Polievka z pečeného baklažánu s parmezánom
Autor receptu: nazarboncuk
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr upečieme baklažán: umyjeme ho a na viacerých miestach prepichneme nožom. Vložíme do vyhriatej rúry (220 °C) a pečieme asi hodinu, kým nezmäkne. Potom ho necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a necháme odkvapkať. Nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Potom pridáme nakrájaný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme dužinu z baklažánov, nakrájané paradajky, bazalku, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni asi 30 minút.
- Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a na záver ešte môžeme zjemniť dvoma-troma lyžicami mlieka. Ešte necháme prejsť varom, ak treba osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
- Polievku podávame s nastrúhaným parmezánom a nasucho opečenými krajcami chleba. Dobrú chuť.