Pohankové palacinky

lan - fotkalan, 1. marca 2015
Pohankové palacinky
Foto: lan

Máte radi palacinky? Aj ja. Ale tie klasické som už dávno nerobila - teraz obľubujem pohankové. Sú bez lepku, vajec, pridaného cukru a na Zobraziť celý popisMáte radi palacinky? Aj ja. Ale tie klasické som už dávno nerobila - teraz obľubujem pohankové. Sú bez lepku, vajec, pridaného cukru a na prípravu netreba olej. Na cesto stačia tri ingrediencie. Zvláštne, však? Chutia výborne - ale ak pri slove pohanka krčíte nos, zrejme ste mali doteraz šťastie len na hnedú pohanku. Hnedá pohanka bola tepelne upravovaná a má výraznú chuť aj pach...vlastne ju tiež veľmi nemusím. Pohanka, ktorú používam je svetlá - neupravená tepelne.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 PL svetlá
2 PL sušená
Plnka:
 panenský
 (alebo mascarpone)




Postup

  1. 1

    7 PL pohanky pomelieme mlynčekom na mak a pridáme k nej trocha vody a miešame - zhustne na kašu.

  2. 2

    2 kopcové PL syrovátky rozpustíme v 1dl teplej vody - keď bude rozpustená, tak ju pridáme k pohanke.

  3. 3

    Dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte vodu aby vzniklo hustejšie palacinkové cesto. Pečieme na panvici bez tuku. Sevírujeme :)

Diskusia k receptu

danda3
Vrelo odporúčam, skúšala som robiť palacinky z pohánkovej múky a boli vynikajúce, vôbec sa netrhali. Pohánku som ešte nemlela, musím vyskúšať aj Tvoj spôsob.☺
francuzska1
Ta pohanka ma byt uz uvarena? Inak, to je recept na tie tvoje pohankove palacinky co pouzivas pri priprave tvojho tiramisu, ze?
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Francuzska1, pohanka sa použije surová, suchá. Recept na palacinky do tiramisu je podobný, ale tam som nedala syrovatku.
marienka44
@Lan , mám rada pohánku, pridávam ju do rôznych jedál, ale svetlú nepoznám.
Tieto palacinky nemôžem robiť, nemám syrovátku a vôbec nie Mogador. :-)
elsena
Tento recept ma nadchol, samotná realizácia už menej :) Tiež som nemala doma syrovátku, hľadala som na internete, čo to vlastne je. Pozrela som si aj tvoj recept na palacinky na tiramisu. Nakoniec som si povedala, že syrovátka s vodou v tomto recepte je len ako náhrada mlieka. Je to tak? Alebo je dôležitá?
Klasické palacinky, len s pohánkovou múkou namiesto bielej, poznám a sú výborné (mám ich radšej na slano). Chcela som niečo nové, tak som sa inšpirovala tvojim receptom. Pohánku som rozmixovala v mlynčeku na kávu, keďže som jej nepotrebovala veľa. Keď som pridala vodu a banán, tak mi "hustejšie palacinkové cesto" nevzniklo, nebolo jednoliate :/ Vravím si, nevadí, zahustím to najemno pomletými ovsenými vločkami. Stále som nemala dosť súdržnú masu, tak som pridala pomletý ľan a chia semiačka (chcela som sa vyhnúť vajcu) a nechala odstáť. Palacinky sa mi na teflónovej panvici nepripaľovali (treba ich opekať na naozaj miernom ohni), ale strašne sa trhali. Tak som tam napokon pridala aj to vajce... Chutili ako opekaná obilninová kaša. Nie zle, ale palacinky to neboli :)
Kto tento recept vyskúšal, poraďte, prosím:
Ako dosiahnuť tenké veľké palacinky? Také, ako z kupovanej pohánkovej múky. Nesmiem primiešať žiadne iné obilniny? Mohli sa mi trhať, pretože som použila veľa banánu?
Som rada, že som našla ďalšie využitie pohánky, mlieť by mi ju nenapadlo. Týmto palacinkám dám ešte jednu šancu, keď nevyjdú, zostanem pri kupovanej múke, mlieku a vajci. A mletú pohánku využijem inak. Ďakujem za inšpiráciu!
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Ahoj Elsena, neviem kde skor zacat :). Pouzila si urcite svetlu pohanku? Lebo ta ked sa pomelie a zaleje vodou, za par minut vyluci taky "sliz" alebo rosol a vznikne cesto samo od seba. Tu susenu syrovatku som jedno obdobie mala casto doma, preto som ju pouzivala takmer do vsetkeho - tu v tychto palacinkach na zjemnenie chute a osladenie.
Niekedy robim pohankove palacinky aj bez syrovatky - len z pomletej pohanky a vody a su tiez ok. Nezvyknu sa mi ani trhat ani lepit na panvicu. Chut je ale nevyrazna. Nechces to skusit tak? Neskusala som davat do cesta banan ako ty, takze neviem ci sa cesto nespojilo kvoli tomu..Daj mi vediet ak to skusis znova :) Drzim palce
elsena
Ahoj Lan, dnes bol pokus cislo dva:) Pohanku mam svetlu, len tej mojej trvalo nejako dlho, kym vylucila nejaky sliz, tak asi preto to nechcelo minule drzat pokope. Dnes som otocila postup a vyslo to! Najprv som pohanku namocila na noc do vody a rano som ju zmixovala. Este musim vymysliet, co tam dat namiesto syrovatky na zlepsenie chuti.
1x iwanna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia