Slaný pohánkový koláč

Pohánková baba (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Prvý krát som to jedol na hodoch u známych. Od vtedy si to robievame, je to gurmánska delikatesa a ku kvakovej polievke s fazuľou to je ono.

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prví si rozvaríme vodu, do nej dáme opláchnutú pohánku, povarime tri minúty a odstavíme zo sporáku. Zakryté necháme postáť. Pohánka stiahne všetku vodu. Počas tejto doby si slaninu nakrájame na kocky s cibuľou a dáme do hrnca vyškvariť, pekne do červena. Cesnak si očistíme a strúhame na malých okách. Ku koncu škvarenia slaniny a cibule pridáme k nim cesnak. Necháme chvíľu spolu podusiť a odstavíme zo sporáku a necháme vychladnúť.
  2. Pohánka aj slanina nám chladne, tak si očistíme zemiaky a strúhame na veľkých okách. Pridáme k tomu ochladnutú slaninu a pohánku. Ďalej vajcia, korenie, majorán a podľa chuti osolíme. Poriadne premiešame.
  3. Plech potrieme poriadne masťou a na to rozložíme pripravenú hmotu. Vložíme do horúcej rúry na 200 °C na pol hodinu. Čas zavisí aký veľký plech použijeme, či je to tenšie, alebo hrubšie. Ja som robil trochu hrubšie.
  4. Keď sa nám vrch upečie pekne do chrumkava, máme hotovo. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  5. Potom si krájame na kocky a môžme vychutnávať. U nás sa robí k nej kvaková polievka.