Polievka kelovica – moja aj pôstna (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tohoročný 40 dňový pôst sa blíži ku svojemu koncu. Niekomu ešte možno príde vhod aj tento môj rcp. Polievočku aspoň symbolicky venujem pamiatke mojej milovanej babičke, lady Ann. Ľúbila, veľmi, polievočky, zeleninové zvlášť a spolu s mojou krajšou ½ boli doslova neoficiálne petržlenové kráľovny. Moje lepšie JA podnes spomína na prívarok zo zelenej fazuľky, v ktorom taktiež nechýbala „bunča - bukréta“ čerstvej petržlenovej vňate. Verte a či neverte, tento zvyk dodržiavame aj tu, ďaleko od domova.

6-8
porcií
15 minút
príprava
17 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na dno polievkového hrnca nasypeme 3÷4 PL hrubej detskej krupice (v prípade núdze ju nahradíme hrubou múkou) necháme ju opražiť do „béžového voňava“ a
  2. než sa tak stane, odfotíme potrebné ingrediencie
  3. opražovanie „stopneme“ priliatím potrebného množstva oleja, ja som použil olivový, ale určite budete spokojní aj s rastlinným, kukuričným, alebo slnečnicovým; „pristruháme“ stredne veľkú červenú cibuľu a „pripučíme“ cesnakové strúčiky; krátko porestujeme
  4. asi na takto
  5. priložíme pokrájanú zeleninu, v poradí mrkva, petržlen, kvaka (alebo kaleráb, či rutabaga), stonky zeleru aj s vňaťou, petržlenová vňať aj so stonkami, posypeme koreninami a soľou (alebo vegetou); premiešame a podusíme, než zelenina „pustí“ vlastnú štavu
  6. pridáme pokrájanú menšiu hlávku kelu, vzápätí opäť premiešame, krátko necháme „zdusiť“ so spriatelenými kúskami zeleniny
  7. prilejeme 2 000÷2 500 ml vlažnej vody, necháme „zvrieť“ a po asi 17´ - aj s dochutením - je voňavá pôstna („aj“) kelová polievka pripravená na servírovanie