Hubová polievka
Hubová polievka

Polievka z lievika fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 26. septembra 2018
Polievka z lievika (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept som objavil v zošite s receptami, už ani neviem odkiaľ som ho získal, tak som sa rozhodol ho vyskúšať. Mám ešte minuloročné zásoby Zobraziť celý popisRecept som objavil v zošite s receptami, už ani neviem odkiaľ som ho získal, tak som sa rozhodol ho vyskúšať. Mám ešte minuloročné zásoby sušeného lievika trúbkovitého, je to všestranná huba na rôzne použitie. Požívam ju pod mäso, pri pečení a dusení, alebo ako korenie do omáčok a polievok. Samozrejme, dá sa použiť aj iný druh sušenej huby.

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

1 hrsť sušený
2 ks
2 ks
3 ks
1 ks
2 PL
podľa chuti
1 KL
2 PL
1 KL
na ozdobu do taniera




Postup

  1. 1

    Lievik namočíme na pár hodín do vody, najlepšie cez noc.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu dáme do hrnca skaramelizovať na troche masti.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom zalejeme vodou a privedieme do varu.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú rascu.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame si zemiaky na kocky, pridáme do polievky a varíme do mäkka.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú huby aj zelenina mäkké, správíme zápražku. Na masti upražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme hladkú múku a opražíme do svetlohneda. Odstavíme, pridáme mletú papriku, necháme ju v tuku dobre rozpustiť, a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame do hladka a za stáleho miešania pridáme do polievky.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polievku necháme variť na miernom ohni ešte asi 15 minút.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na tanieri posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom alebo pečivom.

    Polievka z lievika (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Nejsem houbař a lievik je pro mě houba, kterou jsem ještě nezaznamenala. Díky za rozšíření obzorů. Polévka vypadá moc dobře, teď by talíř horké, voňavé polévky přišel k chuti. Vpašovala bych kožu ze slaninky vyvařit.
@Kimlo včera jsem pekla chlebík. Radil si mi vysypat ošatku solamylem, také někdo přispěchal s pohankovou moukou. Tak včera jsem šla do pohankové mouky a ten fofr při vysypávání bochníku na desku do trouby mě dostal. Trochu je povrch chleba "šmirglový", ale to vychytám. Půjdu do mixu pohankové, solamylu a trochy ražné múky - už se těším na další kolo!
Díky za posun, zase jsem o kus dál, díky Vám, milým Varechárom. Za nic si nevzpomenu druhého laskavého rádce, ani jsem nenašla tu konverzaci, uběhlo dobře měsíc. Ještě jednou všem moc děkuji!!
bubaya
Aj ja som myslela, že to bude niečo na spôsob polievky zo sekery. Lievik poznám, ale nezbieram, že sa to volá lievik, som nevedela. Čo nepoznám, je zápražka s cibuľkou, tak keď budem nabudúce variť takúto polievku, vyskúšam.
2x kimlo a haji
kimlo
@Bubaya (26.9.2018 19:10)
Zbieraj a vyskúšaj, je to naozaj dobrá huba a keď sa vyskytne tak v hojnom množstve, oplatí sa ju nasušiť do zásoby. Zápražka s cibuľou sa vyskytuje aj v iných receptoch, najmä v polievkach, držal som sa postupu tak preto som ju aj robil. Možno by bolo dobré skúsiť tu cibuľu dať na začiatku s tou zeleninou, asi to tak nabudúce skúsim :-)
kimlo
Vďaka Vám všetkým za komentáre, potešili ma, hádam recept aj vyskúšate. :-)

haji
@Bubaya (26.9.2018 19:10)
Cibulovú zápražku dávala moja starká do strukovinových, hubových, kelových, kapustových a bůhvíjakých polévek, stejně tak sa u nás cibulovou zápražkou zapražkou robí tzv. "moravské zelí". A určitě bych našla i další recepty. @Kimlo dát cibuli na začátku varu můžeš. Ale chuť cibulovej zápražky to mat nebude. Vyzkoušej, podle chuti poznáš rozdíl.
1x kimlo
bubaya
@Kimlo (26.9.2018 19:28)

CIbuľu na začiatku dávam, ale keď robím huby, tak ich len podusím na masti. Do strukovín zas cesnak, do moravského zelí postrúhaný zemiak. Takže nabudúce vyskúšam tento postup. Teraz som si spomenula, omama dáva cibuľovú zápražku do kyslej zemiakovej polievky a je výborná. Ja, keď ju varím, nikdy neviem utrafiť tú jej dobrú chuť. Tak tam je pes zakopaný, v zápražke. No zas som o dačo múdrejšia. :))
2x haji a kimlo
haji
@Bubaya (26.9.2018 21:57)
Do tmavších pokrmů doporučuji cibulku orestovat do červených okrajů. Teplota dál pracuje i v mouce s tukem, cibulka se dále barví - s tím je třeba počítat. Chuť je intenzivnější, silnější. Chce to najít si svoji chuť. Jde to natrénovat.
radox1
pekne,cibulovu zaprazku s cibulou pouzivam do sytnych polievok ako fazulova,drzkova.............,ale hned na zaciatku,aby sa stihla cibula rozvarit,alebo ju prejdem pon.mixerom,cim aj polievku zahusti,cize bodom c.7 by som zacal.takuto podobnu polievku som uz davnejsie varil,je to velmi chutne.
1x haji
zolik
Si ma inspiroval. Prave ju varim z cerstvych - hribnik jelsovy.
bembo
Rád by som vyskúšal aj túto polievočku(tvoju kuriatkovú robievam automaticky keď sú kuriatka v akcii),len neviem, či sa dá lievik trúbkovitý kúpiť aj v obchode.Ináč vyzerá super.
sracz
... polievka vyzerá prudko jedlo a určite stojí za skúšobné navarenie, ochutnanie a zjedenie veľkou lyžicou. Tvoj typ zápražky sa používa už od nepamäti aj v našej rodine po meči i po praslici! Maj pekné dni Chillicowboy, kamarát zo Záhoria a ak Ti vyjde čas, daj mi prosím vedieť, ako dopadli moje semienka štípľavých papričiek v Tvojich podmienkach. Ahoj, ciao_ky a sevas!
1x zolik
mitzy
Vyzera super. Po precitani nazvu polievky som si predstavila, ze to bude mat nieco s alchymiou, laboratoriom, tajomnymi schodmi a pomocnikom Igorom, zableskom a smiechom nad polievkou, ktora sa bude pomaly prelievat cez lievik. Vsade trochu dymu, cierna macka na okne. A ono je to inak :) Mám sušené hríby, navnadilo.
haji
Zdravím, @Kimlo ! Jsem tady opět s poznámkou k chlebíku a vysypávání ošatky. Dnes jsem vysypávala mix pohankové a ražnej múky. Opět rychlost blesku vyšupnutí těsta z ošatky do trúby! O poznání lepší, méně šmirglový povrch hotového pecnu chleba. Příště přidám třetí díl, a to solamyl. Díky za dobré rady! Přeji krásný podzimní víkend!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia