Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. decembra 2014
Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept)
Foto: sracz

Variť podľa rcp pre „cukrovkárov“ je nielen zdravé, ale aj chutné! Chorému pomôže a aj zdravý sa „pošmakuje“! Inšpirácia z KK „Robyn WEBB, M.S.: Zobraziť celý popisVariť podľa rcp pre „cukrovkárov“ je nielen zdravé, ale aj chutné! Chorému pomôže a aj zdravý sa „pošmakuje“! Inšpirácia z KK „Robyn WEBB, M.S.: Eat to beat diabetes; 2003“, z ktorej pochádza aj námet na tento rcp (str. 111) „Greek-style lemon chicken soup“! Kombinácia zeleniny, ryže, kuraciny a citróna je vhodnou zmenou pre všetkých, ktorí chcú užívať svet v zdraví! Rcp som sľúbil Mirkovi Vaškovi, Moravákovi so spišskými koreňami, spolusapérovi z bratislavských Kutuzoviek a milému kamarátovi.

4÷6
porcie
5÷7 minút
príprava
25÷30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600-800 g bez kože a kostí
1 ks väčšia žltá
3-4 ks stonky
1 ks veľká
11-15 ks
1 ks väčší na šťavu a kôru
1 viazanička
1 200-1 500 ml studená
120-150 g guľatá
2 ks celé
1 PL




Postup

  1. 1

    nemusel som toho veľa pripraviť, ale výsledný chuťový efekt stál za to; kto rád aj čerstvý kôpor, môže ho pridať

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do polievkového hrnca som vložil umyté kuracie prsia, cibuľu pokrájanú asi na 5 mm disky, zelerové stonky, umytú neolúpanú pokrájanú väčšiu karotku, guličky čierneho korenia, citrónovú kôru (iba škrabkou na zemiaky odkrojené pásiky z hornej časti umytého citróna) a viazaničku čerstvej petržlenovej vňate. To všeko som zalial asi poldruha litrom studenej vody, pridal PL soli a priviedol do varu. Hneď na to som znížil zdroj tepla a nechal variť asi 15÷20´, keď už kolieska mrkvy boli skoro mäkké. Penu nebolo potrebné zbierať, lebo sa žiadna nevytvorila!

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    mäso som uložil na tanier, polievku som precedil do pomocného „vajndlinga“ a vývar vrátil do hrnca; moja krajšia ½ „frfľajúc“ (nemá rada, keď varenie prerušujem fotografovaním) vsypala do vriaceho vývaru umytú a odkvapkanú ryžu (ja som pridal aj na „broky“ pokrájanä halúzky petržlenovej vňate; lístočkami posypem jednotlivé porcie až na tanieroch) a než sa uvarila,

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokrájal som na „gustušné“ kúsky uvarené kuracie prsia; mrkvu som nechal v sitku a všetko ostatné „putovalo“ do odpadu (no všetko, priznávam sa, že petržlenovú vňať som zjedol)

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájané mäso som vrátil do hrnca s vývarom a „skoro“ uvarenou ryžou

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    akože nič nepočujúc som mojej lepšej a šikovnej Láske „dovolil“, počas pomalého, ale neprerušovaného, miešania „korunovať“ polievku a vliať do nej dôkladne „rozhabarkované“ dve vajíčka, zmiešané so šťavou z jedného celého citróna (kôra sa varila s mäsom); Poznámka: vajíčka dobre rozšľaháme, pridáme šťavu z celého citróna, pred „kompletizáciou“ do výslednej podoby, ich zmiešame s 2÷3 polievkovými naberačkami ochladeného vývaru (v horúcom by sa „zrazili“ a až potom vmiešame do hrnca odstaveného zo zdroja tepla!!! Necháme krátko, 2÷3´ zvrieť, takže za „nejakú ½ hoďku, Maruška fertig, prikri sa“!!!

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tak a do hrnca už iba vrátiť kolieska uvarenej mrkvy_karotky (v originálnom rcp ju taktiež vyhadzujú do odpadu) a polievka je hotová

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na tanieri potom vyzerá takto, alebo v miske

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto. Jedna porcia tejto polievky predstavuje 225 cal, 5 g tuku (2 g saturovaného), 157 mg cholesterolu, 78 mg soli, 20 g carbohydrátov, 1 g cukru, 24 g proteínov, ale žiadne vlákniny. Je dobrým zdrojom železa, fosforu, ribiflavínu, tiamínu, viatmínu B6 a vitamin B12

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    africké fialky tento adventný čas predvianočný využívajú na oddych, ale zato vianočný kaktus kvitne jedna radosť (tento má lososovitú farbu) v spoločnosti bobkového listu od nás, z Domova!

    Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

cesminaz
Super polievocka ;-) ukladam a istotne vyskusam! Podla surovin usudzujem,ze chutovo sa podoba tureckej chuti.Len my tam davame jogurt s vajcom rozhabarkovany a ty v recepte rozhabarkovane vajce s citronom :-) V zivote som takto vajce neskusala,ale urcite podla teba tuto polievku vyskusam! Vdaka @sracz :-)
pusta1
milý@sracz , na túto polievku - životabudič sa chystám už dávno, vôbec nie je ľahké ju uvariť, vyhral si s ňou, je vynikajúca, nádherné fotky, skvelý postup, úžasne sa ti vydarila :-)))))
po zásluhe ***** dávam, oveľa viac si ich zaslúžiš za krásny výkon, ktorý si podal týmto receptom.
babkamt
chutná polievka, takúto som ešte nevarila. Uložila som si ju do kk na vyskúšanie. 5*
pacik
Uložená, ohviezdičkovaná a určite čoskoro vyskúšaná. Aj môj vianočný kaktus kvitne jedna radosť :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Veľmi pekne spracovaný recept, isto výbornej chuti.Chcem sa Vás poprosiť otázku, ked dáte vajíčko do polievku nevyzrazi sa, lebo ja ked dám vajíčko vždy taká vlákna sa urobí.ste šikovný a galantny muž:-)
spisakmirko
Zdravím tě, ty můj slovenský braček! I když mám pro cukrovkáře spoustu receptů, tato polévka je něco úplně jiné! Je velmi chutná!! Díky za recept!!!!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia