Polievka z rýdzikov (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Už konečne rastú:-) Teraz určite spozornejú milovníci húb. Včera ma syn prekvapil. Doniesol mi prvé suchohríby, zopár rýdzikov a bedľu a jeden väčší dubák. Hneď som išla uvariť polievku z rýdzikov, vysmažila som bedľu. Malé suchohríby som zavarila, zo stredných dnes bude mäso na hríboch.

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Rýdziky som dobre umyla pod tečúcou vodou.
  2. Očistila som dve mrvy, dva petržleny, plátok odrezaný z väčšieho zeleru. Zeleninu som nakrájala, pridala som k nej aj nakrájané rýdziky. Pridala som aj jeden zemiak. V rýchlovarnej kanvici som zohriala 1,5 litra vody. Dala som ju k zelenine, aby bola polievka čím skôr uvarená. Hrniec putoval na sporák. Polievku som osolila, okorenila. Pridala som ligurček.
  3. Kým sa polievka varila, očistila som menšiu cibuľu, udusila som ju na oleji so strúčikom cesnaku a mletým kmínom. Pridala som múku, opražila som ju. Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som mletú červenú papriku , premiešala som zásmažku. Rozriedila som ju 200 ml studenej vody, dobre premiešala, aby v nej neboli hrčky. Vliala som ju do vriacej polievky.
  4. Dala som do nej variť aj zvyšok strúhanky. Je to cesto spravené zmiešaním hrubej múky, jedného vajíčka. Vypracuje sa tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať. Ja mám vždy poruke trochu takejto strúhanky. Nevarím veľa polievky. Keď zarobím strúhanku, časť z nej si dám usušiť na plech.
  5. Polievka je hotová. Na tanieri si ju posypem čerstvou petržlenovou vňaťou.
  6. Toto z nej zostalo. Syn si naložil tri taniere:-)
  7. Toto mi včera priniesol.
  8. Malé som hneď zavarila. Terezka bude mať čo v zime vyťahovať zo špajze.