Podbitá pasuľa

monty469 - fotkamonty469, 21. januára 2016
Podbitá pasuľa
Foto: monty469

V úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept pripravovala moja svokra pravidelne, Zobraziť celý popisV úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept pripravovala moja svokra pravidelne, a v našej rodine už nejak tak ostal a varím ho aj ja. Najlepšie sa k nemu hodí hrubá lokša, ktorú som tentokrát nepripravila, ale ponúkam vám aspoň recept na jej prípravu.

Suroviny

250 g (strakatá)
5 ks
500 ml
3 ks
3 guličky
 podľa chuti
1 ČL
 podľa chuti
 podľa chuti
1 PL
Hrubá lokša:
1/2 kg
600 ml (alebo cmar)
 hrsť
 štipka
1 ČL




Postup

  1. 1

    Fazuľu si deň pred varením namočíme do vody.

  2. 2

    Na druhý deň ju dáme variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Keď je čiastočne uvarená, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ a korenie podľa chuti a varíme do mäkka (ja pridávam ešte pol kávovej lyžičky vegety).

  3. 3

    Keď je všetko mäkké pridáme 400 ml smotany. Vo zvyšku smotany (100 ml) si rozmiešame lyžicu polohrubej múky a vlejeme do fazule. Premiešame, necháme zovrieť a odstavíme.

  4. 4

    Do odstavenej fazule pridáme malú lyžičku masla, ktoré sa pekne rozpustí a podľa chuti ocot (ja pridávam 1 KL).

  5. 5

    Lokša: Múku, kyslé mlieko, soľ, cukor a sódu bikarbónu zhnetieme do valčeka. Nakrájame ho na kusy. Každý kus vyvaľkáme do kruhového tvaru, s hrúbkou približne 0,5 cm.

  6. 6

    Roztopíme si bravčovú masť spolu s maslom, a týmto pomastíme vrch lokše, ktorú sme si vyvaľkali do kruhového tvaru. Následne ju preložíme na polovicu, a opäť pomastíme. Toto opakujeme ešte dvakrát. Následne preloženú lokšu vyvaľkáme opäť do kruhového tvaru s hrúbkou 1 cm a pečieme na suchej panvici z oboch strán do zlatista.

  7. 7

    My si lokšu zvykneme natrieť maslom, takto nám to chutí viac. Tak dobrú chuť !

Diskusia k receptu

smejkad
ja tie lokse poznam bez prekladania ako sodove pagace, vyskusam aj takto, pacia sa mi :-)
kimlo
To môže byť dobré... ja by som si do toho ešte pridal kolieska opečenej údenej klobásky... 5*
alexdidi
Naozaj výborný recept, ktorý robievam dosť často. Ja kombinujem sladkú a kyslú smotanu, niekedy pridávam vývar a mäsko z údených rebierok a najviac sa mi hodí použiť veľkú bielu fazuľu, ktorá sa u nás nazýva papučová. Hneď by som si dala aj s tými lokšami, ktoré robím tiež bez prekladania, ale vyskúšam i také.
comandante161
Možno budem trocha kritický ale tento recept pozná 90% Slovenska, nič výnimočné, pozná to každý u nás sa to volá chudobná fazuľová polievka a nie pasuľa...
kukulienka71
som rada, že si mi objasnila ten názov, počula som ho už, ale nevedela som, o aké jedlo sa jedná. Robievam aj ja doma, len so zápražkou. Pekné recepty dávaš.
monty469
Ďakujem všetkým za komentáre :)

@alexdidi my ešte robievame aj tzv. fazuľu na husto, ktorá je hustejšia a taktiež pridávame údené mäsko :)

@comandante161 množstvo receptov, ktoré sú na vareche pozná veľa ľudí. Ja pridávam to, čo máme radi, bez ohľadu na to, či sa to tu už nachádza alebo nie. A ako vidím komentáre, takúto lokšu každý nepozná, tak aspoň toto môže byť inšpiratívne. V každom prípade ďakujem za názor a prajem pekný deň :)
boxik
Polievka ktorú mám rád a niet k nej čo dodať a s lokšami ani nehovorím, chcel by som niečo k tým lokšiam , chcel som napísať niečo k tým lokšom ako je to v mojom rodisku na západe Slovenska ,ale mašinka ma upozorňuje že je to chyba, asi ten kto to tak zariadil nevie že u nás nie je lokša , ale lokeš a spravidla je to ten zo zemiakového cesta.Ten ktorý je popisovaný v tomto recepte je rómskeho pôvodu, aspoň u Rómov v okolí Košíc je to pomaly základné jedlo a volajú ho „marikle“,keď je vysoký dátum tak aj kyslé mlieko je nahradené vodou. Inak aj my tieto lokše občas robíme a sú celkom chutné , ale tie naše západniarske kde sú zemiaky my aj tak viac chutia.
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá Monty469, pripomenula si mi kuchyňu majej drahej mamičky, ktorá takúto pasuľu aj s prekladanou lokšou robila ako vynikajúcu pochúťku a zemiaky sa tam nevyskytovali ani náhodou. Zemiaková lokša je niečo úplne iné.
Čo sa týka cigánov, pochybujem, že je to súčasť ich jedálneho lístka. Fazuľu nepestujú, a v obcode je dosť drahá, mäká točené klobása je lacnejšia, tak neverím...........
jeka
@Monty469 ,chcela by som sa spýtať,či nevieš rcp.na pasuľu s ciberejom?Ak áno môžeš mi ho poslať?,budem Ti vďačná.K lokšiam,tak ako tu píšeš rcp.ja ich tiež robím,ale ich tiež plním buď tvarohom ,orechami,makom(sú fantastické),lenže tie sa už vypražajú.
monty469
@all Ďakujem za pekné komentáre :)

@jeka svokra volala podbitú pasuľu aj pasuľa na ciberej :) neviem ti zaručiť, že je to to isté, ale tak pravdepodobne áno
boxik
re: asu
Stačí si poriadne prečítať čo som napísal a hneď by bolo jasné že nikto ani slovkom nepovedal že Rómovia jedia či nejedia fazuľu, ja som písal o lokšoch .
motyka
@jeka - do fazule na ciberej sa pridávajú aj sušené slivky a nedáva sa ocot. Ale nielen 2 - 3, aspoň 10- 15 ks. Môžeš pridať lyžicu medu. Podbiješ, ako @monty 469. Pri konzumácií sa buď dosladzuje, alebo prisolí. Podľa vlastnej chuti. K tomu lokše. Ale jedlo sa to aj ako omáčka k zemiakom. Nejedla som to najmenej 30 rokov. Ďakujem za pripomenutie. Najbližšie určite uvarím.
1x abi
jack
Jednoduchý recept,podrobný popis,vrátila si nás do detsva.super.*****
manya
takúto pasuľu a lokše varievala aj moja starká, žila v Novohrade, varievam aj ja, občas vylepším nejakou údeninou;
kecemis
Az teraz ma napadlo, ze mamina nam to robievala, I ked sme to inak volali. Neziadaj meno, si nepametam. Ale urcite viem, ze to bolo vyborne. Vdaka za oprasenie krasnych spomienok.
jeka
Ďakujem@motyka ,ale to nie je ono.Viem,že tam ide okrem fazule aj šťava z kyslej kapusty,zemiaky,údené ,ale dalej som dutá. a tiež sa to pápka s touto lokšou.
motyka
@ jeka - u nás sme do fazule na ciberej dávali slivky, tak ako som Ti napísala včera. Inač ja varím podbitú fazuľu so zemiakmi s rosolom - vodou z kyslej kapusty - nie s octom.. A dávam do fazule variť aj údené mäsko, alebo klobásku. Niekedy aj bez údeného, ako monty 469. Dôležité pri varení tejto polievky - s rosolom je, že fazuľu varíš len s menším množstvom vody a po pridaní zemiakov tiež, aby si pri dovárani mala v hrnci priestor na šťavu z kapusty. Šťavu dávaš podľa kyslosti šťavy. Keď veľmi kyslá, tak menej a opačne. Musíš ochutnať. Privedieš do varu, dochutíš - ja pridávam aj 1-2 strúčiky cesnaku. Ináč ostatné koreniny - ako dáva monty 469, prípadne aj iné, ktoré máte radi. Dokončíš - buď zásmaškou, pričom najprv popražíš na masle a masti aj na drobno cibuľku, alebo , ako monty v bode 3 a nakoniec ešte pridáš opraženú cibuľku - na masle.
Alebo dietnejšie - podbiješ len s mliekom, do ktorého dobre rozšľaháš 1 vajíčko s múkou alebo zemiakovým škrobom. Ako si zvyknutá alebo ako to máte radi.
Dúfam, že som poradila a keď skúsiš, tak sa Ti určite podarí. Nie je čo pokaziť.
Zabudla som včera pochváliť aj polievku monty. Je výborná aj bez údeného. Zdravšia. My ju máme všetci radi. A s lokšou - super . 5*.
monty469
@motyka dakujem.S údeninou varíme tiež ,ale to už je u nás fazuľa s údeným kolenom,alebo fazuľu s údenou slaninkou a to voláme fazuľa na husto.Ak to budem robiť pridám rp
bubaya
U nás sa nikdy nevarilo nič z bielej fazule, poznám ju len s paradajkami z konzervy, alebo v šaláte. Varili to v závodnej jedálni, ale nikdy som nemala odvahu dať si to, zdalo sa mi to také biele, múčne, však tam asi bola jedna smotana na celý kotol. Vyskúšam, aj s lokšou.
lepalo
jeka
ja mam recept na ciberej v origináli, neviem či to pochopíš, ale ak bude treba, dodám preklad
Ciberej
Zoznam surovín potrebných na prípravu jedla:
• pšeňični otrubi
• voda
• suľ
• koper
• kenderične krupi
• kromka z čarnoho chľeba
• pasuľa
Postup prípravy:
Pšeňični otrubi dobre premijeme, dame do harka i z kromku a koprom, posoľime a zaľeme z ľetňu vodu. Zakrijeme harčok a zochabime ho kvaśic na slunku choľem 3 dňi. Po dokvaśeňu scadzime a prevarime s kenderičnima krupami. Okrem sebe uvarime pasuľu a kedz je hotova, ta ju scadzime a zmiśame z ciberejom. Počekame, kim vichladňe a źime.
jeka
Dakujem Vám @motyka a @lepalo uložím si obidva vaše rcp. a vyskúšam ich.
@motyka to je ten rcp.čo si napísala,ale iba s rôsolom.Niekedy sa u nás varil(neb.svokra),ale je to už dávno,potom to skúšal svokor(neb),ale rcp nám neprezradil.Ešte raz velmi Vám obom dakujem.
zinnajdha
boxik je zrejme lokálpatriot, ktorý zabudol, že existuje aj iný kraj..., aj zemplín. Mám kuchársku knihu po mojej prababičke, kde je recept na "brouzové lokše". Kniha je písaná - staršou slovenčinou, napríklad používa názvy: patližán, cvikľa a pod. Sú tam aj názvy slovensko- maďarské , slovensko - české. Z toho mi vychádza, že toto jedlo nemá pôvod u košických cigánov. Zhodou okolností som mala možnosť nahliadnuť aj do kuchyne pánskych košických cigánov, ale nikde som sa nestretla s brouzovými lokšami. Rómovia sa radi stravujú nákladne a bohato, a sú hrdí na svoju pestrú kuchyňu.
Dúfam, že neoľutujem, že som opísala svoje skúsenosti...
A tak podľa receptov našich predkov robím brouzové lokše väčšinou na raňajky, k bielej káve, kakau, jednoducho bez prekladania a bez akéhokoľvek tuku, na horúcej kovovej platni. Potom hodinu čistím sporák a okolie od múky.
zinnajdha
lepalo, uložila som sebe , jak še robi ciberej. Ľem ňeznam, či zožeňem kenderični krupi..?
monty469
@zinnajdha lokše robím aj bez prekladania,ked si ich natrieme džemom tak sú dobré aj na raňajky,alebo s niečím iným.Ked sa mi chce tak ich prekladám,pekne sa lístkujú,tak robila moja svokra.Ta tak že by ši znala,ale tota ciberej to perši raz čitam tu že še tak robi.To nerobila ani moja švekra ani baba,bo u nas še ciberej vola aj tota pasuľa abo krompli na ciberej volaju aj podbity krompli.Snád tomu budete rozumieť ak ste z toho kraja.To len tak na okraj
jack
Ta to pravda.ciberej to jest kompere na kyslo.a ne pazuľa.Ta ne?
monty469
@jack kedz uš tak hutorime ta to pasuľa ňé pazuľa a u nas to krompli ňé kompere ta ty ši už zabula?Ale maš pravdu na ciberej u nas volajú podbite krompli abo pasuľu ta ne?
jack
Ta to ne jedno?šak sebe rozumime,či ňe?a tu u nas v ke,to už kompere.Ta ňe?
zinnajdha
a u nas bandurky (a ňe krompli, ani kompere).
Tie lokše sú výborné (aj iba) potreté za horúca maslom.
Asi spravím lokše... a možno aj ciberej, ale ešte neviem ktorý.
lepalo
@zinnajdha
keď si nezohnala kenderične krupi, tak choď do Kauflandu alebo Tesca a kúp si kukuričnú krupicu, ktorú používam tiež na "zamešku"
pre ostatných diskutujúcich iba toľko ciberej a podbite bandurky to je rozdiel




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia