Polievka šošovicová kyslá s mrkvou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 2. septembra 2014

Toto je jedlo jedno z mojich obľúbených ktoré varievala moja babka a neskôr i ja. Dôraz kladiem na mrkvu viď ďalej foto idú tam Zobraziť celý popisToto je jedlo jedno z mojich obľúbených ktoré varievala moja babka a neskôr i ja. Dôraz kladiem na mrkvu viď ďalej foto idú tam až tri mrkvy.

6 - 8
porcií
60 minút. minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
2 ks
3 ks
4 lístky
4 bobuľky
1 ČL
1 ks
6 strúčkov




Postup

  1. 1

    Tato polievka sa začína variť deň vopred večer. Údené bravčové koleno očistené,umyté, oholené( prosím Vás len nie s manželovým strojčekom), dáme variť do hrnca v ktorom potom budeme variť polievku. Pridáme cibuľu, cesnak, korenia, bobkové listy zo soľou opatrne, lebo údenina je slaná. Varíme pomaly asi 2,5 hodiny až je koleno úplne mäkké. Odstavíme do chladu do druhého dňa mäso necháme vo vode aby nevyschlo. To použijeme na zapekaný karfiol.

    Polievka  šošovicová kyslá s mrkvou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred varením mäso vytiahneme (to použijeme na iné jedlo) a vývar prelejeme cez sito nech je čistý.

    Polievka  šošovicová kyslá s mrkvou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vývar necháme asi do pol hrnca a prilejeme 0,2l vývaru s karfiolu. pridáme umytú šošovicu, očistené a nakrájané zemiaky i očistené mrkvy a dáme variť.

    Polievka  šošovicová kyslá s mrkvou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak je šošovica a zemiaky mäkké pridáme asi 1PL cukru mlieko a mliekovú zátrepku necháme rozvariť a varíme asi 10 minút pridáme za 1Pl octu a dosolíme ak je málo slané pomiešame a odstavíme ak je málo kyslé ocot dolejeme na tanieri. Ja to jedávam zo zemiakovými plackami. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tiginko
že 3 mrkvy :-) Presne ako môj syn, mrkvy, teda všeobecne zeleniny čo najmenej v jedle, odmalička. Už malý kúsoček mu išiel prepichnúť brucho :-)
matata1
he he, človek si predsa musí dávať pozor, aby mu zelenina bok nevydula. Ale teraz vážne. Šošovicu s mrkvou nepoznám, ale kyslú polievku so zelenou fazuľkou, zemiakmi a na kolieska nakrájanou mrkvou zbožňujem.
ivav
Musí byť dobrá, ale nechce sa mi s ňou "hrať" 2 dni.
katarina64
Tiež dávam do kyslej sosovicovej okrem klasických ingrediencii i zeleninu,tak primerane,mrkvu,trochu zeleru alebo keď sa mi nechce s tým zabávať tak trochu mrazenej,najčastejšie tú pod svieckovu ale ako som spominala,naozaj primerane...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia