Melónová polievka

Polievka zo žltého melóna (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to chutná a zároveň sýta polievka. Na horúce dní je to balzam a studena je do horúceho dňa príjemne osvieženie, treba ju skúsiť a budete milo prekvapení. Recept mám od známej z dovolenky.

4 - 5
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tento melón som použil, mal 1,3 kg.
  2. Prerežeme melón na viac kúskov. Jadierka vyberieme a kôru odrežeme.
  3. Kôru a jadierka dáme do hrnca, zalejeme asi 1200 ml vody a pridáme celú škoricu, klinčeky, citrón aj s kôrou, ktorý pokrájame na plátky. Ďalej pridáme trstinový cukor 2 PL. Rozvaríme a necháme variť 15 minút. Potom to odstavíme zo sporáku, necháme postáť - to bude na zaliatie polievky.
  4. Zatiaľ si očistený melón pokrájame na menšie kúsky, ako sa podarí. Veď sa to bude mixovať.
  5. Do druhého hrnca dáme maslo, olej a pokrájanú cibuľu. Chvíľu osmažíme cibuľu a pridáme 1 PL cukru. Necháme trochu skaramelizovať a hneď pridáme melón.
  6. Miešame, aby to neprihorelo. Postupne sa melón začne rozpadať a púšťať šťavu. Pridáme smotanu a ďalej varíme. To trvá asi 25 minút. Potom to ponorným mixérom rozmixujeme. Znovu rozvaríme a cez sitko nalejeme nálev z prvého hrnca.
  7. Povaríme spolu asi 15 minút. Máme polievku hotovú. Necháme trochu vychladnúť.
  8. Do taniera nastrúhame sýr. Uhorku nastrúhame na jemné plátky.
  9. Na syr v tanieri nalejeme polievku a pridáme plátky uhoriek. Kto chce, polievku si trochu osolí. Je to výborná polievka na osvieženie v lete. Dá sa jesť teplá aj studená.