Bielková poleva

Poleva na perníčky

Autor receptu: bubaya

Toto je 40 rokmi praxe overený recept na polevu na perníčky. Dúfam, že je tu ešte pár ľudí, čo nemajú nazdobené perníčky, tak niekomu sa možno bude hodiť.

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Práškový cukor si trikrát preosejem cez jemné čajové sitko. To je veľmi dôležité, väčšie zrnká potom zapchávajú dierku na zdobenie. Pridám 1 PL solamylu. Maizenu nepoužívam, nie je snehobiela. Pridám jeden bielok.
  2. Všetko spolu miešam v širšej mise vareškou, kým sa nespoja suroviny, a nevznikne hladká, lesklá masa - cca 10 minút. Nepoužívam šľahač. Šľahaním sa do polevy dostávajú bublinky vzduchu, ktoré potom praskajú a poleva odpadáva. Ak je poleva príliš hustá, zriedim ju citrónovou šťavou - precedenou, aby tam neboli kúsky dužiny. Neriedim vodou, voda vystúpi na povrch polevy. Ak je riedka, zahustím cukrom a solamylom.
  3. Poleva musí byť taká hustá, aby sa neroztekala, ale nie prihustá, aby sa zase dala rovnomerne vytláčať. Naberiem na varešku a lejem nadol - na dres, alebo na vlastný prst, ak sa robí tenký pásik, ktorý sa nerozteká, ale drží tvar, tak je dobrá. Ak sa rozteká, je riedka, treba ešte zahustiť.
  4. Polevu preložím do pollitrového hrnčeka a prikryjem vlhkou utierkou. Ak má stáť dlhšie, zabalím do sáčku, prípadne do potravinárskej fólie. Takto mi vydrží v chladničke 2 - 3 dni. Vždy po použití polevu znovu prikryjem, ináč začne obsychať a kúsky tvrdej kôrky navrchu sa dostanú do sáčku, alebo ho roztrhnú, alebo zapchajú otvor.
  5. Zdobím cez mikroténový sáčok, ktorý je dole hladký, bez zvaru. Dám do sáčku ca 2 PL polevy, vytlačím dlaňou vzduch a zauzlím. Otvor urobím malými nožničkami. Radšej najprv menší, a keď je malý, ľahko sa zväčší, s veľkou dierkou to bohužiaľ opačným smerom nejde. Keď robím väčšie tvary, kde vyplńujem nejaké obrysy, odoberiem trochu polevy, zriedim trochu citrónom, aby sa lepšie roztekala, a takou redšou robím väčšie plochy.
  6. Ak neviete urobiť peknú rovnú čiaru, je možné, že je poleva prihustá, ona sa dá vytlačiť pekná, tenučká, ale väčšinou je potom aj hrbatá. Dobré pernikárky majú polevu dosť riedku, ale zas kreslia tak rýchlo, že sa im nestíha roztekať. Ak sa ani tak nedarí, robte bodky, bodkované perníčky vždy vyzerajú roztomilo, alebo špajdlou čiaročky.
  7. Z tohto množstva pozdobím perníky z pol kila múky.