Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami

Autor receptu: luckaprima

Jedlo ako stvorené na nedeľný obed. A za odmenu. Jemná panenka sa tu snúbi s výrazným ovocím. Pre nás dokonalá kombinácia.

6
porcií
10 minút
príprava
250 minút
na 140 °C

Postup

  1. Pripravíme si marinádu z olivového oleja, soli, červenej papriky, pretretého cesnaku a rozmarínu. Votrieme do mäsa a necháme odpočívať najlepšie cez noc. Pečieme v jenskej mise s vrchnákom necelú hodinku pri 200 °C, potom uberieme na 140 °C, podlejeme vínom a pečieme ďalšie tri hodiny, občas panenky otočíme nech sa kúpu, keďže nie sú v alobale, aby povrch nevysychal. Ak sme začali ráno o pol ôsmej, obed bude práve na dvanástu.
  2. Keď sú panenky mäkké a vláčne vyberieme ich a výpek zlejeme do širšej malej rajničky, pridáme rakytníkový džem, čerstvé brusnice a redukujeme asi 10 minút. Dostaneme krásne krémovú šťavu s výraznou chuťou a kúskami celých brusníc.
  3. Prílohu si už zvoľte podľa svojej chuti, my sme dnes mali obyčajnú ryžu pripravenú al dente a čerstvé lístky mladého mangoldu s voňavou petržlenovou vniatkou.