Pohánka á lá jaternica

Autor receptu: bubaya

Milujem pohánku a všetko z nej. Toto je ale môj absolútny favorit - rýchle, bleskové, chutné, božské, zdravé. Navyše rýchle, vhodné aj pre mäsožravcov - kým zistia, že nejedia jaternicový prejt, tak je pol porcie fuč. Ak k tomu pridáte zemiaky a podusenú kyslú kapustu, je to vegetariánska zabíjačková špecialita.

2 - 3
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pohánku prepláchnem, nasypem do väčšieho hrnca. Pridám dvojnásobné množstvo vriacej vody, soľ, korenie, majoránku. Najlepšie čerstvú, ak mám. Hrniec prikryjem pokrievkou. Uvediem do varu, pomaly varím cca 10 minút, kým pohánka popije všetku vodu. Odstavím, nechám v hrnci dôjsť.
  2. Olúpem cibuľu, nakrájam nadrobno. Dám do väčšej panvice na olej, alebo bravčovú masť zosklovatieť. Pridám pohánku, Tebi droždie, podľa chuti dosolím, dokorením. Miešam, opekám. Ak je pohánka príliš vodavá, nechám ešte odpariť vodu. Vznikne homogénna kašovitá masa, ktorá sa lepí na varechu, i na panvicu. Tak to má byť, pohánka sa nemá rozsýpať.
  3. Podávam ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom. Alebo ako falošnú jaterničku s kyslou kapustou a zemiakmi.