Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. októbra 2016
Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept)
Foto: sracz

Jeseň je v plnom prúde a s ňou mnoho plodov zo záhradiek, polí, sadov i lesov a lúk. Mnohí z nás, prepadli čaru a Zobraziť celý popisJeseň je v plnom prúde a s ňou mnoho plodov zo záhradiek, polí, sadov i lesov a lúk. Mnohí z nás, prepadli čaru a chuti rôznych tekvíc. Moja presladká mamka, B. P., milovala našu klasickú, slovenskú podlhovastú bielu s jemným pistáciovým nádychom. Ja som si tu obľúbil „pumpkins“, pečené s jemnou posýpkou hnedého cukru, či v krémových polievkach. Na strane 159 „Monastery Soups“ sme s mojou lepšou ½ objavili, ďalší, tentoraz variant s varenou. Aj tento chutí lahodne a v chlade Vás jemne zahreje!

6-8
porcií
15 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5-2 l
2-2,5 l
500-600 g
2-3 ks väčšia
1-2 ks väčšia
10-12 ks
3-4 strúčiky
3-4 ks
1 štipka
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté (alebo biele)
750-800 ml
75-80 ml
1/4 ks čerstvo strúhaný
1-2 PL
250-333 ml čerstvá
podľa potreby
250 ml




Postup

  1. 1

    Mních, brat Victor-Antoine d´Avila-Latourrette, v kuchárskej knihe „Twelve Months of Monastery Soups“ túto polievku uvádza pod názvom „Potage au Potiron“ a predstavuje ju ako jednoduchú. Ja som rcp obohatil o mladú cibuľku aj s „pierkami“ a muškátový oriešok, mlieko som „rozriedil“ s 250 ml šľahačkovej smotany (~ ½ & ½) a úplne na záver som hotovú polievku v hrnci „korunoval orechom masla“ .

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekvica bola tróóóšku väčšia, tak som ½ z nej, aj s umytou kožou, pokrájal asi na 25-30 mm hrubé „mesiačiky“.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladal na pekáče s papierom na pečenie, po obidvoch stranách posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pokropil kukuričným olejom a piekol pri 180 °C (360 °F) 33´ na jednej strane, po poobracaní som ich „poprášil“ hnedým cukrom a dopiekol ešte raz 33 ´.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhú ½ tekvice som po „nasegmentovaní“ olúpal, pokrájal na kocky.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spolu so zemiakami a karotkou vložil do vriacej vody vo väčšom hrnci, spolu s bobkovým listom.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po krátkom prevretí som pridal aj pokrájané cibule (½ „pierok“ som odložil na ozdobu), pokrájané strúčiky cesnaku, tarrangon (estragón), soľ i čMČK a po premiešaní nechal 20´variť.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som teplotu zredukoval na ½ a polievku ešte 20´ dovaril.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bobkové listy splnili svoju úlohu, tak som ich z hrnca „vylovil“, zeleninu pomocou ponorného mixéra rozšľahal, polievku zmiešal 50-60 ml slnečnicového oleja a s necelým litrom „emulzie“ plnotučného mlieka a šľahačky.

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Posypal čerstvo strúhaným muškátovým orieškom, ešte necelých 10´ nechal prevrieť, pridal kopcovitú PL masla, aby sa mi na polievke nevytvorila kožka...

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a za horúca servíroval, posypanú lístkami čerstvej petržlenovej vňate (halúzky som pokrájal a pridal k variacej sa zelenine), v horúcich tanieroch (na dne s pokrájaným zvyškom „pierok“ mladej cibuľky), s krutónmi a opečenými ½-mesiačikmi tekvice. Pomaly prichádza november (v nedeľu 30. októbra, sa prechádza na zimný čas) a táto krémová polievka Vás zahreje podávaná trebárs aj na raňajky!

    Polievka z kláštornej kuchyne s tekvicou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

monty469
Hmm, v tejto polievocke su same dobroty, preto musi byt famozna a ako stvorena na sychrave jesenne dni. Vyborne :-)
frezia68
Ani som nevedela,že mnísi v kláštore sú takí labužníci.Skôr mi kláštor evokuje striedmosť a chudobu,ale asi sa mýlim.No Tvoj výtvor na tanieri je lákavý,len bylinky vždy krájam na drobno(asi preto,že zuby už trocha štrajkujú).Koľko l polievky si navaril?Len aby som vedela korigovať množstvo mlieka,tiež používam len plnotučné.Síce z inej tekvice,ale vyskúšam podľa Teba :-) .
sracz
Ďakujem Vám srdečne za odozvy a prikladám "bónus_foto", na ktorom 31. októbra 2011, varím kotol plný "pumpkins"!


cesminaz
Vyborna polievka,ja mam taketo rada.A ta tvoja fotka je zabavna :-) To si niekde v škole alebo pre koho si varil? :-))
1x manya
jozka2
Polievocka nema chybu,urcite skusim.Tiez sme kupili tekvice a chcela som z nich urobit polievku.Mam rada na sladko s ryzou,robievala ju moja svagrina svojim detom a oblubila som si ju aj ja,Vdaka za recept a prilohu opecenej tekvice.Kupujem,neviem ako sa vola,doma sme to volali peciarka,je vo vnutri velmi oranzova a najlepsia je pecena doma na obycajnom sporaku,teraz ju mozem podla teba ochutit a upiec t v rure.
patroveckypitrs
Kamarát @Sracz to by aj mňa zaujímalo čo ide do toho kotla na "pumpkins", rád by som to skúsil v kotli navariť. Možno že by sa zaviedla nová tradícia. Vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia