Dusené jelenie stehno
Dusené jelenie stehno

Pomaly dusené jelenie stehno fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 18. februára 2019
Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept)
Foto: kimlo

Na toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto Zobraziť celý popisNa toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto pekáča v rúre som použil môj osvedčený pomalý hrniec a výsledok bol výborný.

5
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 ks menšia
2 ks
200 g
50 g
3 ks
1 štipka
1 strúčik
2 PL hustý
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mäso očistíme a odblaníme. Ja som mal z mladého ako bratia Česi hovoria "kolouška", krásny chudý kúsok...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame ho na väčšie kúsky, asi tak aby vyšli 2-3 na jednu porciu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu nakrájame na malé kocky, a na troche masti vyškvaríme a vyberieme. Vo výpeku osmažíme nakrájané cibule a na kolieska nakrájané mrkvy. Keď chytia farbu, pridáme bobokový list, týmian a plátky cesnaku.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na inej panvici na masti osmažíme mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cibuli s mrkvou pridáme 2 PL hustého paradajkového pretlaku a vyrestujeme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme asi 3 dl vriacej vody a rozmiešame. Zatiahnuté mäso aj s výpekom vložíme do pomalého hrnca...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme odložené oškvarky, na plátky pokrájané šampiňóny a osolíme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme zmes mrkvy s cibuľou...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...podľa potreby doplníme trochou vody a prikryté dusíme na LOW 5-6 hodín. Výhoda je, že sa nemusíme o nič starať, ani kotrolovať či podlievať... a po byte sa šíri krásna vôňa.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso je na konci mäkké a šťavnaté, omáčku netreba zahusťovať. Prílohu si každý zvolí sám, ja som dal zemiakovú kašu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kto nemá pomalý hrniec, môže použiť podľa pôvodného receptu pekáč a prikryté v rúre dusiť pri 120 - 130 °C asi 3 hodiny.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
Hmmm ... takéto môžem! Mám v mrazáku stehno zo srnca, tak ho takto nejako urobím, ale v rúre. Osvedčilo sa mi pomalé dusenie či pečenie. Veľmi si ma inšpiroval.
kvakac
Môj ty bože - Junák - potešil si nie len moje oko, ale aj dušu. radosť sa na to pozrieť a jesť to to musí byť balzam pre bruško. Koncom týždňa robím aj ja, už teraz mľaskám. Recepis uložený podčiarknutý.
evanaaa
Divinu ani ja nemám, ale inšpirovať sa receptom môžem pre prípad, že sa k nej dostanem, ale dá sa použiť aj pri hovädzom mäse. Dokonca mám teľacie osso buco, dalo by sa aj to pripraviť podobne, zatiaľ si rcp ukladám.
kimlo
@45678 rád by som ponúkol ale toto jedlo bolo za chvíľu preč, snáď nabudúce... :-)
1x 45678
kimlo
@Frezia dobre si urobila. Mám už zopár osvedčených receptov pre pomalý hrniec...
siisa
Vyzerá to perfektne. Čakám na hrniec a budem skúšať. Vďaka za recept a ak ešte nejaký máš, poteším sa mu.
mathias
Ja by som namiesto šampiňónov udusil sušené hríby, tie umelo vypestované hríby sú bez chuti a vôni.
1x kimlo
kimlo
@Siisa (19.2.2019 16:53)
Ďakujem, aj mi dáš kontakt tak Ti pošlem nejaké recepty ktoré som už odskúšal. Držím palce :-)
kvakac
Tak pekne od začiatku. Divina nebola ušla a ďalšia najbližšia bola suseda a to zas sused nedovolil, že kto mi pral, varil a pivo nosil. Tak trochu sme se bobavili a vážne. Použil som hovädziu nožinu a je to sen noci svätojánskej. Musel som rýchlo fotiť, lebo vĺčaci by mi to všetko zjedli. To som robil z 1,5 kila mäsa a bleskový prázdny hrniec. Už to máme uložene ako Kimlove mäso. Za toto by si si zaslúžil metál radu gurmanov. Ja viem že som neskromný, ale ak by si mohol dať ešte aj toho králika, čo si spomínal potešil by som sa. Odporúčam všetkým neskutočná dobrota. Jaj ja som tam pridal aj čili.


kimlo
@Kvakac (20.2.2019 14:53)
Ej parádne si navaril bratku, vidím že to ide aj z hovädziny, aj keď som o tom nikdy nepochyboval. Recept na králika dám až ho budem zase robiť. Nech sa Ti darí. :-)
1x kvakac
siisa
@Kimlo (20.2.2019 07:52)

Ďakujem veľmi pekne. Tak to sa veľmi teším. Poslala som e-mail :)
monty469
Divinu môžem vždy. Vyzerá to super a tá chuť..... Máme doma mäso z diviaka, tak to skúsim pripravit podľa tvojho receptu
kukulienka71
Vďaka za pripomenutie chuti tohoto fantastického jedla, už aj mne veru chýba. Poradil si si výborne, výsledok na fotke hovorí sám za seba. Pekný deň želám.
bembo
@kvakac (20.2.2019 14:53)

Ahoj Kvakac.Dobre si doporučil.Mal som stehno z Daniela,tak som použil tento recept.Žampióny som použil hnedé,a keď som koštoval hotové jedlo,priplietol sa mi do očí šípkový džem,reku čo by to spravilo,keby som ho tam primiešal za kopcovatú polievkovú lyžicu,a dobre som urobil.Ešte som nechal zapnutý pom.hrniec pol hodinu,a do rána som nechal chladnúť v špajzi.Dnes som si túto dobrotu dal na obed s ryžou,no neskutočná dobrota,ja tiež doporučujem tento recept.
bembo
Kimlo,super recept.Ja som si nakoniec pridal do zaftu kopcovatú pol.lyžicu šípkového džemu,a na moje chute bol zaft ešte lepší,ak chceš vyskúšaj aj ty.Veľmi som si pochutil,a myslím že napozajtra bude najlepší.
bembo
@frezia (18.2.2019 21:18)

Len vyskúšaj.Ja som si ho pripravil,a môžem doporučiť.Bol znamenitý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia