Polievka s köfte guľôčkami (Köfte çorbası)

cesminaz - fotkacesminaz, 28. októbra 2015
Polievka s köfte guľôčkami (Köfte çorbası)
Foto: cesminaz

Velmi chutna polievka :-)

Suroviny

2,5 - 3 l (alebo bujón)
2 ks mäsitá
 čerstvá malá hrsť
3 PL
4 ks čerstvá stredná
Guľky:
200 g mleté
1 dl surová
 hrsť čerstvá
1 ks
podľa chuti
Na dochutenie:
2 - 3 PL čerstvá




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravime zmes na gulky... V jednej miske zmiesame mäso,ryzu,pokrajanu vnat,sol,vajce a isot podla chuti.Cele to dobre zmiesame.Ak bude od vajca ta masa trocha redsia,tak dajte trosku struhanky,asi tolko,aby to vajce popila a dali sa vam tvarovat malinke gulky :-) Potom dame masu bokom.Mrkvu si pokrajame na tenke mesiaciky,papriku na male kocky a vnat na drobnejsie..

  2. 2

    Do hrnca dame trocha oleja,na ktory dame cca.3PL muky,cize urobime celkom obycajnu zaprazku :-) Muku minutku na oleji za obcasneho miesania osmazime a hned zalejeme nasim vyvarom.Pridame mrkvu,papriku a vnat.Takto nechame spolu varit,kym nebude mrkva uvarena do polomäkka.

  3. 3

    Ked je mrkva dopoli uvarena,tak nahadzeme do nej nase mäsove gulicky a cele to varime dovtedy,kym sa nam gulky neuvaria a mrkva bude tiez mäkka :-) cize cca.15 minut.Tie gulky si mozte pripravit uz dopredu,alebo ich tvarovat a rovno hadzat do polievky..

  4. 4

    Na konci polievku este dochutime citronovou stavou cca.2-3PL ,alebo podla chuti.Po pripade mozte dat aj trosku ml.cierneho korenia,ak chcete. Ma to byt kyslovkava polievka.No a nakoniec uz len podavame :-)

Diskusia k receptu

cesminaz
@torticka .. Isot je turecka cierna susena paprika :-) väcsinou je stiplava.Nahradit ju mozes povedzme chilli,aj ked chilli tu chut nema,ale je aspon stiplava :-)

cesminaz
Inak je cervena,len ju nechaju na slnku do cierna opalit ;-P

tiginko
jedným z mojich snov je dostať sa k tejto zvláštnej ingrediencii a ochutnať ju. Bohužiaľ internet nehlási, žeby som isot mohla zohnať na Slovensku, alebo v Čechách. @cesminaz tuším žiješ v Maďarsku, tam sa dá zohnať? Máme tam nejakých známych a plánujeme stráviť predvianočný víkend v Budapešti, myslíš že tam ho mám možnosť zohnať? Alebo sa dá zohnať len z Turecka?
mijaita
Polivka excelentní, szejne jako kozdy tvuj recept, @cesminaz ! Mam takovou vychytavku - v Kostarice davaji do vyvaru take kapii a mrkev a jeste kousky rapikateho celeru (nas celer neznaji) a je to velmi prijemna kombinace. Treba nekdy zkus. Ja co nejdriv pujdu do tehle polivky, diky uz ted ze tenhle recept!
mijaita
Hezky popsany ISOT
Urfa Pepper (Isot)-Sušená paprika z města Urfa

Většina tureckých paprik pochází z Jihovýchodního Turecka, častá jména která můžete najít na štítkách jsou : Maras, Antep, Adana. A zatímco by sušená paprika z města Urfa mohla být další paprikou v řadě tak tomu tak opravdu není. Urfa nebo lépe (Isot) není jednoduše sušená na slunci jako ostatní variance ale je se sušením zárověn fermentována. Urfa paprika je sušená částečně otevřená a částečně zavřená a to způsobuje tmavší barvu a unkiátní příchuť která kombinuje čokoládu a rozinky a nádechem uzení a s takovou kombinací chuťí je paprika z Urfy jednou z nejvzrušujích koření široko daleko. Používá se do polévek, salátů, tětovin a masa všeobecně.

Více zde:  susan8.webnode.cz/products/a7-tureckych-koreni-ktere-stoj...
cesminaz
Mila @tiginko ja ako Isot,tak aj vsetko turecke,kupujem vo Viedni v Rakusku.Tam su velmi vela tureckych obchodov a v kazdom jednom mas aj Isot,aj pekmez,sumak atd :-) V Budapesti zije vela Turkov a myslim,ze niekde tam istotne bude niaky ten obchod,ale je mozne,ze je/su to mensie skryte obchodiky :-/ ktore je mozno tazsie najst.Ja som tam bola len v restauracii,nie v obchode :-) Ale tuto v tomto mojom recepte  varecha.pravda.sk/recepty/simit-sezamove-kruhy-fotorecept...
@safran a @marikafil spominaju v BA tri obchody,kde by si sa mozno mohla kuknut.Ten obchodik pri Slovnafte poznam,a ak tam aj nemaju,tak si daj s nim jednuducho Isot objednat.On dovaza Tovar z Viedni,tak ti mozno donesie nabuduce aj Isot :-) ..spytaj sa.
cesminaz
Mila @mijaita dakujem za mile slova a budem len rada,ak polievku vyskusas :-) Ta polievka co spominas,mi pripomina chutovo tuto moju polievku  varecha.pravda.sk/recepty/jogurtovo-zelerova-polievka/514...
Je v nej zeller a kapia a tak isto je kyslovkava.Ide do nej sice aj jogurt,ale citron a jogurt nema daleko chutovo od seba :-) Dakujem aj za link,ktory si pridala o Isot paprika :-) Mozem potvrdit,ze chutovo je presne taka,ako tam pisu.Ma nieco z cokolady a aj udeniny :-) My ju mame strasne radi,doda najmä mäsu a polievke velmi dobru,jedinecnu chut :-)
marianne
Ja uz pomaly ani neviem ako hovadzie chuti, tak davno som ho nejedla, ale v tych masovych gulickach moze byt vyborne, ale nemusia byt len z hovadzieho...vyzera to na super poievku, bez nej nemozem, niekedy mi staci ako kompletny obed, 2-3 taniere:-))
mijaita
@cesminaz nešlo odolat, nešlo čekat! Uvařila jsem tři porce, dvě už nemám :-) Při jídle mi došlo, že je to vlastně obdoba toho kostarického vývaru, který mám ve velké oblibě. Vývar je hovězí, silný, v něm ta kapie kousky (minuaturní kousicky) a kousky toho celeru. Podávají ho v bufetech a jíš jen ten vynikající, horký vývar, nebo si do něj dáš maso s rýží. V polívce tvojí jsem vařila asi pul hodiny ty knedlíčky z hovězího masa. Chutná mi na nich nejvíc ta jednoduchost a jemná pikantnost. Skvělá polívka, díky posílám po nekonečných hvězdách :-)


1x 45678
cesminaz
Mila @mijaita polievka vyzera super :-) Som velmi rada,ze chutila :-) Ak spravis vacsie gulky,tak musis varit dlhsie.Ja som robila gulky ako nechet velkosti nieco medzi ukazovkom a palcom :-) Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu s fotkou :-) @katka78 @rybka59 :-) dakujem dievcata :-) @marianne mozes si to spravit aj s inym masom,nemusi byt hovadzie..len nech ma vyraznu chut :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia