Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami

luckaprima - fotkaluckaprima, 16. októbra 2016
Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami
Foto: Luckaprima

Jedlo ako stvorené na nedeľný obed. A za odmenu. Jemná panenka sa tu snúbi s výrazným ovocím. Pre nás dokonalá kombinácia.

6
porcií
10 minút
príprava
250 minút
na 140 °C

Suroviny

4 ks
5 PL
5 strúčikov
1 ČL
3 PL
20 ks čerstvé
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu z olivového oleja, soli, červenej papriky, pretretého cesnaku a rozmarínu. Votrieme do mäsa a necháme odpočívať najlepšie cez noc. Pečieme v jenskej mise s vrchnákom necelú hodinku pri 200 °C, potom uberieme na 140 °C, podlejeme vínom a pečieme ďalšie tri hodiny, občas panenky otočíme nech sa kúpu, keďže nie sú v alobale, aby povrch nevysychal. Ak sme začali ráno o pol ôsmej, obed bude práve na dvanástu.

  2. 2

    Keď sú panenky mäkké a vláčne vyberieme ich a výpek zlejeme do širšej malej rajničky, pridáme rakytníkový džem, čerstvé brusnice a redukujeme asi 10 minút. Dostaneme krásne krémovú šťavu s výraznou chuťou a kúskami celých brusníc.

    Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami - obrázok 2
  3. 3

    Prílohu si už zvoľte podľa svojej chuti, my sme dnes mali obyčajnú ryžu pripravenú al dente a čerstvé lístky mladého mangoldu s voňavou petržlenovou vniatkou.

Diskusia k receptu

luckaprima
Ďakujem za milé komenty a mimochodom, tá panenka je a ešte aj zajtra bude absolútne šťavnatá a vláčna vďaka nízkej teplote a dostatočnému času, ktorý som jej dopriala. Učíme sa však celý život, aj ja som tento spôsob pečenia objavila až pred nedávnom vďaka náročným gurmánom ktorí mi vstúpili do života a ktorým týmto ďakujem. Všetkým pekný večer.
radox1
nic v zlom,naozaj pekna prezentacia.keby si ju piekla na 80-max 90° tie 4 hodiny by to bolo ok.mozno pre teba bola stavnata,nabuduce ju rob pri tej tvojej teplote 140° 20-30minut-ale najprv ju zatiahni,a potom napis,ktora je stavnatejsia.
ilusa
@Radox1 (16.10.2016 21:55)

myslim,ze @luckaprima ta nepocuvne.Je to sikovna kucharka a nikdy by nepokazila dobre maso tym,ze by ho vysusila.Nerobila to prvy krat.
kukulienka71
Fotky sú naozaj skvostné, veľmi vydarené, @luckaprima. Ja fakt neviem, či si správne zvolila druh mäska, veď panenka je jemná a piecť ju takmer hodinu na 200°C a potom ešte 3 hod na 140°C je vhodné pre tuhé mäso, to je moja skúsenosť. A neprezradíš, kto sú tí gurmáni? Tiež sa rada poučím, ak sa dá. Pekný deň aj tebe:-)
jerica
šťavička by mi chutila., krásne nafotené.
luckaprima
Aká pekná vrava mi tu vznikla, ďakujem za všetky názory a rady určite si ich vezmem k srdcu, napriek všetkým však máme dnes tú panenku na tanieri zas a čudujte sa svete, je šťavnatá a príjemná v puse. Možno niektorým uniklo že je z divej svinky a nie z domácej a tá potrebuje predsa len inú starostlivosť. Domácu panenku pripravujem tak že ju nechám zatiahnuť na prudkom ohni z každej strany minútku a potom už len dôjsť v alobale 10 minút vo vyhriatej rúre. A tá je tiež mňam, jemná ako maslo, s omáčkou ajoli, to zas od ďalšieho gurmána v susenstve. Možno sem niekedy pribudne aj ten recept.
romulus
Ak je panenka ešte aj z mladého diviaka,po takej dlhej dobe pečenia by bola ako pelendrek plus nezatihnuta na grille a bez alobalu.No na fotkách je super***** bez chybičky.