Pohánkové sušienky
Pohánkové sušienky s vlašskými orechami bez lepku
Autor receptu: novalim
Ďalší zo série pohánkových receptov. Tentoraz sme z pohánkovej múky, zmiešanej s vlašskými orechami piekli pohánkové sušienky. Vcelku jednoduchá príprava, výsledkom ktorej sú chutné, orieškové keksíky, ktoré môžete bez výčitiek zabaliť deťom do školy na desiatu. Sladené kokosovým alebo brezovým cukrom, bezlepkové, z jednodruhovej múky. Môžete si ich pripraviť aj v bezlaktózovej verzii, ak namiesto mlieka použijete vodu alebo rastlinné mlieko.
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv v mise vyšľaháme do bleda vajce s cukrom. Potom prilejeme olej a dobre ho rozmiešame vo vajíčkovej zmesi. Ďalej pridáme mleté orechy a vodu (alebo mlieko) a zmes rozmiešame. Napokon vmiešame zľahka pohánku premiešanú so škoricou a kypriacim práškom. V tomto štádiu si môžeme zvoliť cestu, či chceme chrumkavé keksíky (na foto verzia tuhšieho cesta), alebo skôr keksy piškótového charakteru. Pre “piškótové” keksy musí byť cesto polotekuté, t.j. odpadáva z lyžice v redších kúskoch, resp.pomaly steká ako láva. Na rozriedenie cesta možno použiť trochu vody alebo mlieka. Ak chceme keksíky chrumkavé, pridáme striedavo lyžicu orechov a pohánkovej múky, kým sa z cesta nesformuje guľa.
- Piškótovú verziu cesta nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie pomocou zdobiaceho vrecka (robíme bodky, ktoré sa na plechu rozlejú), pre druhú verziu odoberáme cesto lyžičkou (alebo naberačkou na zmrzlinu) a robíme na plech s papierom kôpky, ktoré potom dnom pohára stlačíme do tvaru keksíka. Odporúčame zakaždým dno pohára namočiť do vody, aby sa naň cesto nelepilo.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch 10 - 15 minút podľa veľkosti keksíkov. Pri menších piškótkach bude stačiť menej minút.
- Upečené pohánkové sušienky necháme vychladnúť.