Polievka z rúry fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. februára 2015
Polievka z rúry (fotorecept)
Foto: pusta

Akosi sme ochoreli chrípkou, veľmi vhod prišla polievka z kuraťa a zároveň to bolo také pohodlné nedeľné varenie, navyše dobre padla silná horúca chutná Zobraziť celý popisAkosi sme ochoreli chrípkou, veľmi vhod prišla polievka z kuraťa a zároveň to bolo také pohodlné nedeľné varenie, navyše dobre padla silná horúca chutná a liečivá polievka, plná výbornej zeleniny a vitamínov.

2-4
porcie
20 minút
príprava
25/45 minút
na 250/200 °C

Suroviny

2 ks
3 ks čerstvá
3 ks
100 g
1 ks
1 ks surová
1 ks
4 ks čerstvé
2 strúčiky
1 zväzok
2 lístky
15 guľôčok
3 guľôčky
podľa chuti
podľa potreby studená




Postup

  1. 1

    Očistila som cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, zelenú papriku, papriku kápiu a paradajky.

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie stehno som umyla, osušila, rozsekla na polovicu, použila som len jedno stehno, lebo bolo dosť veľké a boli sme teraz len dvaja, stehno som osolila a nechala odpočívať, kým som pokrájala zeleninu na väčšie kusy.

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno hlbokej jenskej misy som položila prvú vrstvu pokrájanej zeleniny, ...

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na ktorú som položila pripravené kuracie stehná,...

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...prikryla som ich druhou vrstvou zeleniny, pridala som bobkové listy a koreniny,...

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zaliala som všetko dostatočným množstvom studenej vody, osolila som, na vrch som položila zväzok petržlenovej vňate,...

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...prikryla vrchom jenskej misy, vložila som do rúry rozpálenej na 250 stupňov C, pri tejto teplote som varila polievku 25 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a varila som ešte 45 minút,...

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a polievka bola hotová, kuracie mäsíčko bolo mäkkučké, zeleninka zostala al dente a vývar bol krásny žltučký a číry.

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do tanierov som dala domáce rezance, ktoré som predtým uvarila v odobratom vývare, pridala som zeleninku a zaliala horúcim vývarom, mäsíčko z polievky a časť zeleniny som použila na iné jedlo.

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pohľad zblízka: ide o silnú veľmi chutnú liečivú polievku, plnú vitamínov, ktorá posilní a zahreje, je to výborný životabudič pre chorých, zoslabnutých, deti i zdravých. Varenie je veľmi pohodlné, všetko sa varí naraz v rúre pomalým varom, pričom zeleninka zostane al dente, mäsíčko mäkkučké a vývar číry a žltučký, netreba zbierať žiadnu penu, všetko z tejto polievky sa dá využiť na iné jedlo, je to výborný a ľahký obed. Môžete do tejto polievky pridať akúkoľvek zeleninku podľa vlastného výberu, napr. karfiol, kel, brokolicu, hrášok, iné, tiež zelerovú vňať a rôzne bylinky i korenenie. Týmto spôsobom môžete uvariť kuracie chrbty, krídla, kuracie prsia, krky, droby, ale aj hovädzie, teľacie, morčacie a iné mäsíčko, špikové a iné kosti, potom treba prispôsobiť čas varenia a teplotu, čím dlhší čas varenia pri nižšej teplote, tým lepšiu polievku budete mať, ako to už pri mäsových vývaroch býva, zavárky môžete použiť podľa vlastného výberu a chuti,vrelo odporúčam vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)

    Polievka z rúry (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smejkad
dobry tip, vitaminy uz po tepelnej uprave nejak hojne asi nebudu, ale postup sa mi paci, hned za tym supnut do rury kolac alebo chlieb a je vymalovane, parada :-)
1x pusta1
pusta1
@smejkad , samozrejme, že tých vitaminov nie je tak veľa, ako v surovej zelenine, ale polievka je výborná a skutočne veľmi posilní.
nápad je to, myslím si skromne naozaj veľmi dobrý, a ak ja človek fit môže robiť počas varenia všeličo iné a potom aj všetko to, čo tu spomínaš :-)
som rada, že sa ti tento recept páči :-)
dakujem za uznanie.
1x pusta1
pusta1
@radost , áno, stojí za vyskúšanie tento recept :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu.
1x pusta1
kukulienka71
Páči sa mi ten nápad. Len ma zaujíma, prečo si po dosiahnutí varu nevolila úplne pomalinké varenie na nízkej teplote? Keď som v rúre pomaly dusila na teplote 130°C, tekutina mi jemne bublala, preto sa pýtam, či treba tú teplotu 200°C.
pusta1
@kukulienka71 , varila som v jenskej mise, tá potrebuje čas na zohriatie, potom som znížila na tých 200 stupňov, aby sami prehriala polievka, nevrela mi polievka ani vtedy, najmä som potrebovala, aby sa mi polievka do tej hodiny niečo uvarila a boli uvarené aj stehná.
písala som v postupe, že pri jižšej teplote treba primerane predĺžiť čas, varenie v trúbe je iné ako na sporáku nad priamym plameňom, to však vieš ty sama tiež.
ak by som zvolila teplotu 130 stupňov C, pravdepodobne by som varila až 5 hodín, kedže v rúre nie je varenie nad priamym plameňom.
1x pusta1
smejkad
tipujem ze koli casu
moze byt chutnejsia ked sa vari dlhsie, ale kolko energie sa spali...
ale mozno ma uplne iny dovod :-)
pusta1
@kukulienka71 , aby som nezabudla, vkladala som do vyhriatej rúry v studenej jenskej mise studenú polievku /mäso, zeleninu a vodu/.
som rada, že sa ti tento nápad páči.
dakujem za otázku a pochvalu nápadu.
1x pusta1
pusta1
@smejkad , samozrejme.
písala som už v postupe, že dlhšie varená polievka v rúre pri nižšej teplote bude chutnejšia, aj to, že som ochorela a potrebovala polievku skôr mať uvarenú, nemyslím, že sa spáli extra veľa enrgie, varím v rúre pomerne často a mám stále peplatky za elektrinu pri nie vysokej zálohe.
1x pusta1
kukulienka71
Dala si mi vyčerpávajúcu odpoveď, ďakujem. Zvolím si to niekoľkohodinové varenie v rúre na nízkej teplote. A potvrdzujem, že sotva badateľným varom ostáva zelenina aj po niekoľkohodinovom varení al dente.
pusta1
@kukulienk71 , súhlasím s tebou, na budúce zvolím tiež pomalé varenie niekoľko hodín pri teplote 130 stupňov C, lebo sa mi toto varenie v rúre veľmi osvedčilo, a polievka bola i teraz výborná, potom bude úplne vynikajúca.
dakujem aj ja tebe.
1x pusta1
pusta1
len pripomeniem výhody tohoto varenia, uvarí sa poriadne i mäsko, zelenina skutočne zostane al dente, netreba zbierať penu, vývar je priezračný a silný, veľmi chutný, voda sa nedolieva, varenie pohodlné,
zostane kopec voľného času na iné veci.
1x pusta1
radox1
varenie v rure vyuzivam hlavne pri dlhsej tep.priprave-slepacej a hovädzej polievky.necham zovret na platni,a potom do rury 130-140°na asi 4 hodiny.pri tak vysokych teplotach ako je uvadzane hrozi ze vykypi a zas.re celu ruru,a aj zakali.dalsia vyhoda je ze maso je ako vata,hlavne to hovädzie.
pusta1
@radox1 , no nevykypelo, lebo išlo do rúry všetko studené a v studenej jenskej mise. kým sa jenská misa zohriala a prehrial obsah, to ten uvedený čas potrebuje.
hned nemalo požadovanú teplotu, v tom to je.
iné by bolo, keby že nie v jenskej mise, ak by som robila v inej nádobe, napr. v hrnci smaltovanom alebo v nerezovom, vtedy súhlasím s tebou.
vykypenie by hrozilo, ak by som celé najprv zohriala nad priamym plameňom ako ty robíš a potom dala pri tejto teplote do rúry, tu nie.
ja by som nerobila tak, že najprv zohrejem nad priamym plameňom a až potom zohriate dám do rúry, ked, tak všetko od začiatku, ako som uviedla v postupe ide o pohodlné varenie v rúre v tomto recepte, nie o kombinované varenie. tie ostatné polievky ešte len skúsim.
radox1
asi si este nevarila hovädzie na polievku.rebra,slabinu,predne....
kazdemu sa zrejme stalo ze aj po 3-4 hodinach pomaleho varu na platni to maso bolo tazko pozivatelne.v rure ide teplo zo vsetkych stran,a este sa mi nestalo aby som si to maso nedal s chrenom,nakolko bolo uplne makke.dalsia vyhoda je, ze pocas varenia do kuchyne nevkrocim.
1x kakavo
pusta1
@radox1 , nie, ešte som nevarila v rúre inú mäsovú polievku.
aj tak by som ju obila od začiatku do konca v rúre pri nízkej teplote pomalým varením niekoľko hodín.
o výhodách tohoto varenia som napísala už predtým ako aj o teple pri nepriamom varení.
pusta1
@garanco , napísala som predsa, prečo som varila v rúre.
nespotrebovala som veľa energie, aj o tom som písala
1x pusta1
pusta1
@radox1 , tvoj komentár je pod mojim receptom a prepáč, nenapísal si, že to patrí @garanco , neoslovil si ju.
avšak v pohode, vysvetlil si.
nabudúce napíš, komu adresuješ svoj komentár.
dakujem.
1x pusta1
radox1
no vidis pusta,cele zle.kedze chcem maso stavnate zjest s chrenom,tak ho musim vlozit do vriacej vody,aby stava ostala vo vnutri.
pusta1
@radox1 , aké zle??? o čom to tu rozprávaš zase???
nepísala som vôbec nič o tvojom mäse s chrenom, ani o vkladaní mäsa do horúcej vody pre tento tvoj účel som nepísala vôbec nič.
ty si rob ako ty chceš, ja to tak ale robiť celkom iste nebudem.
nerobím mäsovú polievku pre mäso s chrenom, a túto už naozaj nie, ušlo ti, že je to kuracia polievka. :-)
1x pusta1
boxik
Bod varu vody je vždy , či je to v rúre alebo v zakrytom hrnci 100 stupňov takže variť polievku v rúre je možno pohodlné , ale zbytočné. Z kuchynských potrieb má čo sa týka varenia význam jedine tlakový hrniec , pretože tlakom bod varu vody stúpa ,fyzika jednoducho nepustí. nak proti polievke a jej vlasnostiam nič nenamietam.
marcel83
"pretože tlakom bod varu vody stúpa"

Skôr klesá, nie?
boxik
@marcel83 stúpa , napríklad horúcovody kde sa tento jav využíva majú vodu teplú cez 130 stupňov.Myslím že je jasné že tlakom stúpol bod varu zo základných 100 na tých 130 a viac stupňov.To je aj pôvodca toho zázraku s tlakovým hrncom.
boxik
To sú len technické veci a nič to nemení na tom že nám tu pusta opäť predviedla svoje kuchárske umenie a uvarila a prezentovala jednu fajnovú polievočku .
marcel83
Áááá, áno áno. Pravdu máte. Čím vyššia NV, tým nižší AT a tým nižší bod varu. Čiže v tlakáči opačne. Tam je bod varu vyšší. Ospravedlňujem sa - moja chyba.
pusta1
@boxik , @kimlo , len pripomeniem, že som varila v jenskej mise v rúre, nevarila som v žiadnom tlakovom hrnci.
nejde o skrátené varenie v kukte, ide o nepriame varenie v rúre
1x pusta1
pusta1
@marcel83 , nič nezmením!!!
svoje nacionalistické a šovinistické vášne si nechajte iba pre seba.
vy mne nemôžete rozkazovať, to môžete tak doma svojej žene, ak si to od vás nechá D
dstarajte sa o seba!
pusta1
Milý@boxik , tvoje krásne hodnotenie mojej polievky ma veľmi potešilo, od teba si to veľmi vážim.
dakuiem.
pusta1
Milý@boxik , tvoje krásne hodnotenie mojej polievky ma veľmi potešilo, od teba si to veľmi vážim.
dakujiem.
marcel83
Aha.... A Vy keď kážete @redakcii , aby zmenila české slovo českej prispievateľky, to nieje, ako Vy píštete, nacionalistické a šovinistické? Vodu kážem, víno pijem. Ale veď čo iné z Vás mohlo vystáť, všakže?

P.S.: Ten koment vyššie má súvis s tým, že sa nestretnem s ježibabou na súde, tak ako mi bolo vyhrážané.
pusta1
nevyhrážala som sa vám, oznámila som vám iba.
a k tomu druhému DDDDD
1x pusta1
evanaaa
Polievku v rúre som neskúšala, len raz dusiť mäso a to sa mi celkom páčilo. Inak, aká strata vitamínov, vyparia sa? Myslím, práveže sa vyvaria do polievky a taká mrkva ich má zachované ak je varená, viac ako surová ( vit.A, karotén....to pre @smejkad ).
smejkad
pre @evanaaa
vitaminy su termolabilne, teplom sa meni ich chemicka struktura pripadne priestorova orientacia molekul a tym padom prestavaju mat v chemickych premenach tela tie ulohy, ake su u nich najcennejsie
stupen poskodenia vitaminov zavisi od casu a teploty, nemusi to byt ani 100°C
preto vitaminy, enzymy a podobne latky radime medzi takpovediac zive zlozky potravy, teplo, pridlhe skladovanie a podobne vplyvy ich nicia
preto v jablku dovezenom z juznej afriky nemas okrem vlakniny, vody a trochy mineralov nic, len chemiu, ktorou bolo nastriekane, aby vydrzalo cestu k nam, bohuzial :-(
dobryhrncekvar
@evanaaa má pravdu, pre @smejkad :
Varená či surová
Mrkvu by sme mali konzumovať predovšetkým tepelne upravenú a v kombinácii s tukmi. Betakarotén sa z mrkvy rýchlejšie uvoľní, ak ju varíme či dusíme. Z takto pripravenej mrkvičky získame až 60 percent betakaroténu, kým zo surovej mrkvy je to len asi 5 percent. Vhodnejšie je tiež mrkvu postrúhať alebo pokrájať na menšie kúsky. Naruší sa tak povrch buniek a karotén sa rýchlejšie vyplaví z mrkvy von. Keďže sa Betakarotén rozpúšťa len v tukoch, mrkvu varíme alebo dusíme spolu s tukom, alebo aspoň zjeme s kúskom tučnejšieho syra. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte aj do nej lyžičku panenského oleja. Ako prevenciu proti rakovine je lepšie mrkvu variť vcelku, a až uvarenú pokrájať na menšie časti. Pri varení sa totiž z malých kúskov vyplaví do vody väčšie množstvo účinnej látky falkarinolu. Ak však varíme celú mrkvu, zostaneme v nej falkarinolu až o štvrtinu viac. Konzumovanie surovej mrkvy má však tiež svoje prednosti: vláknina zo surovej mrkvy lepšie prečistí žalúdok i črevá a napomáha pri zápche.
pusta1
@evanaaa , tiež dusím a varím v rúre, je to veľmi dobrý spôsob.
dakujem za tvoj komentár.
pusta1
all, nechápem, čo toľko špiritizujete o všetkom možnom inom, ked som dala recept na polievku.
pusta1
@all , nechápem, čo toľko špiritizujete o všetkom možnom inom, ked som dala recept na polievku.
už len čakám, kedy kto začne pitvať kura a nie hodnotiť polievku, ako takú :-)
1x pusta1
smejkad
to plati aj pre paradajky, nie len pre mrkvu, ale betakaroten je karotenoid, nie original vitamin, podstata ostava , dakujem za doplnenie
pusta1
@smejkad , však ja viem, že vy v dobrom.
nič sa nedeje, len som vyjadrila svoj názor,
prosím, aj ja len v dobrom.
1x pusta1
pusta1
@dobryhncekvar , pridala si perfektné obsiahle doplňujúce informácie, s ktorými možno len súhlasiť, áno betakaroten je prekurzorom vitaminu A a rozpustný v tukoch.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia