Pohánkové rizoto
Pohánkové zeleninové rizoto s kúskami kuracieho mäska (fotorecept)
Autor receptu: macka78
Prečo je pohánka taká výnimočná?
Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo
veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa
nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu
čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí
krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje
zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje
imunitný systém.
Postup
- Ako prvé si pripravíme pohánku...
Môžete ju pripraviť ako ja teraz... Pohánku premyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou v pomere diel pohánky dva diely vody a varíme cca 5 minút, odstavíme a necháme zakryté 30-40 minút. Alebo si ju pripravíte deň vo pred...
Pohánku premyjeme vodou, zalejeme vriacou vodou a necháme cez noc odstáť zakryté. Ide o najšetrnejší spôsob prípravy.
- Nachystáme si suroviny, ktoré umyjeme a nakrájame. Mrkvu buď nastrúhame na hrubšie rezance, alebo nastrúhame na tenké plátky. Cuketu na malé kocky, špenát nasekáme nadrobno a brokolicu rozoberieme na malinké ružičky.
- Na troške olivového oleja orestujeme najskôr lahodkovú cibuľku, mrkvu, cca po 3 minutách pridáme brokolicu, ktorú som si najskôr dala na chvíľku nad paru, aby zmäkla, ale nie úplne. Pridáme cesnak, cuketu, mrazený hrášok, celé to restujeme asi 10 minút do chrumkava. (Môžete priliať 1 dcl vývaru) Nakoniec prisypeme nasekaný baby špenát a už len chvíľku orestujeme. Ochutíme soľou a korením.
- Do hotovej zeleninovej zmesi primiešame uvarenú pohánku a pridáme kúsok masla. Pri servírovaní posypeme parmezánom.
- Nakoniec si na rozpálenej panvici orestujeme kuracie prsia, ktoré si ochutíme podľa vlastnej chuti, ako Vám vyhovuje. Hotové nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať.... (ja som mala naložené deň vopred)
- Dobrú chuť!