Slaný pohánkový koláč
Pohánková baba (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Prvý krát som to jedol na hodoch u známych. Od vtedy si to robievame, je to gurmánska
delikatesa a ku kvakovej polievke s fazuľou to je
ono.
6 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prví si rozvaríme vodu, do nej dáme opláchnutú pohánku, povarime tri minúty a odstavíme zo sporáku. Zakryté necháme postáť. Pohánka stiahne všetku vodu. Počas tejto doby si slaninu nakrájame na kocky s cibuľou a dáme do hrnca vyškvariť, pekne do červena. Cesnak si očistíme a strúhame na malých okách. Ku koncu škvarenia slaniny a cibule pridáme k nim cesnak. Necháme chvíľu spolu podusiť a odstavíme zo sporáku a necháme vychladnúť.
- Pohánka aj slanina nám chladne, tak si očistíme zemiaky a strúhame na veľkých okách. Pridáme k tomu ochladnutú slaninu a pohánku. Ďalej vajcia, korenie, majorán a podľa chuti osolíme. Poriadne premiešame.
- Plech potrieme poriadne masťou a na to rozložíme pripravenú hmotu. Vložíme do horúcej rúry na 200 °C na pol hodinu. Čas zavisí aký veľký plech použijeme, či je to tenšie, alebo hrubšie. Ja som robil trochu hrubšie.
- Keď sa nám vrch upečie pekne do chrumkava, máme hotovo. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
- Potom si krájame na kocky a môžme vychutnávať. U nás sa robí k nej kvaková polievka.