Polievka zeleninového labužníka - Provençal fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. februára 2013
Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept)
Foto: sracz

Neuveriteľne mi chýba atmosféra Dominikánskeho pľacu v Košiciach, tak isto aj Centrálneho trhoviska v Bratislave. Som vášnivým „čumilom_obkukovačom“ trhov, hlavne zeleninových, v každom meste Zobraziť celý popisNeuveriteľne mi chýba atmosféra Dominikánskeho pľacu v Košiciach, tak isto aj Centrálneho trhoviska v Bratislave. Som vášnivým „čumilom_obkukovačom“ trhov, hlavne zeleninových, v každom meste na svete, ktoré navštívim. Tunajší Farmers Market je aktívny iba od mája do októbra. Nie je zlý, ale u nás doma, je u nás doma. Ostali mi aspoň KK a tých mám „haďabej“. Rcp na Soupe au Pistou je práve z Cooking Provence str. 86, od Antoine Bouterin_a! Trošku sme ho (s mojou 1/2) po svojom, ehm upravili!

8÷10
porcií
12 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3÷4 PL (arašidový, vegetariánsky)
1 ks (veľká)
2 ks
2 ks (rutabaga, kaleráb)
2 ks
333 ml
333 ml
1 000 ml
2 000 ml
2 ks (veľké)
250 ml (drobná - gágoriky, mrvenička, slovenská ryža, …)
podľa potreby g
4 ks
4÷6 strúčiky
3÷4 PL
250 ml
250 ml
podľa potreby g (bagetka)
podľa potreby g




Postup

  1. 1

    pripravíme si základnú zostavu potrebných ingrediencií (v originálnom rcp sú ešte 4 ks mladej malej cuketky a 2 veľké póry, ale nie je petržlen a fazuľkové struky sú čerstvé)

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začneme prípravou zálievky (pokrájané paradajky bez kože, pretlačený cesnak, pokrájané bazalkové a petržlenové lístky a 3÷4 pl ololeja); kožu paradajok nadrežeme do kríža a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody)

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom ich upracované nežné rúčky mojeho lepšieho JA, ľahko zbavia kože

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ja (všimnite si, že „ja“píšem malými písmenami), Pán tvorstva, pokrájam olúpané paradajky na drobno, podobne aj lístočky bazaličky a petržlenovej vňate (stonky pôjdu, na drobno pokrájané do polievky), všetko uložím do pomocnej misy a na povrch pretlačím strúčiky cesnaku

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejem ololejom, premiešam a nechám „zosnúbiť“ chute a vône 5 dobrôt

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na dno polievkového hrnca nastrúham véééľku žltú cibuľu, zalejem ju 3÷4 PL oleja (v origo rcp je uvedený kukuričný, ale ja soma j tu použil olivový) a nechám chvíľočku porestovať do sklovita (nepripáliť!!!)

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    postupne som pridal dôkladne očistené a umyté, úhľadne pokrájané mrkvy_karotky a petržleny (3÷5 mm polkolieska), kvaku (3÷5 mm x 20 mm „štangličky“), pokrájané stonky petržlenovej vňate; zamiešal a podusil asi 7´

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    moja šikovná ½ potom podusenú zeleninku zaliala 2 000 ml kuracieho vývaru a 1 000 ml horúcej vody; zamiešame a privedieme do varu, potom teplotu znížime na stredný stupeň a varíme asi 10´; po tomto čase pridáme na trojuholníky pokrájané dva veľké zemiaky (v origináli aj pokrájané struky zelenej fazuľky a kolieska póru – ja som nemal, tak som nepridal); opäť jemne premiešame a varíme, až sú zemiaky skoro mäkké

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom už iba vlejeme konzervovanú sterilizovabnú čiernu fazuľu (pokiaľ ju nemáte, stačí naša strakatá, vopred uvarená s vegetou a bobkovým listom, vtedy bude čas prípravy o niečo dlhší); ja som vlial aj zelenú fazuľku z konzervy a 250 ml drobnej cestoviny(my sme použili „gágoriky“); podľa potreby dochutíme soľou a čerstvým MČK; po krátkom povarení, len aby sa cestovina uvarila, všetko – už pri vypnutom zdroji energie, zalejeme, premiešame a za horúca servírujeme s krajcom (kto chce) na sucho opečeného domáceho chlebíka. Malá rada na záver: pri opakovanej konzumácii jednotlivé porcie doplňte, prosím, o ďalšie potrebné množstvo pokrájanej bazalky, lebo chuť a vôňa pôvodnej časom a teplotou zanikne! Dobrú chuť Vám!

    Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz..v jednoduchosti je krása a to môžem povedať aj o tvojom recepte...) krásna, zdravá a chutná polievočka..)tá podusená zeleninka v bode 7 je pastva pre oči..nádherné farby a lákavé aj pre papkanie...zvyknem do nej robiť,,csipetke,, rezancové cesto, ktoré sa štipká priamo do polievky...šikovný kuchár.-)))
mracik9
@Sracz ,krásna a určite aj chutná,konečne som prišla nato čo je to ružové podobajúce sa na repu,je to kvaka,videla som toho spústu v Írsku,len nikto nevedel čo to je,vraj kaleráb,vďaka
sracz
Ďakujem milá @izabella929 za pochvalu – veľmi krásne si to zhodnotila!!! Csipetkét ismerem és nagyon szeretem (tégedet is)!
sracz
Kvaku u nás doma na Slovensku si akosi prestali ľudia vážiť aj pestovať, niekedy v 50_tych rokoch. Pritom to je nenáročná a veľmi chutná zelenina! Podľa mňa by sa k jej pestovaniu mohlo vrátiť. Ale v tejto polievke sad á, veľmi úspešne, využiť aj rutabaga, turnip, či kaleráb (samozrejme, mladý je najchutnejší! Prajem Vám “štvorlístok” milá @mracik9 – v “trojlístkovom” Írsku!
janett
Milujem zeleninové polievky, všetky suroviny z tohoto receptu som schopná dať dokopy (dokonca aj ten kukuričný olej sa tu dá kúpiť), ale problém je s tou kvakou. Až z fotky som zistila, ako vlastne vyzerá, u nás ju vôbec nedostať, takže budem musieť improvizovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia