Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom „Spanish Cilantro Sup“ s odporúčaním konzumácie za studena, s min. 600´ uložením v chladničke. My sme ju jedli horúcu, vlažnú aj studenú a naozaj sme nedokázali jednoznačne rozhodnúť, ktorá z nich je najchutnejšia. Možno sa to podarí Vám! Výsledná kombinácia chutí cibule, póru, cesnaku a zemiakov, korunovaná čerstvým korianderom, je neprekonateľná!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
33-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. už pri pohľade na základnú zostavu ingrediencií je zrejmé, že som navaril naozaj jednoduchú a zároveň časovo nenáročnú polievku
  2. do polievkového hrnca som nalial 6 PL rastlinného oleja (originál uvádza španielsky olivový /nie extra panenský, ani panenský/, mimochodom aj tu uznávaný za najlepší svetový), na ktorom som po pomiešaní krátko (max 5´) orestoval pokrájané dve cibule (zhodou okolností som mal bielu a žltú, ale na farbe až tak veľmi nezáleží), 6 (oproti 3 v originále), na plátky pokrájaných strúčikov cesnaku a biele časti dvoch pórov;
  3. počas restovania som olúpal a na kocky pokrájal tri zemiaky a na drobno pokrájal aj veľkú kyticu (~ 500 ml) čerstvého koriandera (cilantro); malú kôpku pri pomocnej miske, použijem pri servírovaní hotovej polievky
  4. k orestovanej cibuli s pórom som prisypal kocky zemiakov, premiešal a nechal ešte 2÷3´ prepojiť chute
  5. zostavu som zalial 2 000 ml zeleninového a kuracieho vývaru, prikrytú pokrievkou priviedol do varu, potom ohrev znížil na minimum a slabých 30´ povaril; prakticky, než sa uvarili zemiaky
  6. potom som hrniec odstavil z tepla, polievku zasypal pokrájaným korianderom a ponorným mixérom prešľahal,
  7. pridal som 2 KL soli, ML čerstvo mletého čierneho korenia (originál použil červené „cayenne“ korenie), zarovnanú KL klobásovo-guľášovej zmesi z Komárna a domixoval do „hladko_hladka“
  8. ako som už bol napísal v úvode rcp, vychutnali sme si túto polievku postupne horúcu, potom vlažnú a ráno aj studenú; chuť aj vôňu má výbornú; plný tanier som posypal PL na sucho opražených lupienkov mandlí (v pôvodnom rcp sa nepoužíva), 2÷3 „diskami“ zelenej časti pokrájaného póru a ozdobil lístočkami koriandera. Kto potrebuje, polievku si doplní o opečené krutóny. Dobrú chuť Vám!