Polievka zo suchohríbov (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Túto polievka má rada celá naša rodina. Dám si z nej aj dva taniere a nepotrebujem ani druhý chod.

Suroviny

Postup

  1. Žiaľ, toto sa mi podarilo nazbierať ešte vlani. Neviem ako to bude vyzerať tento rok, či sa podarí čosi nazbierať. Aj polievka je fotená ešte minulý rok, len som ju nepridala.
  2. Očistenú mrkvu, zeler, kaleráb,petržlen a zemiaky som si nakrájala na kocky.
  3. Zeleninu som dala do hrnca, pridala som soľ, mleté čierne korenie a celý kmín. Samozrejme nesmie chýbať ligurček. Dávam si z neho na zimu do mrazničky, takže ho mám po ruke po celý rok.
  4. Pridala som aj na polovičky nakrájané suchohríby. Zaliala som zeleninu vriacou vodou, asi 1,5 litra. Uvarila som ju do mäkka.
  5. Strednú cibuľu som nakrájala na kocky.
  6. Usmažila som ju na oleji.
  7. Stiahla som z ohňa, pridala som 1 čl mletej sladkej papriky.
  8. Udusenú cibuľu som pridala do polievky. Nedala som múku, lebo idem do polievky pridať domácu strúhanku. Tú robím z jedného vajca, štipky soli a hrubej múky. Múky dám toľko, aby mi vzniklo tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať. Nevarím veľa polievky, preto si časť zo strúhanky nechám uschnúť, skladujem v uzatvárateľnej fľaške. Takže teraz to mám uľahčené. Pridám strúhanku do polievky, povarím. Hotovo. Už stačí len nasekať petržlenovú vňať, nabrať na tanier a papať.