Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke
Autor receptu: pacun110
paradajková omáčka,či polievka je pre mňa jedno z najtajomnejších jedál,aké vôbec
existujú.A to z jedného prostého dôvodu - ako žiak ZDŠ som tieto jedlá úprimne
nenávidel(tak isto aj špenát - a ani Pepek námorník mi tento odpor nepomohol
prekonať),ale teraz,ako čakateľ na dôchodok sa idem za nimi zabiť!Nerozumiem prečo to
tak je,ale som tomu veľmi rád,lebo nepoznám lepšiu omáčku,ako je táto,paradajková...
5-6 porcií |
45 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup- podstata tejto omáčky je v tom,že ju nerobím tak ,ako v školskej jedálni(a tu,možno tkvie môj žiacky odpor k nej) ,že - zápražka,pretlak,cukor soľ,ale ju pripravujem,poctivo,zo zeleniny, ako naše staré mamy!A ničím nešetrím!!!
- všetku zeleninu očistím a spolu zo soľou,bobkovým listom,mletým a novým celým korením ju dám pomaly,ale dôkladne uvariť do mäkka.Ak mám,tak pridám aj petržlenovú vňať.Ja mám,tak pridám...
- asi tak po polhodinke varu pod pokrievkou - a to som si dal už ,do osolenej a orascovenej vody,variť aj zemiaky/ružiaky- som si rozpálil olej a za pomoci hladkej múky som urobil zápražku.Otvoril som si pretlak...
- zápražka už potichu pukoce(až tak veľmi to nepočuť,ale keď dám ucho bližšie k rajnici,tak počuť slabý praskot,ako keď suché konáriky horia),zemiaky sa varia,aj zelenina je už mäkká...
- do,trochu nahnedlej, zápražky som vykydol pretlak(je taký hustý,že sa nedá vyliať ako niektorý,ale sa musí naberať lyžicou a tak dopraviť k zápražke),ktorý som opražil - vznikla z neho taká červená guča,ktorú som tuho tuho musel miešať ,aby neprihorela a keď mi trošičku zhnedla,tak som ju zalial studenou vodou a stále tuho miešal,aby sa nezhrčkavela...
- detaily varu zápražky a ružiakov... (Možno sa vám nevidí,že som do zápražky nedal na kocky nakrájanú cibuľu,ale mne sa páči,keď je omáčka hladká,bez hrčiek a kúskov cibule - taká krémová.A mlieko nedávam preto,lebo mi tam nechutí.To však neznamená,že sa tam nesmie dať!Kto ho ľúbi,nech si ho tam dá!Ja neľúbim,tak nedávam...).
- keď sa mi,zápražka aj s pretlakom povarili a dostatočne sa prepojili - aj ingrediencie aj chute,tak som tam,cez sitko vlial tú,do mäkka uvarenú zeleninovú zmes,
- ktorú som nerezovou lyžicou prepasírovaj cez sitko a tým som vlastne do omáčky dostal aj chuť čerstvej paradajky,papriky,cibule a cesnaku.Nie veľmi výraznú,ale silnú na to,aby ju tam bolo mierne cítiť...
- podľa potreby som omáčku dochutil soľou,mletým korením(používam čerstvo pomleté mlynčekom,lebo je omnoho výraznejšie a pikantnejšie ako bežné,mleté.) a cukrom a ešte mierne dovaril.
- uvarené zemiaky som zlial,trochu pomastil olejom,posypal vniatkou,vysypal na tanier,pridal varenú,z polievky,hovädzinku,prelial omáčkou,trošku prizdobil...
- a chutilo to tak,že moja polovička aj tanier vylízala! Nie je to,síce podľa gastronomického protokolu,ale keď to raz chutí,tak nech nič nevyjde nazmar...Dobrú chuť,priatelia!!!
|