Tuniakový šalát
Tuniakový šalát

Poke

2010 - bez fotky2010, 17. mája 2017
Poke
Foto: 2010

Raw salat z opacneho konca sveta, jeho moderna verzia. Tradicna bola spomenuta tu na Vareche pred par rokmi. https://varecha.pravda.sk/magazin/raw-food-surova-strava-3-jedla-pripravene-/11268-clanok.html

15 minút
príprava

Suroviny

Variácie extra:
 (sladené japonské ryžové víno)




Postup

  1. 1

    Velmi jednoduchy recept - predjedlo, ked mame pristup k cerstvemu tuniakovi. Tuniaka ( najlepsie z brucha ) nakrajame na mensie kocky.

  2. 2

    Nakrajame jemnejsiu cibulu - menej stiplavu. Tak isto nakrajame jarnu cibulku zmiesame s tuniakom, ochutime sojovou omackou, pridame trochu sladkosti medom, posypeme sezamovymi semienkami hotovo, ( tym ze nemame tradicne suroviny, riasy a candle orech. Ideme na akceptovanu modernu verziu - fuziu.

  3. 3

    V Polynezii sa pri takychto jedlach casto pouziva limetka, ktora " uvari" maso ( ako kokoda salat z Fiji). Plus riasy sa nahradia zeleninou - ovocim. Kreativite sa medze nekladu.

Diskusia k receptu

lenuckaaa
Neviem či je to jedlo do nášho regiónu. Predsa tu nie je taká možnosť zakúpenia čerstvého tuniaka. takže odborníci radia opatrnosť.

Tuniak

Tento druh ryby môže byť kontaminovaný biogénnymi amínmi, ktoré spôsobujú bolesť hlavy a kŕče. Pre tento druh otravy sa používa výraz scombroid otrava. Biogénne amíny sa v tuniakovi vyskytujú pri nedodržaní hygienických podmienok pri spracovaní rýb a porušení chladiarenského reťazca. Najčastejšie sa biogénne amíny tvoria hneď po výlove rýb, ktoré nie sú patrične vychladené na teplotu okolo 1 ° C.

Ak sa tuniak skladuje pri teplote nad 15 ° C potom, čo bol chytený, môže uvoľniť toxín, ktorý nemožno zničiť ani varením. Tuniak bol spojený s 268 epidémiami od roku 1990.
Zdroj :  www.pluska.sk/zdravie/desat-potravin-z-ktorych-vam-mo...
kecemis
Kedze ja ten problem s tuniakom nemam, ako bolest hlavy a krce, urcite si to pripravime. Skvela inspiracia. Vdaka.
tiginko
pociťujem čistú závisť, samozrejme v dobrom. Hlavne čo sa týka toho čerstvého tuniaka. Pozriem u nás vo Freshmarkete, teraz sa tam dajú zohnať vraj letecky dopravené čerstvé ryby. Už som mala od nich lososa, pred mojimi očami ho dočisťovali, v rukavičkách. Bol výborný a musím veriť, že viac-menej čerstvý. Aspoň cena tomu nasvedčovala. Pekne majstre :-)
mitzy
@2010 máš dobré stravovacie návyky, pestré jedlá, surová strava-musíš byť zdravý ako ryba :)
2010
Dakujem vsetkym za pozastavenie, nechcel som v recepte pisat o bezpecnosti surovej stravy - RAW, ale @Lenuckaaa to pridala- dakujem za informaciu co je OK, ale podla nej to vyzera ze len tuniak je nebezpecny preto to povazujem za dost tendecny clanok proti morskym rybam. Pritom velky zdroj nakazy su aj sladkovodne ryby, preto napriklad sa nikdy nepouzivaju v japonsku do sushi, este aj losos musi byt hlboko zmrazeny pred pouzitim.

Už naši předkové si všimli určité souvislosti mezi motolicemi a točením hlavy. Všechny motolice (je jich několik druhů) zhoršují metabolismus, ucpávají žlučovody, zhoršují jaterní testy, zvyšují cholesterol. Setkáváme se i s největším parazitem člověka - škulovcem širokým. Nákaza se vyskytuje častěji v rybníkatých oblastech, například v jižních Čechách je běžná. Zdrojem jsou sladkovodní ryby, nakládané nebo uzené.
 www.zena.cz/zdravi/invaze-parazitu-v-cr-jake-jsou-p...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia