Pomaly dusené hovädzie chvosty

eviana - fotkaeviana, 25. mája 2014
Pomaly dusené hovädzie chvosty
Foto: eviana

Prvý krát som videla toto jedlo v podaní Gordona Ramsayho v jednej z častí Ano šéfe USA a hneď ma zaujalo... Chystala som sa Zobraziť celý popisPrvý krát som videla toto jedlo v podaní Gordona Ramsayho v jednej z častí Ano šéfe USA a hneď ma zaujalo... Chystala som sa naň dosť dlho, ono totiž nie je jednoduché zohnať chvosty... ale podarilo sa, tak pre mäsožrútov ponúkam tento recept:

4-5
porcie
15 minút
príprava
180 minút
na 180 °C

Suroviny

1,3 kg
1-2 ks
3-4 strúčiky
1 ks
1 ks
100 g
500 ml
700 ml
100 g
 na obalenie
podľa chuti
podľa chuti
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny (slanina sa fotografovania zabudla zúčastniť :)

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 1
  2. 2

    ...chvosty, ktoré mäsiar nakrájal na cca 4 cm dlhé kúsky, umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 2
  3. 3

    ...obalíme v múke a sprudka zo všetkých strán osmažíme na rozohriatom tuku (masť)

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 3
  4. 4

    ...keď sú kúsky do hnedasta osmažené, uložíme do suchého pekáča (u mňa jenské sklo)

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 4
  5. 5

    ...vo zvyšnom výpeku posmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme slaninku

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 5
  6. 6

    ...po chvilke pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, opečieme do hnedasta

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 6
  7. 7

    ...zalejeme hovädzím vývarom (kto má v jedle rád víno, možno v tejto fáze priliať červené víno - yogicek, čoby môj odborný poradca, doporučuje typ Merlot, polosladké :))

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme viazaničku z byliniek, pridala som k nim mladú cibuľku a chilli papričku, ktorú som pozdĺžne prerezala, aby svoju pikantnosť odovzdala jedlu.

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 8
  9. 9

    ...zalejeme paradajkami, dochutíme soľou a mletým čiernym korením

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 9
  10. 10

    ...a necháme zredukovať cca 10 min

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 10
  11. 11

    ...touto zeleninovou zmesou zalejeme - aj viazaničku byliniek dáme do pekáča - opražené chvosty, prikryjeme a dáme dusiť do rúry

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 11
  12. 12

    ...po 1,5 hod vyberieme a obrátime na druhú stranu, ak treba podlejeme hovädzím vývarom, zakryjeme a dáme dusiť na ďalšiu 1,5 hodiny.

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 12
  13. 13

    ...vyberieme - mäsko je mäkké a odpadáva od kostí. A je to hotové. U nás bol prílohou výborný chlebový posúch od @havino.

    Pomaly dusené hovädzie chvosty - obrázok 13

Diskusia k receptu

pivonka
Ufff!! To musí byť dobrota! Už len tie hovädzie chvosty zohnať. Žiješ na Slovensku? Tu si ich kúpila? Recept je presne podľa mojej chuti, ani ja víno v receptoch nemusím. Tak aspoň kk a spýtam sa u mäsiara.
1x eviana
eviana
@pivonka , žijem na Slovensku a chvosty zohnať fakt nebolo ľahké... objednané som ich mala niekoľkokrát, ale nedodali... ale nakoniec som sa dočkala, tiež som to riešila cez "svojho" mäsiara, držím palce, nech sa aj Tebe podarí ich zohnať, stoji to za tú námahu. Ďakujem Ti za milý komentár :)
frezia68
@eviana : No teda si prekvapila.Okrem móčingu moje najobľúbenejšie hovädzie a veľmi pekne,chutne si pripravila :-) a predpokladám,že už ani nezvýšilo,lebo je tam dosť kostí,ale aspoň jednu si prosím.Vyzerá to tak chutne,tak dobrú chuť :-)))
1x eviana
izabella929
@eviana...u ž som obdivovala tvoj recept na Fb...už som robila bravčové ušiská a chvostíky, ale hovädzie som veru nerobila...keďže patrí toto mäsko medzi moje obľúbené, viem si dobre predstaviť tú skvelú chuť...krásne a chutne si pripravila tento obed...)
1x eviana
afataga
vyzera to bombovo, my bezchvostovi by sme to mohli urobit aj z ineho kusa hoviatka, ja by aj to vino dala, ale suche, ci uz ste ho stihli vypit? :-)
1x eviana
lusinkab
Juj tak chvostik my mame velmi radi :) stale ked robim tak skusam rozdielne recepty takze vyskusam aj takto podla teba.Nadherne :)
1x eviana
ampara
Veľmi dobrý recept, doteraz som z chvostov robievala iba polievku, ale toto určite vyskúšam. Pre varecháčov z BA: občas ich majú vo farmárskej tržnici.
1x eviana
eviana
@frezia68 , vďaka za milé slová, aj u mňa je okrem móčingu chvost najsam mäsko... ako rada by som Ťa pohostila moja milá :)
@izabellka929 , som presvedčená o tom, že Ty by si ho pripravila úžasným spôsobom, ďakujem Ti za slová uznania :)
@violetacamorova , ďakujem za milý komentár, potešila si ma :)
@afataga , čo máš proti chvostom? bez nich to to pravé chvostové nijak nebude... ani kvalitným veľmi suchým vínom to nezachrániš :)
@lusinkab , budem veľmi rada ak skúsiš chvostíky aj podľa tohto receptu a verím, že Vám bude chutiť... ak varíš s vínom, tak pokojne prilej, ja sa s vínom len učím variť. Budem sa tešiť na Tvoje dojmy. Ďakujem Ti veľmi za milé slová :)
@mesiar50 , od Teba pochvala veľmi poteší Lacko, ďakujem veľmi :)
@ampara , vďaka za Tvoj komentár, teším sa, že Ťa môj recept zaujal, budem rada ak skúsiš a ešte radšej ak bude chutiť a podelíš sa o svoje dojmy. A vďaka za info o farmárskej tržnici, vidíš... to mi nenapadlo tam ich hľadať... do budúcna sa info zíde :)
terakota
Veľmi dobrý a pekne spracovaný a chutný recept. Najviac mi zatiaľ chutil vo Francúzku s chrenovou omáčkou.Chvost je všade delikatesa.
Ale pozor, ten sa dá aj zbabrať. Ja osobne ho pripravujem ako huspeninu. Varím veľmi pomaly a dlho s cesnakom,korením, borievkami a soľou.
1x eviana
eviana
@terakota , ďakujem za milý komentár a slová uznania. S chrenom sa má hovädzie veľmi rado, takže s chrenovou omáčkou museli byť chvosty tiež fajné. Veľmi rada by som ochutnala Tvoju huspeninu z neho. Veľmi sa mi popačuje ten nápad... nedáš recept? Potešil by ma a isto nielen mňa :)
frezia68
@terakota :aj mňa to veľmi zaujímalo,lebo Ty pridávaš málo,ale dobré nápady a recepty.Čo pridávaš okrem chvosta,aby bola pevná huspenina? Potešíš,ak pridáš recept :-)
1x eviana
terakota
Z chvosta nerobím huspeninu, ale obraté mäso z kostičiek uložím do sklenenej misky a a zalejem vývarom iba tak, aby bolo mäsko iba zaliate, žiaden prebytok. Dám do chladničky a meat jako stvorený. Potom už iba na plátky a na chleba. zbytok vývaru tiež zhustne a dobre sa hodí ako bujon a na poľský čerwony barszcz.
