Pomaly pečený močing so šampiňónmi

radox1 - fotkaradox1, 14. mája 2015
Pomaly pečený močing so šampiňónmi
Foto: radox1

Keď sa povie močing, najčastejšie je spojený s gulášom, ale prečo nespraviť tento fantastický kus mäsa popredkávaný kolagénovými vláknami ináč. Je to vynikajúca náhrada Zobraziť celý popisKeď sa povie močing, najčastejšie je spojený s gulášom, ale prečo nespraviť tento fantastický kus mäsa popredkávaný kolagénovými vláknami ináč. Je to vynikajúca náhrada napr. za líčka.

4
porcie
15 minút
príprava
270 minút
na 130 °C

Suroviny

1 kg
50 g
 mletá
250 g (alebo namočené sušene hríby)
2 ks
5 ks
2 dl
1 PL hustý
300 g
300 g
200 g
5 ks
 hrubozrnná
50 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme pár kvapiek oleja, necháme dobre rozohriať a mäso v celku dobre zatiahneme po všetkých stranách - bude to prskať a následne dáme bokom. Do výpeku pridáme nakrájanú slaninu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, cesnak v šupke, koreniny a restujeme na vysokej teplote do hneda. Pridáme pretlak, ktory je potrebné tiež dobre zarestovať, b. víno, ktoré necháme z časti odparit, šampinóny - najlepšie čo najmenšie a vcelku. Vložíme mäso, mierne podlejeme horúcim vývarom-vodou tak, aby mäso vyčnievalo, prikryjeme a vložíme vo vyhriatej rúry na 130° 4 hod. plus necháme dôjsť ešte aspon 30 minút po vypnutí - rúra stále pracuje. V žiadnom prípade do rúry nenazeráme - ja som si šiel dať 80 km na hrádzu. Vytiahneme hrniec z rúry, vyberieme mäso a šampiňóny, zbytok prelejeme do sitka a prepasírujeme do dalšej nádoby. Šťavu zredukujeme varom do hustejšej konzistencie, dochutíme, odstavíme bokom a zašľaháme studené maslo - už nevaríme.

    Pomaly pečený močing so šampiňónmi - obrázok 1
  2. 2

    Zeler nakrájame na kocky a spolu so zemiakmi uvaríme do mäkka.pridáme smotanu a vyšľaháme na krém. Mäso po miernom vychladnutí nakrájame na plátky (nikdy nie horúce, aby šťava nevytiekla), naservírujeme a môžeme expedovať. Močing je tak mäkky, že úplne stačí lyžica.

Diskusia k receptu

afataga
hned som vedela, ze je to tvoj rcp, uplna parada, ved ako vzdy, len ja by som maso zatahovala na masti, nie na oleji a zeler by som uplne vynechala, nema ho rada, inak fakt super, prekvapil si ma, ze biele vino, ja som nedavno robila s cervenym s cesnakom a rozmarinom, ano je vyborne maso ked sa poriadne pripravi
radox1
@afataga ,preto sl.olej,lebo je neutralny a je ho tam minimum-islo mi o vyniknutie hovädziny.a biele preto,lebo primarna chut ma byt po hriboch,cervene je predsa len vyraznejsie,vdaka.
radost
verím-že je to chutné..ja som prvýkrát v živote pred dvoma týždňami robila hov.líčka..trošku rozdielne suroviny ale podobne v rúre 3 hodiny..to mäsko bola rozprávka..!!lyžicou sa dalo jesť..veľmi mi to zmenilo názor na hovädzinu..
2010
A ja ze ktora restauracia pridala tento recept ? super 5*
zolik
aj ja ze podla foto opät nejaky sefkuchar s domotanym receptom, ale moja zvedavost bola silnejsia. taketo jedla milujem a aj ich rada varim (lebo mam 3-4 hod cas, vari sa samo). Na com si dal tych 80km? na bycikli? ja som este na hradzi nikdy nebola ;-) to je v Petrzalke alebo sa mylim?
katka78
Musel odísť z domu, aby vydržal nenazerať do rúry :-) Ja by som pri takejto dobrote musela asi aj mesto opustiť. Už tie vône v kuchyni sú neskutočné. Naozaj pekný recept, aj fotka - od teba sa ani iné nedá čakať.
janger
Strasne mam rada takto pomalicky a dlho pripravovane hovadzie maso, je to lahoda, ked sa az rozplyva na jazyku. Paci sa mi aj tvoja zemiakovo-zelerova 'omacka'. Niekedy vyskusam. Slovenske druhy zemiakov nepoznam. Podla receptu predpokladam, ze typ C su mucnate zemiaky?
tiginko
móčing som už dusila v rúre, inak pripravený a na koreňovej zelenine. Tá dlhá príprava má vždy svoje čaro. Pekný recept
bembo
v živote som nejedol pečené hovedzie meso,len dusené.no toto ma dostalo.vyzerá úžasne. rcp do KK už som uložil,teším sa až ho zrealizujem.
evusik
výborný recept :-) u nás sa močing odjakživa pripravoval ako dusené mäso s niečim - so zeleninou, hríbami, hráškom a pod. skrátka dusené mäso a veľa šťavy so zemiakmi, s ryžou... ja som ho ale doteraz pripravovala v tlakovom hrnci, mäso netreba zahusťovať vytvorí si krásnu šťavu samé - to robí tá glejovina... skrátka je to dobrota
je zaujímavé, že kedysi bol močing ako mäso na polievku lacný, ale úzkoprofilový... teraz je drahý a aj tak ho treba zháňať, resp. nie vždy sa dá kúpiť...
tvoj recept sa mi páči a vyskúšam aj takýto postup... ja pomalé pečenie používam predovšetkým na divinu...
kukulienka71
Ty si figliar:-) písal si viackrát, že pečenie mäsa s tekutinou nie je pečenie, ale dusenie. Ja si to pamätám preto, lebo tvoje rady mám rada. Perfektne to vyzerá na tanieri, aj keď je to móčing, dal si tomu nóbl efekt s prepasírovaním a zelerovo-zemiakovou kašou. Mňa by to lákalo po vytiahnutí z rúry jesť lyžicou a bagetou, takto to vyzerá aj na slávnostnejšie príležitosti. Vypadol ti vývar zo surovín. 5*
frezia68
Krásne fotky a móčing môj obľúbený určite urobím podľa Teba pre rodinnú návštevu.Tiež ma biele víno prekvapilo.....KK a ***** :-)
radox1
ano,nechcel som to spravit na sposob beef bourguignon -taky recept tu uz mam,preto bez kor.zeleniny,a toho vina je tiez len 2 deci,aby neprerazilo chut sampinonov.
evanaaa
Tak toto si musím uložiť, aj keď s malou obmenou, to víno ja asi vynechám, my nepijeme, možno veľmi chýbať nebude, či....? No a tých 80 km to si asi bicykloval do Malaciek a späť, nie? Lebo tam je z BA probližne 40 km:)))
tiginko
som zvedavá, či zajtra uvidím tvoj bicykel na hrádzi. Keby nie, stretneme sa v Kolkovně na chladenej Plzni :-)
mariamka
mne ten "móčing" nikdy nesedel, podla nazvu, ale ked vidim taketo pekne jedlo, hadam bude
radox1
ja jazdim najcastejsie na hradzi dunaja na strane ba-kyselica-gabcikovo,obcas aj na druhej.tento vikent som zial v praci.
mijaita
Masoooo! Krásné maso! Kližka :-) A pečení v pomalé troubě přes noc, to zas bude bůně po domě ! Máš i krásnou fotku. To bude hvězd až se nacpu :-)
mijaita
Pomalila 12 hod, zachovala rcp s malou zmenou (misto protlaku 1 rajce a kousek kapie, protoze tu ma hovezi maso tuze rado). VYNIKAJICI vcetne pyre. VYNIKAJICI ! Diky za inspiraci a uzasny obed. Servirovat a fotit v tomhle pripade bylo vic nez temer nemozne :-)


radox1
super,a na kolko stupnov si to piekla,ked az 12 hodin?
amelie
@radox , všetkým chutilo, nakoniec sa nedeľný obed skončil debatou, že muži majú lepšie nápady, ako urobiť mäso... tak to ti teda pekne ďakujem:-)))
bembo
dnes som si túto hovedziu lahôdku urobil.všetko bolo O.K.,len tá nožina bola trochu vyššia,tak že nebola celá prekrytá vývarom.ostatné kúsky čo boli ponorené vo vývare boli mekučké a veľmi chutné.ten kúsok čo trčal nad vývar bol dreváreň,asi 2 mm.napadlo ma či som to nemal robiť v jenskej mise zkryté,alebo či som nemal pekáč zakryť alobalom.pretože tento rcp je fakt super,a chcem ho robiť aj inokedy,poraď,či mám mesko zakryť,alebo nakrájať na tenšie kusy,aby bolo utopené vo vývare.inač vrelo doporučujem túto lahôdku aj ostatným varecháčom.ďakujem
radox1
@bembo ,urcite si to mal robit prikryte-cize s pokrievkou,ako pisem v recepte.jenska misa.hrniec s poklopom,alebo dobre utesnit s alobalom.
farbuska
Dnes som varila toto - vynikajúce! Už recept sa mi zdal skvelý, hotové jedlo potvrdilo môj dojem. Vďaka za recept.
snahulak
Zdar, Zdar cyklista,
aj ja k nim patrím (nie som až tak výkonný) a rád maškrtím dobroty (v tom som už výkonnejší). Bývam v Péétržke a hrádzu robím tiež, radšej mám však kopčeky okolo Bergu a Hainburg.
No k veci!
Kúpil som si rímsky hrniec a tak hľadám vhodné rpc. Tvoj ma zaujal, no zároveň uviedol aj do rozpakov. V rímskom totiž nemôžeš suroviny najskôr orestovať (tak ako to Ty opisuješ), tam musia byť studené. ...
Mám si teda tú základnú zmes orestovať extra, nechať vychladnúť a až potom vložiť do RH a dať pomaly piecť? (Asik to ináče nepôjde, že?)
Vydarené Vánoce a v 2017 kopu dobrých nápadov a km. bez pádov...
radox1
nemam skusenosti s tym hrncom.samozrejem urob ten zaklad v inom hrnci,prelej do r.hrnca a vloz do rury s tym ze ten kamenak treba asi dopredu nahriat.urcite to nenechaj vychladnut,lebo mäso strati svoju kondiciu.snad ti poradia varechari,co s nim maju skusenosti.
tiginko
@Snahulak (23.12.2016 06:34)

ak sa môžem do toho vložiť: orestuj si zmes vedľa a zatiaľ si daj nahriať hrniec v rúre, potom to tam môžeš smelo hneď preložiť
kimlo
Mám cca 1kg močingu z diviny, srnčie, myslíš žeby to bolo vhodné? Chcem použiť pomalý hrniec.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia