Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Už je to veľa rokov, čo som varila polievku z bažanta, asi rok sa na ňu chystám, ked som na No.Salty objavila tento krásny recept na bažantiu polievku s vínom. Pošťastilo sa mi dostať bažanta, dnes som ju s radosťou uvarila a je naozaj fantastická. Ide o polievku z divého vtáka, ktorá je voňavá, výrazne korenenej aromatickej ostrej chuti, vylepšená kvalitným suchým vínom,je nádherne voňavá po použitých ingredienciách, má krásnu žltú farbu, je to silný vývar s liečivými účinkami, je úžasná.

6-8
porcií
60 minút
príprava
150 minút
na 70-80 °C

Postup

  1. Bažanta som zaliala studenou vodou, aby som ho mohla dočistiť, zbaviť krvi a nečistôt, broky som nenašla v bažantovi,umyla som ho poriadne pod prúdom studenej vody,...
  2. ...osušila som ho kuchynskou papierovou utierkou a rozsekla na doske na polovicu, ešte som ho dočiistila, išlo to dosť ťažko a koža sa ľahko trhala.
  3. Na hovädzie kosti som uložila obe polovice bažanta, ...
  4. ...zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody, osolila, pomaly som uviedla do varu, varila som ho na slabom ohni pomaly za priebežného zbierania peny - asi 120 minút, kým mäsko nebolo takmer mäkké. Bažant má pevné, tuhé mäso ako každá divina, preto vyžaduje dlhšiu prípravu ako kura.
  5. Zatiaľ som očistila všetku zeleninu, pokrájala som ju na menšie kusy.
  6. Pripravila som si všetky koreniny i šafrán.
  7. Ked bolo mäsíčko bažanta takmer mäkké, pridala som zeleninu, chilli papičky a koreniny.
  8. Varila som daľších 30 minút pomalým varom, kým bolo mäsko úplne mäkké, skúsila som do neho pichnúť vidličkou, vbehla ľahko,...
  9. ...vtedy som si pripravila Chardonnay,...
  10. ..priliala som ho do hotovej polievky, vypla som plyn a nechala som polievku asi 30 minút odstáť.
  11. Potom som vybrala mäsíčko a zeleninku do misy,....
  12. ...vývar som scedila, časť som odobrala, uvarila som v ňom domáce rezance.
  13. Na tanier som dala zeleninku uvarenú al dente, uvarené domáce rezance, obraté mäsíčko z bažanta, zaliala som horúcim vývarom a podávala, samozrejme, ja som tam musela mať svoje štipľavé chilli a dubáky:-) Moji chlapi sú veľmi"polievkoví" a táto silná, zdravá a nová sviatočná ostrá a korenená varianta polievky z bažanta s vínom im úžasne chutila :-)
  14. Záber zblízka. Bažant má pevné, veľmi chutné mäsíčko, vývar z neho je mimoriadne zdravý, posilňujúci, polievka bola výdatná, nádherne voňavá, ostrej a aromatickej chuti použitých korenín, krásnej žltej farby, číra, je to úžasná delikatessa, kvalitné suché víno zvýraznilo a podčiarklo fantastickiú chuť tejto polievky, pripravenej ináč ako je obvyklé.odporúčam vyskúšať, bažantia polievka patrí medzi sviatočné a slávnostné polievky a lahôdky. Bažanty žijú na poliach, i v lesoch, najčastejšie v lužných lesoch, ale chovajú sa aj na farmách voľne, dokonca na gazdovstvách na dedinách vo volérach, je známych viac druhov, najznámejší je Bažant obyčajný a mnoho iných, je to kurovitý divý vták.
  15. Ešte som pridala fotku šafránu, ktoý som použila, len veľmi málo, naozaj len na hrot noža.