Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
V praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre
osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom „Spanish Cilantro Sup“
s odporúčaním konzumácie za studena, s min. 600´ uložením v chladničke. My sme ju
jedli horúcu, vlažnú aj studenú a naozaj sme nedokázali jednoznačne rozhodnúť, ktorá
z nich je najchutnejšia. Možno sa to podarí Vám! Výsledná kombinácia chutí cibule,
póru, cesnaku a zemiakov, korunovaná čerstvým korianderom, je neprekonateľná!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
33-40 minút tepelná úprava |
Postup
- už pri pohľade na základnú zostavu ingrediencií je zrejmé, že som navaril naozaj jednoduchú a zároveň časovo nenáročnú polievku
- do polievkového hrnca som nalial 6 PL rastlinného oleja (originál uvádza španielsky olivový /nie extra panenský, ani panenský/, mimochodom aj tu uznávaný za najlepší svetový), na ktorom som po pomiešaní krátko (max 5´) orestoval pokrájané dve cibule (zhodou okolností som mal bielu a žltú, ale na farbe až tak veľmi nezáleží), 6 (oproti 3 v originále), na plátky pokrájaných strúčikov cesnaku a biele časti dvoch pórov;
- počas restovania som olúpal a na kocky pokrájal tri zemiaky a na drobno pokrájal aj veľkú kyticu (~ 500 ml) čerstvého koriandera (cilantro); malú kôpku pri pomocnej miske, použijem pri servírovaní hotovej polievky
- k orestovanej cibuli s pórom som prisypal kocky zemiakov, premiešal a nechal ešte 2÷3´ prepojiť chute
- zostavu som zalial 2 000 ml zeleninového a kuracieho vývaru, prikrytú pokrievkou priviedol do varu, potom ohrev znížil na minimum a slabých 30´ povaril; prakticky, než sa uvarili zemiaky
- potom som hrniec odstavil z tepla, polievku zasypal pokrájaným korianderom a ponorným mixérom prešľahal,
- pridal som 2 KL soli, ML čerstvo mletého čierneho korenia (originál použil červené „cayenne“ korenie), zarovnanú KL klobásovo-guľášovej zmesi z Komárna a domixoval do „hladko_hladka“
- ako som už bol napísal v úvode rcp, vychutnali sme si túto polievku postupne horúcu, potom vlažnú a ráno aj studenú; chuť aj vôňu má výbornú; plný tanier som posypal PL na sucho opražených lupienkov mandlí (v pôvodnom rcp sa nepoužíva), 2÷3 „diskami“ zelenej časti pokrájaného póru a ozdobil lístočkami koriandera. Kto potrebuje, polievku si doplní o opečené krutóny. Dobrú chuť Vám!