1x eviana
eviana
@terakota , aha pochopila som, ďakujem za objasnenie... bo viem si predstaviť toto fajné mäsko v huspeninke. Inak, môj chlap celé roky spomína na perkelt z bravčových nožičiek, čo ako malý chlapec niekde na zabíjačke jedol... a toto tou "lepkavou" konzistenciou nožičky pripomína... takže aj do huspeniny by to mohlo byť fajné. Ale páči sa mi aj spôsob, ktorý popisuješ... veru opáčim, vďaka Ti :)
eviana
@frezinka moja drahá, aké prepáčiš? Veď aj ja sa dozvedám nové veci a to ja veľmi rada... pokojne, len tak ďalej, ďakujem ♥
frezia68
@eviana : Milý varecháč @sracz mi doporučil pridať do gulášu 2 - 3 ks bravč.paprčky,podľa veľkosti kotlíka.Tak som to raz vyskúšala a ver,že paprčky chcel každý okoštovať a bolo ich málo :-) A už končím,lebo neviem,či Ťa to zaujíma :-)
1x eviana
eviana
@frezia68 , mňa zaujíma všetko čo ma môže obohatiť... a @sraczovi teda verím aj ja čo sa kuchyne týka na 100%. No vidíš...toto mi nenapadlo, najbližšie veru vyskúšam... nech si ten môj chlap zasa pochutí, ďakujem Ti za skvelý tip :)
terakota
Čerwony barszcz? Jednoduchá a zdravá polievka z cvikle. Dobrý hovädzí vývar, z kostí, hrude, a loja a k tomu cviklový kvas. Približne 1:1, záleží aký je kvas kyslý. Prevariť a k tomu na malé kocky nakrájaný a na masti opečený chlieb - grzanky a na to na drobno nasekanej čerstvej žeruchy.
1x eviana
eviana
@terakota , to znie famózne... nejedla som a veru chutilo by mi súdim už podľa Tvojho popisu. Ako spravit cviklový kvas? Bo cvikle sa u nás darí :) Vidíš... aj tento recept by si mohol pridať :) Šak slintám jak Harino už pri čítaní komentáru :)
eviana
@terakota , práve som si Ťa dala do vyhľadávača... a mám v pláne si Tvoje recepty poriadne prelúskať :) Vďaka za tip :)
katka78
Takéto jedlá u nás idú, môj mäsožravec ich má veľmi rád a ja veru tiež. Ukladám do KK, keď bude chvost, vyskúšam, keď nie, nahradím iným mäsom. A ten chlebový posúch je skutočne výborný, však my vieme :-) ale je dobré ho ďalej propagovať.. pre ostatných :-)
1x eviana
eviana
@katuska78 , budem rada ak vyskúšate a ešte radšej ak zachutí... ak nezoženieš chvosty nahraď móčingom, ten je konzistenciou podobný. Posúch je famózny a je priam povinnosťou o niečo tak skvelé sa podeliť... dnes som ho dojedala, ešte stále je úžasný, nevysušený, šťavnatý... no čo Ti budem hovoriť... som do neho :))) šak vieš :)
terakota
eviana, asi máš slabú pamäť, ale už si čítala a hodnotila môj recept na boršč. A tam to si musela čítať aj čím nahradíš cviklový kvas. Nie plnohodnotný, ale tak ako je tam uvedené. Dokonca ho minulý týžden uvádzal v reklame kuchár z LIDLu.
1x eviana
eviana
@terakota , jasne, že mám slabú pamäť, veď to sa pri tomto množstve skvelých receptov čo tu na vareche máme ľahko stane... ale marilo sa mi dačo... aj tie guľky mám v poradovníku podľa Teba vyskúšať... Prepáč zábudlivej bláznivej ženskej... a prosím neber osobne moju zábudlivosť :)
havino
jaj moje nervy a toto tu je čo? takéto ja rada, vôbec všetci doma, na tanieri a zajedať chlebom, nepoznám, nerobila som nič podobné, bejvavali časy ked chvosty mi mama dávala na polievku. Tak chutne to vyzerá @ Evi , že ked nemám chvost, asi si len čistý posúch idem dať, aj ja som ho dnes robila. Toľko zaujímavých rád, od @ terakota , @ frezia, ukladám si recept, móčing kúpim skôr a som rada, že vám posúch padol na úžitok. Veľmi pekný recept.
1x eviana
fi0na
toto som ani kukat nemala o tejto nocnej hodine :))) teraz som hladna :) vyzera to uzasne, ani som nevedela ze sa chvostiky papaju :)))
1x eviana
cesminaz
@eviana ..super to vyzera a urcite tak aj chuti ;-) v kombinacii s tou zeleninou to musi byt super! Este som ani ja chvosty nejedla,ale vyskusat urcite stoji zato ;-) ..ak ich budem vediet kupit.@evianka ukladam receptik a ked budem mat moznost urcite vyskusam..popripade s inou castou hoväda :-))
1x eviana
jujoska
hmmm, pekne jedlo si spachala, chvosty veru tazko zohnat, hadam len po znamosti, teda aspon volakedy to tak bolo. Masko na nich je jemne a vyvarene kosti vzdy daju jedlu tu spravnu chut.... inak tej slanine sa necudujem, ze sa nechcela fotit v bode 1 - ja mat tolko slaniny, tiez som radsej mimo zaber :-D
1x eviana
afataga
si ma nepochopila, ja som myslela, ze ked nezozeniem chvost, a s tym vinom by si sa divila :-)
1x eviana
eviana
@havino , keď vieš aké skvelé sú chvosty v polievke, tak opáč aj toto ak sa Ti podarí, naozaj to stojí za to, neskutočná lakocinka a ten Tvoj posúch k tomu, dokonalosť sama... ďakujem za milý komentár :)
@fi0na , usmiala si ma, ďakujem za slová uznania... veru chvosty sú skvelá vec na papanie :)
@cesminkaz , teším sa, že sa Ti recept páči, aj mňa nadchol na prvý pohľad a veľmi chutil, rada ocuckávam kostičky... budem rada ak vyskúšaš zlatko a ešte radšej ak Vám bude chutiť, ďakujem Ti :)
@jujoska , spravila si mi radosť pochvalou tohto jedla, ďakujem Ti. A čo myslíš, prečo som ja stále mimo záber? :)))
@afataga , šak vieš, že som sem tam trochu blond a nechápem... bol by v tom čert aby si chvosty nezohnala, Ty keď sa do niečoho ozaj zahryzneš, nepustíš... a vínom sa niekedy ozaj dá dosť toho zachrániť, ale niekedy aj pokaziť... a vraj aj pravda v ňom je skrytá :)))
tiginko
tak toto hej, už len tie chvostiská zohnať...alebo improvizovať s nejakým mäsom odvedľa a šupsnúť tam pre chuť aj nejaké kosti. Určite ťa museli doma chváliť za takýto obed
alex37
no na nudu s tebou a s tvojou kuchyňou sa teda vôbec nedá sťažovať..môj muž miluje takéto ohryzkávanie a oblizovanie kostí a za posúch podľa Táničky by veru v tejto kombinácii možno aj pól kráľovstva dal :-) zase si nesklamala :-)
1x eviana
eviana
@tiginko , ďakujem za milý komentár, fajné to bolo, aj nejaká tá pochvala sa mi ušla :) @ampara poradila, že vo farmárskej tržnici sa dajú dostať chvosty, skús a potom daj vedieť :)
@alex37 , čo Ti budem hovoriť, ako Ťa čítam asik máme chlapov rovnakého druhu :) Ďakujem za milé slová :)
eviana
@svedka moja milá... a vo Švédsku nie zo sobích krkof? :) Ja o tomto jedle prvý krát počula od Gordona, myslím, že v časti z New Orleansu... nebol tam naň recept, len to jedlo spomenul a ukazal na tanieri hotove, tak som si zrobila malý medzinárodný prieskum ohľadom neho. Veľa mi pomohol môj dobrý priateľ - odborník na mäsko a nejak som to všetko pospájala do tohto receptu... Ale priznávam, že švédske stránky som neštudovala... asi sú to prvé krky na vareche... takže nehádž flintu do žita, ten Tvoj recept bude určite iný... a ja sa naň už teraz teším :)
svedka
@evianka bol by podobny a myslim,ze Tvoj je lepsi-mne sa viac paci :) Prvy krat som ohrnala chvost,nejedla som predtym a ani nepocula o uprave chvostikov.No ale je to delikatesa.Zasadne to tu podavaju s cestovinou-malymi kolienkami,to mi az tak veru nesmakuje :) Isto spravim podla Teba nabuduce.
1x eviana
eviana
Zlatko @svedka... a ja keď "ulovím" losa, tak sa s dôverou o recept u Teba len hlásiť budem :)
sracz
Pri vstupnej „inventúre“, po dlhej neplámovanej technickej prehliadke, som narazil aj na tento Tvoj skvost, @eviana milá! Nádherná práca s rcp, vysoko gramotný technologický postup a neodolateľná predstava chutí a vôní aj tohoto ***** „papaníčka“! „Hov_chvosty“ sú aj tu vzácny tovar, za hriešnu cenu, ale bude „Mária nameday“ tak viem, vďaka Tebe, čo pripravím v ten deň svojej vzácnej 1/2!!! Určite pokračuj v takýchto „šmačných pokusoch“! -:))) XXX




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia