Polievka za ,,facku,,

arasid - fotkaarasid, 11. augusta 2014

Vonku je horúco, dnu dusno ... Ale žalúdok neberie ohľad, chce byť plný! Predstava, že sa musím postaviť k sporáku a "krvopotne" niečo v hrncoch vykúzliť, Zobraziť celý popisVonku je horúco, dnu dusno ... Ale žalúdok neberie ohľad, chce byť plný! Predstava, že sa musím postaviť k sporáku a "krvopotne" niečo v hrncoch vykúzliť, je strašná. Mozog pracuje na plné obrátky, hlavne keď sa vám ozvú vnučky, že prídu, veď sú prázdniny. Najlepším riešením je spraviť palacinky. Ja viem, pri nich je viac ako horúco, než na tanieri vyrastie kôpka palaciniek, aby bolo dosť pre všetkých. Ešte by bodla dáka polievka,ako kontrast medzi sladkým a slaným.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

trošku
1 pl
1/2 čl
2 strúčiky
1 kocka
na špic noža
medzi prsty
medzi prsty
2 krajce
4 šálky




Postup

  1. 1

    Najprv pripravím klasickú zásmažku,zaprášim paprikou,zalejem vodou, miešam a pridávam, soľ, mleté korenie, rascu, a keď začne polievka vrieť, pridávam zeleninový bujón, ak ho nemám, tak trochu vegety, nakoniec rozotretý cesnak.

  2. 2

    Polievku odstavím a nakrájam dva krajčeky chleba na kocky, pokvapkám olejom a osmažím na panvici do chrumkava.

  3. 3

    Keď prídu vnučky, nachystám polievku na stôl a so slovným doprovodom im každej nalejem do keramických misiek. Slovný prejav:" Dievčatá, toto je taká polievka, ktorú varievala vaša praprababička, keď prišli domov unavené z vinohradu, lebo sa dala rýchlo uvariť a pekne im voňala od cesnaku. Bola to polievka chudobných , len si spomeňte na staré slovenské rozprávky, ktoré občas vidno v telke, čo si myslíte? Presne takúto aj v nich varili..." Bol by v tom čert, aby moje ciprlínky neochutnali, a bola som prekvapená, malá Danka prehlásila:" Baby, to bola najfantastickejšia polievka v mojom živote ..." No a potom sa pustili do palaciniek. Uf, a ja som si povedala - lacné - frišké a chutilo, aj kd v nej bol cesnak. A z pečeného chlebíka zostal len prázdny tanier.

Diskusia k receptu

daguska
Milé.Aj nám babicka takú varievala.Pouzívala zliatu vodu zo zemiakov.Skutocne bola fantastická.
1x arasid
mariamka
aj ja ju robim a celkom s cistym svedomim :) este ked sa v nej povaria zemiacky a na zaver prida majoran, dokonala falosna gulasovka, zvyknem este trochu pretlaku,, s takou poucnou "prupovidkou" musela chutit este lepsie, si vynaliezava :))
arasid
Mariamka, to bolo robené - ako sa vraví - na kolene, koreniny,cesnak,voda,jeden zeleninový bujon ,trochu zásmažky a paprika a chlieb mal už asi štyri dni, zostali len dva krajce - "ošidzili" sme slépky, zjedli sme ho sami :)))Čo sa týka tej "prúpovídky", tak to som robila aj keď som mala decká malé, já som im navyprávala toho toľko, že ich to začalo baviť a zjedli aj tekvicu s kôprom.
arasid
dievčence, veď to poznáte - nie je umenie navariť, keď je doma všetkého do zásob toľko, že si nevieš zase poradiť, čo z toho uvariť. A okrem toho ešte tie horúčavy ti podlamujú kolen...,
evanaaa
Podobnú cesnačku robievala mama, keď vyvárala cestoviny, alebo len obyčajnú zasmaženú s vaječným liatím, či ako sa to volá. Ale boli dobré obe.
arasid
čo sa týka "cesnačky", milujem všetky druhy, najradšej ale mám zo scedenej vody zo zemiakov, tam stačí pridať trochu korenia, trochu papriky medzi prsty, zamiešať smotanu, nezahusťovať, a nakoniec iba primiešať rozotretý cesnak. Kto u nás chce, ten ju pije z misky, kto chce, dá si k tomu opečený chlebík. MŇAM!
1x zdezda
arasid
Včera som zase uvarila túto našu cesnačku. Mala som na ňu celý deň chuť. To je všetko, koniec hlásenia :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia