Polievka Saint Germain, pravá, neskrátená verzia

Autor receptu: bubaya

Toto je pravá Saint Germain, na porovnanie so skrátenou verziou. Je vynikajúca, a chutí mi už len kvôli tomu, že je s ňou viac roboty. Ale pre nóbl návštevy varím skrátenú verziu, ešte to nikto nespoznal, hehe.

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrach prepláchnem dôkladne v studenej vode. Dám do veľkého hrnca variť. Nechám vrieť cca 5 minút, zbieram penu. Vodu zlejem, znova dôkladne prepláchnem, nechám na site odkvapkať.
  2. Nakrájam pór, mrkvu, cibuľu na kocky. Roztlačím plochou stranou noža cesnak. Nelisujem! Pripravím si bouquet garni: Do zeleného listu póru dám bobkový list, vetvičky tymiánu, petržlenu, zaviažem špagátikom.
  3. Nakrájam slaninu na prúžky, blanšírujem 1 minútu vo vriacej vode. Scedím, nechám dobre odkvapkať.
  4. Slaninu dám na maslo opražiť do zlatista. Pridám mrkvu, cibuľu, pór. Opekám 5 minút. Pridám hrach a bouquet garni. Zalejem vývarom, alebo vodou, privediem do varu. Varím cca 50 minút, až sa začne hrach rozvárať.
  5. Vyberiem bouquet garni, polievku rozmixujem tyčovým mixerom. Prepasírujem cez husté sito. Pridám crème fraîche, ešte raz premixujem.
  6. Pripravím si krutóny: Z krajčekov bagety odkrojím kôrku, nakrájam na malé kocky. Na masle ich opečiem do zlatista.
  7. Do taniera nalejem polievku, na vrch pridám krutóny a vetvičku petržlenu.