Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa
veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou
slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa
marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy,
obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika.
Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.
4 porcie |
48 hodín minút príprava |
4 hodiny minút na 170/gril 200 °C |
Postup
- Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.
- Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.
- Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.
- Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.
- Hojne som ho potrela horčicou.
- Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.
- V deň D som očistila zeleninu.
- Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.
- Mäso som dala na zeleninové lôžko,...
- ...obložila som ho celými zemiakmi,...
- ...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.
- Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.
- Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...
- ...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.
- 30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.
- Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla.
Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.
- Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom.
Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.