postup

  1. 1

    Marmeládu som chcel urobiť minimálne o dvoch chutiach a tak deň vopred som si do vodky dal koreniny aby sa pekne vyluhovali.

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže bežne dostupné pomaranče su značne chemizované použijeme len dužinu z ošúpanych pomarančov.

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mesiačiky pomaranču rozmixujeme kutrom, ponorným mixérom alebo ako ja použijeme odšťavovač s funkciou juice extractor (z ovocia urobí kašu).

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kašu a džús šup do hrnca o velkosti min.7 optimálne 10 litrov a varíme do kým nezačne bublinkovať.

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poriadne zmiešame cukor s citrusovým pektínom, aby nám pektín neurobil hrudky v zmesy. Takýto cukor vmiešame do horúcej marmelády a varíme. Priebežne na malom tanieriku skúšame hustotu a varíme kým nebudeme spokojní s hustotou.

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď bude hustota v poriadku možme plniť do čistých pohárikov a duchým dunstom zakonzervujeme (horúci produkt v pohári zatvoríme viečkom a otočíme a všetky zabalíme do deky namin.12 hodín).

    Pomarančová marmeláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som chcel robiť viacero príchutí, tak po naplnení 6 pohárikov som zvyšok dochutil škoricou a naplnil ďalšich 6 pohárikov do zostávajucej marmelády som ešte pridal vodku bez vyluhovaných korením a varil zmes kým alkohol úplne nevyprchal. A nakoniec všetko do poharikov. Výsledkom je výbornou marmeládou naplnených 18 výživových pohárokov 3 horčicové a jedem patentný (o troch chutiach).

Diskusia k receptu

kukulienka71
nevadila vám horkosť blán a zvyškov bielej šupky? Ja radšej filetujem citrusy pri varení džemu z nich.
janger
Moze byt vyborne! Ja som ale myslela, ze do marmelady idu aj supky - korky z ovocia. Ale mozno sa mylim...
ivopivo
Kukulienka71 - Ta marmelada sa podarila podla tejto definicie: "Marmeládou dnes podľa novej vyhlášky nazývame zmes vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia, ktorými sú dužina, pretlak, šťava, vodný extrakt a šupa, spracovaná do vhodnej zrôsolovatenej konzistencie. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná a mala by mať horkastú príchuť".
Ano určite po filetovani by to bola uplne ina chutovka, ale kedze je to moj 2-3 lekvar som spokojny. Dakujem za reakciu.
kukulienka71
@Ivopivo (3.6.2016 16:20)

:-) vyfiletovaná dužina a kožovitá kôra, teda tá kôra oranžovej farby s maximálne orezanou bielou šupkou, lebo tá pokazí celkovú chuť. Verím, že 4. pokus bude dokonalý;-) Inak, niekedy pomaranče ani nemajú ozajstnú pomarančovú chuť a potom je to fakt sklamanie. To sa mi stalo niektorý deň pri varení džúsu. Len navonok vyzerali ako pomaranče, takže inokedy ich najskôr ochutnám.:-D Človek sa učí celý život...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia