Batatova polievka

Polievka „Bojovníčka proti chrípke“ (videorecept)

Autor receptu: tvvarecha

Domáca protichrípková „medicína“. Kuchár v televíznom štúdiu TV Varecha nás naučil polievku, ktorá je vraj zaručenou Bojovníčkou proti chrípke. Vyskúšajte. Huby shiitake sú chuťovo veľmi výrazné, podstatne však je, že tieto huby podporujú imunitu a obsahujú veľa antioxidantov. Nezamieňajme s inými hubami. Ak neviete zohnať huby shiitake (my sme ich zohnali v bežnom bratislavskom hypermarkete, ktorý má pobočky po celom Slovensku), tak ich v recepte vynechajte.

15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nakrájame jednotlivé prísady. Cibuľu na malé kocky, bataty (sladké zemiaky) na väčšie kocky, cesnak a čili papričku tiež na malé kocky.
  2. Na strúhadle nastrúhame zázvor.
  3. Bataty naukladáme na tanier.
  4. Cibuľu a cesnak položíme na druhý tanier.
  5. Čili papričku a zázvor položíme na tretí tanierik (stačí menší, keďže kociek zázvoru a čili papričky máme málo).
  6. Do hrnca nalejeme olej, pridáme cesnak a cibulu a orestujeme.
  7. Po pár minútach pridáme zázvor a čili papričku. Premiešame a chvíľu restujeme.
  8. Pridáme kocky batatov a premiešame. A potom nasypeme do hrnca kustovnicu čínsku (goji) a huby shiitake a poriadne premiešame.
  9. Zalejeme vývarom, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.
  10. Na záver rozmixujeme obsah hrnca (ideálne ponorným mixérom ponoreným do hrnca - viď video).
  11. Potom už len osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame. Prípadne ozdobíme a môžeme papať.